• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: danas.rs

25.12.2015

23:07

DAVUTOGLU PRED DOLAZAK U BEOGRAD: Ohrabrićemo naše firme da ulažu u Srbiju!

Politika

DAVUTOGLU PRED DOLAZAK U BEOGRAD: Ohrabrićemo naše firme da ulažu u Srbiju!

Podeli vest

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da njegova zemlja ohrabruje i da će nastaviti da ohrabruje turske firme da više investiraju u Srbiji, dodajući da je za to potreban i dodatan napor Beograda i Ankare

- Kao turski premijer uveravam vas da, sa razvojem pravnog sistema koji je kompatibilan sa slobodnom i kompetitivnom tržišnom privredom, ohrabrujemo i nastavićemo da ohrabrujemo naše firme da više investiraju u Srbiji. Međutim, naše firme koje su često i deo multinacionalnih partnerstava investiraće samo ako postoji povoljna, efikasna i fer klima za investiranje - kazao je Davutoglu u intervjuu za "Danas".

Turski premijer koji u ponedeljak dolazi u posetu Srbiji naglasio je da je potreban zajednički napor naših zemalja na osnovu zajedničkih interesa.

- U svakom slučaju, kao od država na putu ka članstvu u EU to se od nas i očekuje: zajednička odgovornost nam je da uspostavimo funkcionalnu tržišnu privredu i osposobimo se da se borimo sa konkurencijom i tržišnim zakonima - smatra Davutoglu.

- Sa jedne strane, naša vlada će uvek omogućiti turskim kompanijama da traže profitabilne mogućnosti u bilo kom delu sveta. Sa druge strane, vlada Srbije treba da olakša stvaranje poslovne klime koja daje mogućnosti za profit privatnog sektora. Verujem da će članstvo Srbije u STO, takođe, ohrabriti trgovinu i investicije u Srbiji - rekao je turski premijer.

DAVUTOGLU OPTUŽUJE PUTINA: Rusija sprovodi etničko čišćenje u Siriji!

Prema njegovim rečima, u Turskoj postoji veoma pokretljiv i globalno aktivan privatni sektor sa impresivnim preduzetničkim sposobnostima.

- Kako bi ovaj aktivni kapital došao u Srbiju potreban je pravni okvir koji je podsticajan za biznis i obezbeđuje našim firmama da će njihove investicije rasti i napredovati istovremeno otvarajući radna mesta i doprinoseći razvoju Srbije - dodao je on.

Zamoljen da prokomentariše politiku Srbije prema zapadnom Balkan, uključujući i BiH, Davutoglu je ocenio da je region Balkana u periodu preispitivanja subverzivne šeme bilateralnih i susedskih odnosa iz koga su kulminirala bolna iskustva iz devedesetih godina.

- Preispitivanje bilateralnih odnosa i oživljavanje saradnje su dva glavna elementa ovog novog shvatanja. Srbija je predvodnik u tome. Cenimo napore srpske vlade da pokrene i održi približavanje sa susedima u regionu na osnovu konstruktivnog pristupa uspostavljanju dobrih odnosa i unapređenju saradnje. Odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine su strateški važni za budućnost Balkana. Otuda približavanje Beograda i Sarajeva ima moć da ojača ukupnu stabilnost u regionu - smatra turski premijer.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Todor

pre 8 godina

Ne znam ni sam kako ti je selektor propustio ovaj komentar!? Verovatno je bio pospan? Nazivati stranog drzavnika-gosta,ko god da je, "propalicom" je u najmanju ruku degutantno i nepristojno. A kod nas Srba,koliko ja znam,svaki gost,posebno ako je pozvan,uziva svu paznju i postovanje sve dok je gost.Sramota!

Mile

pre 8 godina

S preda ti se smeska, a s ledja zabija noz. Sto dalje od njih. \n

Lala Novi Sad

pre 8 godina

Sta ta beda moze da ulozi kid nas.Cela evropa ih tretira ko najvecu bedu, samo mi vidimo spasioce privrede u Turskoj.\n

Bosko Beograd

pre 8 godina

Заблуда је да Турска има слободни капитал и врхунске технологије (има примитивне технологије где се ради џаба и то није њихово...шивење), којима би могла допринети развоју Србије. Турска се труди свим силама да привуче страни капитал како би запослила турске десетине милиона незапослених који иначе одлазе као економски емигранти у Европу, САД, ВБ, Арапске нафтом богате земље, Русију... Код Турака нема тзв. приближавања са суседима већ само окупација... Сви горе наведени потези српске власти су штетни.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Турска има врхунску технологију за .... - БАКЛАВЕ...!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija