• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

27.12.2015

18:32

LAZANSKI O "RAZGOVORU" SA GENERALNIM SEKRETAROM NATO: Da li je to sve zaista bio samo san?

Politika

LAZANSKI O "RAZGOVORU" SA GENERALNIM SEKRETAROM NATO: Da li je to sve zaista bio samo san?

Podeli vest

Sanjao sam čudan san, imao sam dijalog sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO. Alijansa nam je baš sada, uoči Nove 2016. godine, uputila pismo sa pozivom za članstvo. Kao, neće da nas razdvajaju od braće Crnogoraca, pa hajde da zajedno uđemo o jednom trošku, piše komentator "Politike" Miroslav Lazanski u najnovijoj kolumni koju prenosimo u celosti:

Kažu da smo konačno preživeli „sindrom izgubljene zemlje” – u snu mi nije bio najjasnije da li misle na SFR Jugoslaviju ili na Kosovo – i da smo još uvek nekonsolidovana demokratija kojoj svakako treba pomoći.

Čuvši sve to, u snu mi se odmah javila ideja da napišem programski tekst „Srbija na razmeđi vekova” o strategiji zasnovanoj na principima slobodnog tržišta, jake države i njenih vojnih i policijskih struktura, otvorene, nezavisne i aktivne spoljne politike, poštovanju tradicije, kontinuiteta i patriotizma.

- Pa to su principi karakteristični za političare desne konzervativne orijentacije - odmah mi je pripretio Jens Stoltenberg.

Naravno da jesu, ali šta je to falilo Englezima pod Čerčilom i Margaret Tačer, Francuzima pod De Golom i Širakom, Nemcima pod Adenauerom, Amerikancima pod Reganom ili Rusima sada sa Putinom? Uvek ćemo mi pronaći pukotinu u oklopu svake autoritarne države u Srbiji, dragi Jense. Nije sve u sladoledu sa Kalemegdana, a osim toga, kako novine sada pišu, pola nekadašnjeg političkog establišmenta Norveške radilo je za KGB...

- Sada kada gradite dobre puteve, vi ste dobrodošli u NATO - veli mi u snu Jens.

Kakve veze imaju dobri putevi i dobrodošlica u NATO, pitam ja.

- Imaju, dobri putevi su važni zbog bezbednog transporta atomskih bombi. Ne možemo da ih prevozimo po nekim džombama od puta. Sada kada u Evropi raspoređujemo dodatnih 200 nuklearnih bombi i projektila, moramo da vidimo gde sve to i smestiti.

Pa stavite ih u države u kojima su i do sada bile te bombe.

- Neće moći, tamo je sve već puno. U Italiji smo imali i imamo skladišta nuklearnih raketa i bombi u Čeđi i Kjođi u provinciji Venecija, u Celu, oblast Roviđa, u Konselvu, oblast Padova, u Bolovoneu, oblast Verone, u Monte Kalveriniju, Longaru i Tormenu, oblast Vičence, u Kordovadu i Avijanu, oblast Pordenone, u Montikjariju i Gediju, provincija Breša, u Odercu i Kodonji, oblast Treviza, u Elvasu, oblast Bolcana, na Siciliji i na Sardiniji. Cela Italija sedi na atomskim bombama.

LAZANSKI PRISLUŠKIVAO OFICIRE NATO: Treći svetski rat počinje u četvrtak!

I šta im fali? Piju rujno vino, i pevaju kancone. Bombe samo čuče u skladištima.

- A ne, pored objektivne opasnosti u slučaju rata, kada bi sva ova mesta bila primarne mete udara protivnika, pravi problem su incidenti u vreme mira. Nuklearne bojeve glave ne stoje godinama u skladištima u očekivanju da se upotrebe. Bombe su složeni tehnički aparati, koji zahtevaju gotovo stalnu brigu i održavanje. To znači da ako vi Srbi uđete u NATO, onda ćemo bombe koje ćemo kod vas stacionirati za slučaj rata sa Rusijom morati da prevozimo vašim putevima do centara za njihovo održavanje. A za to su nam potrebni dobri putevi.

A šta ako naši političari ne pristanu da atomske bombe rasporedite kod nas?

- Pristaće, pristaće. Pa jedan vaš nekadašnji ministar spoljnih poslova potpisao je sporazum između Srbije i NATO, a da vaš parlament u trenutku potpisivanja o tome pojma nije imao.

Ali Jense, sadašnji naši političari su drugačiji od prethodnih. Patriote su.

- A šta mislite da će NATO da objavljuje gde će i koliko bombi da smesti? Ili kada će konvoj vozila na nekom putu da prevozi te bombe? Zašto postoji vojna tajna? Problemi bezbednosti upravljanja nuklearnim arsenalima i skladištima NATO nisu pitanja za lokalne političare, niti za javnost. Vi u Srbiji i danas nemate pojma o tome koliko vas je 1999. bombardovalo italijansko ratno vazduhoplovstvo: 1.378 borbenih letova u trajanju od ukupno 2.600 sati, učestvovala su 54 borbena aviona, ispaljeno 115 protivradarskih raketa ’harm’ i 635 bombi sa laserskim navođenjem, potrošeno 1.300 tona goriva za snabdevanje u letu italijanskih i savezničkih aviona. Da li je to ikada objavljeno u Srbiji? Nije.

LAZANSKI O ULASKU CRNE GORE U NATO: Pijanisti sa Cetinja, raspišite referendum ako smete!

Ma dobro, otvorili su nam „Fijat” u Kragujevcu. Nego Jense, kada će Pinosava pod Avalom da dobije kanalizaciju? Pre nekoliko godina naši političari su govorili da, ako uđemo u NATO, Pinosava dobija vodovod. A dobila ga je tek posle mog teksta u „Politici”. Sada mi prijatelj Patrik iz Njujorka javlja da lobira za kanalizaciju u Pinosavi tako što je na registarske tablice svog auta stavio natpis Pinosava. Da kanalizacija u Pinosavi ne čeka ulazak u NATO.

- Ne znam o tome ništa, pitaću vrhovnu komandu u Monsu.

I taman kada sam se onako u bunilu zapitao je li sve ovo zaista bio san ili java, zove koleginica Duda i onako ljutito i prekorno zbori: „Prošao je četvrtak, šta bi od trećeg svetskog rata?” Posle nje zove i prijatelj Borče iz Bitolja i pita kada će započeti treći svetski rat. Kaže, pročitao na nekom sajtu navodno moju izjavu da pišem knjigu o trećem svetskom ratu, koji će započeti u četvrtak. Neki četvrtak. I da ću knjigu poslati Putinu, Obami i papi da sprečim treći svetski rat.

Čekam da vidim šta će da mi odgovore...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

И ја сам гледао исти "филм" - како је "Дикан" пребио Хогара "Страшног".... И тамам кад је диго онај свој "Буздован" - да га опаучи међ рогове, "наскочила" му - Хелга...

pinosavac

pre 8 godina

Najbolji deo teksta je ovaj u kome govoru o Pinosavi.

badza

pre 8 godina

Gd.Lazanski,kako to da NATO "neće da objavi gde će i koliko bombi da smest",a dogovaraju se o pokretanju 3 svetskog rata ni manje ni više u holu nekog hotela u Beču da bi ih svi prisutni videli i čuli iymeđu ostalih i ti.Ili si i to sanjao..

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija