• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo/intermagazin

26.12.2015

18:55

SKOT MENJA KIRBIJA Novi američki ambasador, novi zahtev: Putin ili Vojvodina?!

Politika

SKOT MENJA KIRBIJA Novi američki ambasador, novi zahtev: Putin ili Vojvodina?!

Podeli vest

Srbiju ni 2016. ne čekaju med i mleko. Prvo iskušenje, po svemu sudeći, čeka nas već u januaru, kada u Beograd treba da dođe novi američki ambasador Kajl R. Skot, koji će zameniti Majkla Kirbija
Public

On će doneti novi paket zahteva, među kojima će najvažniji biti distanciranje Srbije od Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina na političkom, vojnom i ekonomskom planu. Ukoliko Srbija odbije da se povinuje ovakvim zahtevima, moglo bi uslediti otvaranje novih kriznih žarišta u našoj zemlji, a prvi pik je Vojvodina.

- Novi ambasador Skot je specijalista za Rusiju i nije nimalo čudno što ga baš u ovom trenutku šalju u Srbiju, uz Bosnu i Hercegovinu jedinu zemlju u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije. Ne znači da će biti traženo da Srbija odjednom potpuno stane na američku stranu, već je njihova želja da to bude urađeno u više malih koraka - saznaje se u diplomatskim izvorima.

Amerikance posebno plaši kupovina oružja od Rusije, koju je Srbija najavila, a koja bi mogla biti konkretizovana tokom najavljenih poseta visokih ruskih zvaničnika Beogradu u prvoj polovini 2016. godine, pre svih premijera Dmitrija Medvedeva.

Druga važna tačka koja žulja Zapad jeste sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, koji je, po njihovom mišljenju, prepreka u pregovaranju u okviru poglavlja 30, koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom.

Bivši direktor za Rusiju

Kajl R. Skot je od 2014. godine viši saradnik Stejt departmenta u Nemačkom Maršalovom fondu. Prethodno je bio generalni konzul SAD u Milanu od 2011. do 2014. godine i direktor Kancelarije za odnose sa Rusijom od 2009. do 2011. godine.

Takođe je bio zamenik šefa misije SAD pri OEBS-u od 2005. do 2009. i savetnik pri misiji SAD u EU u Briselu od 2003. do 2005. godine. Radio je i pri ambasadama SAD u Budimpešti, Zagrebu, Moskvi i Tel Avivu. Govori nekoliko evropskih jezika, među kojima ruski, hrvatski, italijanski, nemački, mađarski.

Public

Nepristajanje Srbije da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom SAD i EU moglo bi imati teške posledice za unutrašnju političku stabilnost Srbije, a najveća opasnost, prema dobro obaveštenim izvorima ne preti ni u Sandžaku ni na jugu Srbije, već u Vojvodini.

-  Tačno je da u Vojvodini dominantno žive Srbi i zbog toga se u izazivanju krize ne bi išlo na međunacionalne sukobe, već pre svega na ekonomske interese. Bila bi podstaknuta priča da Vojvodini, koja je znatno bogatija od ostatka Srbije, ne odgovara ovakav vid ustavnog uređenja, a u celu priču mogli bi biti uključeni i pojedini tajkuni, koji bi finansijski pomogli separatističke stranke i pokrete - tvrdi izvor.

Oni koji ne misle dobro Srbiji za ovo bi mogli naći i formalne razloge u činjenici da je Vojvodina, kao i Kosovo, imala status autonomne pokrajine u bivšoj Jugoslaviji.

Tanjug

Polemika Kirbija i Vučića

Odlazeći ambasador SAD Majkl Kirbi u jednom od oproštajnih intervjua konačno je konkretno otkrio šta će SAD tražiti od Srbije kada je u pitanju Kosovo i poglavlje 35.

- Ne tražimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali, po nama, to uključuje i članstvo Kosova u UN - rekao je Kirbi.

Premijer Aleksandar Vučić odgovorio je na Kirbijevu izjavu rečima da naša zemlja poštuje politiku SAD, ali da Srbija ima svoju politiku, zbog čega nam “nikad nije lako da pročitamo” da Kosovo treba da bude u UN.

 PROČITAJTE JOŠ:

STROGO POVERLJIVO, PUTIN ŠALJE ORUŽJE: Srpska vojska postaje regionalna sila!

VUČIĆ ODGOVORIO KIRBIJU: Poštujemo SAD, ali imamo svoju politiku!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zoran

pre 8 godina

Izlaz je samo S400 i pomoc Rusije ako Vojvodina, Raska,...krenu, pod komandom Amerike, u haos. Ili idemo uz Ameriku. Nema trece.

Milos Isakovic

pre 8 godina

Draga Mileva na sve one koji bi da dalje parcaju otadzbinu pa makar mi to bio i rodjeni brat. Znaci konkretno na balije,siptare,madjare i koga god. Iovako nestajemo.

Cvele

pre 8 godina

Takve kao tebe,jer narodni izdajnici i kvislinzi jos nisu porazeni,kad svi kao ti nestanu u Srbiji ce biti blagostanje

Zoran

pre 8 godina

Nikog ja ne mislim. Mislim, zlu ne trebalo. Znas, Indija kupuje S400, pa reko mozda bi mogli i mi. Otkad Rusi stavise S400 na granioci sa Turskom ne sme da prigviri ni kao mis.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Nemamo prava - da čekamo NESPREMNI...!! Nikako...Pogotovo sad, kad znamo šta nam misle, i šta nam - SPREMAJU...!!!

Zoran

pre 8 godina

Ako ne uzmemo S400, propascemo i mi i Rusija. To je neminovno. Rusiji treba jako uporiste na Balkanu, nama treba Rusija da nas ne cepaju i razapinju na krst po medijima. nazalost, danasnje vreme, a i sva prethodna, razumeju samo silu. U sustini sila razume samo silu.

SVI SU ONI SKOTOVI

pre 8 godina

Razumem da mi neko zabrani da mrzim ali da mi neko zabrani da volim...to je vec njegov STRASAN HENDIKEP U STARTU. Najsladja je zabranjena ljubav.

Branko

pre 8 godina

USAF J..o te Pajtić a za Vojvodinu se nesekiraj nikad neće biti Vaša DIKA !!!!!!!!!!!!!!!!

nenad 2008

pre 8 godina

Majkl KIRBI, Kajl SKOT ili neki drugi, treći SKOT moraju znati, da se '99-ta ne može ponoviti. Iz mnogo razloga./ Ima sada Srbija, svoje KLARINETISTE !/

mladjo

pre 8 godina

Vojvodina je došla na red, kako god bilo...znači ne popuštaj!

vera

pre 8 godina

vojvođanka : to što mi u Vojvodini imamo jednog nadutog Pajtića i Čanka ama baš ništa ne znači.Ovde su brakovi ,mešani.A amer ako misli da smo mi došli iz šume ,pogrešno misli ........

Slavko

pre 8 godina

uveliko se radi , vec stizu investicije "preduzecima" u Vojvodinu iz Madjarske , da nisu preko Soros Fondacije .

vojvodina

pre 8 godina

Bravo...daj bože iz tvojih usta u božije uši. Dosta je bilo beogradizacije svega i svačega u Vojvodini. Pustite nas da malo živimo kao normalan svet. Ne može čovek ni da pr*** a da ne pita BG. Dosta više, stvarno ste nas ubogaljili.

Dimko

pre 8 godina

Nije Vojvodina samo Novi Sad. I nama van novog sada je pun Novosadizacije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Peca

pre 8 godina

Čuti Pajticu niko ti nije dao šlagvort da pričaš

Anja

pre 8 godina

Srbija je mala država na Balkanu. Jedna stvar mi nije jasna: ZAŠTO je USA toliko bitno da li Srbija više naginje ka Rusiji ili nekoj drugoj zemlji? Šta oni imaju od toga? Amerikanci uz sebe imaju Hrvatsku, Sloveniju, mnogo drugih zemalja, i mislim da je vreme da nas ostave više na miru. Mi nećemo nikada zaboraviti ko nas je bombardovao 1999.godine. \n

Zoran

pre 8 godina

To sam se i ja pitao dok sam bio u Srbiji. Kad odes napolje vidis da je Srbija veoma uticajna na Balkanu(sta slusaju Bugari od muzike, cije serije gledali?, sta Rumuni?...). Na sve okolne zemlje i zemlje bivse Jugoslavije. Ako oni nemaju Srbiju uza sebe, silom ili milom, oni nemaju Balkan. A Balkan je uvek bio srce dogadjaja u svetu posle Bliskog Istoka. Sa tim da ce Bliski Istok biti znacajan dok ima nafte, posle ce biti poslednja rupa na svilari, a Balkan je uvek bio i bice.

Srbo

pre 8 godina

Samo zahvaliti im se i reci da nismo vise zainteresovani za evropu vec se okrecemo sami sebi,kako bi svi trcali za srbijom e onda mi diktiramo pravila igre.

Skote produži

pre 8 godina

Па они ће тражити Војводину кад тад, толико Немци улажу у њу да је то провидно да имају намеру да је одвоје. Само имају једну препреку а то смо ми,Срби који не дамо на своје, а браћа Руси су ту да нам чувају леђа, са С400 што да не, за почетак није лоше.

Dusan

pre 8 godina

Ameri, mamu vam maminu, pa dokle vise, vi ste najvece svetsko zlo ! Dosta nam je vise vase demokratije.

Ivanka

pre 8 godina

Kada ćemo već jednom da postanemo suverena država, i "Skotovima" ovakve vrste - da otkažemo gostoprimstvo?

Joca

pre 8 godina

I sad, pogledaj američki stil, a tu je srž njihove politike i delovanja. Oni počinju isključivo pretnjom, pa ako postupiš kako oni kažu, kao nagradu ne dobijaš ništa osim prava da živiš i postojiš u obliku i dimenzijama koje oni odrede. Ako, pak, se usprotiviš, oni gledaju, ne da te pridobiju nečim, nego da te unište, za nepokornost. Većina slobodnog sveta čeka momenat da neko nadjača amere, a tada ili će biti sve uništeno ili ameri neće više biti toliko moćni. U svakom slučaju bilo bi poželjno američka krila skresati, jer oni su opasni po opstanak ljudske civilizacije.

miodrag krstic

pre 8 godina

Kako Ameri misle da poniste Reyoluciju 1244 pored sve jace Rusije koja ce im ladno udariti VETO.Drugo EU ima 5 dryava, a posebno Spaniju i Kipar koje ne priynaju tyv. Kosovo,koje da i mi ne daj boye priynamo, one nece ni u snu.Pomoyimo sebi tako sto necemo kukati,vec uciniti sve da objasnimo narodu da svoje meso se ne jede.Rayumite u cemu je kvaka, hoce yedne preko vode da nas prevedu.Junacenje ovog puta ne pomaye, setimo se uvek i stalno ponavljajmo mudre reci Patrijarha PAVLA O YMIJI I GOLUBU.

Tomas Gustaffson

pre 8 godina

Skot novi ambasador SAD u Srbiji? Mmmm....da.....najzad pravi predstavnik, SKOT...(kakvu državu predstavljaš-pravo ime i imaš)!!

Dragan

pre 8 godina

Otkazati mu gostoprimstvo kao nepoželjnoj osobi,Pozvati Rusiju u pomoć da stane na srpske granice i predstava može da počne

Lala iz Banata

pre 8 godina

И да сутра Србија, ето по вољи "Скотова" , призна тзв. " Независно" Косово - НАТО ће ићи даље на разбијање Српског Православног Ткива, Одвајањем Војводине, Санџака и Реп.Српске, која треба по њиховом пакленом плану - да се утопи у Унитарну Босну, а која ће по дифолту кренути стопама "опијене" независне Црне Горе у НАТО... Зато не будимо НАИВНИ.... Они нам спремају ЗЛО и МИСЛЕ НАМ; ЗЛО.. Али ми немамо право да будемо неспремни за САМООДБРАНУ Зато хитне мере: Увођење редовне ВОЈНЕ ОБАВЕЗЕ и План: Милион војника у Србији - под оружје...то је наш ОДГОВОР на провокацију....

culaficvinka

pre 8 godina

Narod u Vojvodini mora shvatiti da je stabilnost u celoj Srbiji i mir koji sada imamo na prvo mesto i da politickim provokacijama nema ni najmanje mesta ,ako se setimo devedesetih svaka druga rec bih bila suvisna,sada nije bitna stranacka opredaljenost vec celovitost Srbije za koju svi imamo obavezu cuvati jer u njoj zivimo i moramo je cuvati.

Student

pre 8 godina

..Један "скот", мање - више, код нас не значи, поремећај снага...?

lola

pre 8 godina

Od novog Skota isvih drugih skotova sa Zapada znamo sta mozemo da ocekujemo.Nas prevashodni problem smo mi sami.Nadam se da srbi iz Vojvodine znaju da ce Vojvodina u slucaju osamostaljenja biti pocepana izmedju Hrvatske,Madjarske inekog treceg.Znam daje ovo skakljivo sto pitam,ali ko ce Srbiji da vrati ina koji nacin svu onu mladost sto izginu na Sremskom frontu.

mmm

pre 8 godina

ja predlazem da se mi sto pre naoruzamo do zuba !!! i da se uvedu ponovo obavezne vojne vezbe a naravno i da dozvolimo rusima da naprave vojne baze po srbiji stim da im jedna od bude tik pored americke ambasade ! za svaki slucaj !!!

sasa

pre 8 godina

Jednom se mora jasno izjasniti Rusija ili SAD jer se sa guzicom ne moze sjediti na dvije stolice Da sam ja premijer ja bi rekao Rusija jer se zna ko nas je 1999 bombardovao ako nije.

dragisa

pre 8 godina

.Samo budale mogu da misle da ce odvojiti Vojvodinu od Srbije, plase mecku resetom:Vojvodina je jedinstvena i ako neko misli da ce je tako pocepati vara se.Zivalj je strukturalno mesovit i vecinski deo su starosedeoci ajde da ih tako nazovem ili poznatiji kao kolonizatori tako da ce oni imati odlucujucu ulogu u svemu.To sto je izdajnik Pajtic i drug mu Canak zamislio nece moci da se ostvari a ameri ce morati da shvate da vise ne vode glavnu red ovde u Srbiji.

zoran miljkovic

pre 8 godina

Citam komentare, kao da ih ista ruka pise, boze blagi, daj im pameti, opet mi pretimo.Sve je isto kao i devedesetih, ovakve gluposti su bile i za Kosovo.Mi pretimo Americi, jer su sa nama nasi Rusi, kad god su bili NASI, izgubili smo teritoriju.Rusi grcaju, pod pretnjom NATO pakta, a MI PRETIMO, BUDALE.

Dragan

pre 8 godina

Rusi otvoreno pozivaju NATO na vojnički dvoboj već duže vreme i ne znam ko neće.Plašim se da je gaće napunio Zapad koji mobiliše NATO ,Turke,ISIS i stotinu drugih zemalja među njima i Crnu Goru, da ih brani od Rusa.Ogromna većina zapadnih zemalja gubi teritorije od nadolazeće vode zbog topljenja leda i klimatskih promena.Grčevito traže nove teritorije gde će da se nastane,meta im je Srbija-Vojvodina,Rusija,...Ausralijanci,Englezi,Holanđani,Amerikanci,Otomani,Šiptari. Gospodo Srbija mora brinuti o svojim granicama,mnogo zbiljnije i odgovornije...Moj izbor je dopustiti rusima da izgrade vojnu bazu u Srbiji ništa manju od Bondstila na Kosovu.

Saša

pre 8 godina

Kolonijalista! Izvitoperene vladavine prava i etnickog rasizma \"Usijana lobanja bez korena i tradicije\"... Uslovljava, drzavljane... R. Srbije... Put, pod noge... Gospodine! Zaglavi te na granicni prelaz... G. Jankovic... Zlatni vam puti bili... \n

Nenad

pre 8 godina

zasto Amerika uvek hoce da bude dezurni policajac u celom svetu i nama da diriguje.Volim Ruse i ne gresim jer su nam uvek pomagali.Pravoslavni covek je postene duse i dobar.Ja sam video u zivotu tog Pajtica i pricao sa njim otvorio je podstanicu za parno grejanje u Subotici.O nekim nepovoljnim manifetlucima ne mogu da govorim jer ih ne znam.Od clanova SNS za sada sam jedino siguran u Vucica.

vesna

pre 8 godina

Skotovi i smradovi belosvetski, idite kuci i brinite svoje brige.. bando smrdljiva.. PUTIN CAR ZAUVEK !!!!!\n

Helena no

pre 8 godina

Evropa....Jad i beda...Bez prava razmisljanja, glasa( jer umesto njih razmislja i govori Amerika) bez bilo kakvih intelektualnih prava, pocevsi od Norveske, pa prema jugu i zapadu evrope tj. evropske unije jer su im amerikanci toliko zatvorili usta, da im danas krajnike vade kroz d..pe (anus).

Jan Huntelar

pre 8 godina

Resenje je specijalna policija po uzoru na SS policiju, dodje ti agent dva agenta u koznom mantilu i ponude dve opecije: 1. Da popijes tabletu koja nije dobra za srce i budes sahranjen sa svim pocastima 2. Da budes proglasen za zlocinca i izdajnika i da se izbrise svaki trag da je uopste ta osoba i postojola. Kao sto je Hitler ponudio Romelu, on je prihvatio tabletu.

Nemanja

pre 8 godina

Шта све неће учинити медији и пропаганда да би на себе привукли пажњу и проклети новац...Ви новинари све знате !!! Дајте бре престаните газити по здравом разуму овог јадног народа...Пуштате глупе теме - патке да се народ што више препуцава и да што мање мисли о напретку , бољитку , будућности својој и своје деце... Лупали сте о овом Кирбију 100 пута више него је он и помислити могао...Давали сте му идеје за најцрња сценарија , али срећом није читао и пратио вас свезналице - паметњаковиће... И за овог Скота пишете као да стиже Св.Илија Громовник... Ма дајте ...Немате ви појма , само лупетате . Не навлачите црне слутње овом јадном народу... Довољно је да ни лично име не дате да напишем српском ћирилицом..." Интелегенцијо " медијско новинарска

Dragica

pre 8 godina

Amerikanci,dalje ruke od Srbije.Srbi su brojçano mali ali zato veoma nepredvidivi.To se jednostavno kaze:ne cackaj mecku pod zvecku.

Alfa

pre 8 godina

Možemo Rusiji ,da ponudimo vojne baze u Srbiji.

Rakun

pre 8 godina

Pa naravno: i Putin i Vojvodina, što da ne, može nam se tako. Napred Rusijo bratska, napred silni Vladimire, nema više ko da vas zaustavi!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17