• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.01.2016

09:47

MINISTAR VERBIĆ: O sudbini veronauke u školama odlućivaće stručnjaci, a ne ja

Politika

MINISTAR VERBIĆ: O sudbini veronauke u školama odlućivaće stručnjaci, a ne ja

Podeli vest

O sudbini veronauke i građanskog vaspitanja u školama odlučivaće stručna javnost posle ozbiljne analize i rasprave, a ne ministar, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić

 

 

- Bilo je analiza, ali nisu bile nezavisne i nisu procenile efekte nastave. Rasprava nije naišla na odobravanje jednog dela javnosti, dok drugi veruju da bi trebalo izmeniti način nastave tih predmeta -  rekao je ministar Verbić za RTS.

Prema njegovim rečima, postoji zajednički problem za ova dva predmeta, a to je nedostatak kadra.

- Postoji konstantan nedostatak kompetentnih nastavnika. Verujem da temama koje su vrlo ozbiljne, a to je pitanje tolerancije, različitih kultura, komunikacije, treba da se bave najbolji. Odatle i moj predlog da se ti predmeti izučavaju četiri godine, jer bi za taj period imali kadar - kaže Verbić.

On smatra, kako navodi, da se stručna javnost premalo uključila u tu raspravu, a kao glavni razlog za to navodi novogodišnje praznike.

- Nikako ne bi trebalo da se dogodi da ministar odlučuje o sudbini predmeta, jer to treba da rade stručna tela. Treba napraviti mehanizam kako ćemo proveriti efekte svih predmeta, a ne samo ova dva izborna predmeta, a to je neophodno kako bismo mogli da promenimo programe -  istakao je ministar Verbić.

VERBIĆ O VERONAUCI: Diskutovati šta je najbolje rešenje


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vera

pre 8 godina

Ma olučite već jednom za sva vremena ,,šta se teglite kao žvakaća guma.

Slobodan

pre 8 godina

Hvala gospodinu ministru,jer je zaista bilo je krajnje vreme da se pokrene ova inicijativa, a svakako pored misljenja strucne javnosti treba cuti i misljenje roditelja čija se deca skoluju u nasim vaspitnim ustanovama. Ko se slaže da više ne živimo u 18. veku razumeće da je veronauka u današnjim školama zastarila i da je njeno mesto u porodićnom obrazovanju, našoj deci je u današnje vreme potrebnije obrazovanje koje će im omogućiti kako da se organizuju u zajednici i prežive, što se može postići samo ponovnim uvođenjem predmeta ONO i DSZ. Što se tiče predavaća veronauke šteta je što su izjednačeni sa našim stručnjacima pedagoške akademije.

zlatko

pre 8 godina

Slobodane, Slobodane. U vreme anticke Grcke na jednom skupu ucenih ljudi, jedna poznati filozof je posmatrao drugog coveka u uglu prostorije kako za vreme diskusija ne uzima ucešće u raspravi, pa zainteresovan o cemu se radi prilazi mu i rece: Dragi prijatelju, posmatrao sam te celo vece i ti samo ćutiš. Moram ti reći, ako ćutiš što si pametan - pametno postupaš, a ako ćutiš što si glup još pametnije postupaš. I tako, bolje ti je bilo da nisi ništa napisao pa da te ljudi smatraju glupim nego što si onoliko lupao, pa da to i mišljenje potvrdiš. Usput, imaš li bar osmoljetku završenu, jer koliki značaj daješ sebi tvoje ,,veliko znanje" niukoliko ti ne može priskočiti u pomoć. Piši samo onda kada imaš šta mudro poručiti. Ipak nedopustivo je da ti, ministar ili bilo ko drugi o ovoj temi govori, piše a da o njoj apsolutno ništa ne zna. Biće da svi vi niste niti veći niti znatniji i znamenitiji od Nikole Tesle, Ajnštajna, zemalja EU u kojima postoji verska nastava kao oproban način za pravilno vaspitanje dece (vaspitanje znači hranjenje ispravnim znanjem, istinom, moralom, etikom, ljubavlju, saosećanjem, milošću, praštanjem itd.). Svako ima pravo na mišljenje, ali ono mora da bude plod prethodno učinjenog napora da se ono o čemu se misli dobro upozna i to savoje mišljenje uskladiti sa istinom. Hristos se rodi Slobodi i neka bi ti Bog dao blagodat tebi i tvojoj porodici i da doživiš preumljenje, da se otrezniš od zla i otrova ovog sveta i da ponovo upoznaš svoju pravu čistotu.

slobodan

pre 8 godina

slobodane niko ne misli da je u 18 veku,možda ne osetiš ovu krizu,blago tebi,ako bolje pročitaš komentar upravo se odnosi na malu decu da ih neko poduči da raspoznaju šta je dobro,a šta zlo.upravo tim prezivljavanjem koje ti navodiš se bave njihovi roditelji i ne stižu da se bave decom.koliko vidim u jednom delu komentara i sam se zalazeš vraćanje nekih starih principa obrazovanja, prosveta je pre bila kvalitetnija gde su učenici bili osposobljeni za rad,niko nije protiv napretka.u ostalom nikad nije u srbiji bilo toliko magistara i doktora i nikad toliko loših zakona donešeno.samo se protivim prihvatanjem svega baš što nam zapad servira.

bosa

pre 8 godina

nažalost vidi se na kom nivou uticaj građanskog vaspitanja po nasilništvu među decom u školama.ukljućite više veronauke da bih deca znala više o duhovnosti očito da im je u porodicama naj bitnije materijalno dobro jer su im roditelji opterećeni preživljavanjem, a deca internetom i filmovima punih nasilja, dok saznaju da se kriminalci pustaju da se brane sa slobode.gospodo nama je prozapadnom propagandom unistena kultura samim tim i moralne vrednosti sto je naj gore nepostoji ni više ni stub porodice kao zdravog društva.prvo treba napraviti strategju za očuvanje starih moralnih vrednosti sko u opšte postoji želja za opstankom naroda i ovako već izumiremo.

Dragan

pre 8 godina

Samo napred za sekularnu drzavu a protiv verske zatucanosti. Treba nam obrazovana omladina a ne raja. Pahomija, Kacavendu i ostale u proslost, ovo je 21. vek.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija