• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.01.2016

10:52

ĐURIĆ: Pregovaraćemo sa Prištinom o zaštiti srpske imovine i statusu SPC na Kosmetu

Politika

ĐURIĆ: Pregovaraćemo sa Prištinom o zaštiti srpske imovine i statusu SPC na Kosmetu

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da Beograd želi da u nastavku pregovora sa Prištinom u Briselu razgovara o zaštiti srpske imovine u toj pokrajini, statusu Srpske pravoslavne crkve, kao i o nižu drugih tema

 

Premijer Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni 27. januara.

- Mi želimo da razgovaramo o tome kako da zaštitimo našu imovinu, i to mora da bude na dnevnom redu - rekao je Ðurić za TV Pink.

Na dnevnom redu, prema njegovim rečima, mora da se nađe i pitanje statusa SPC na KiM, jer ona mora da ima uslove za nesmetano delovanje.

- Tu je i niz drugih tema koje smo predlagali. Želimo da se omoguće jednostavniji i normalni saobraćaj između KiM i centralne Srbije - rekao je Ðurić i dodao da, kad bi se pitao samo Beograd, ne bi bilo nikakvih zadržavanja na administrativnoj liniji.

ĐURIĆ: Sporazum o ZSO mora da se poštuje!

On je ukazao na značaj normalizacije saobraćaja, jer se na teritoriji Kosova i Metohije, naglasio je, prodaje robe i proizvoda iz centralne Srbije u vrednosti od više od 500 miliona dolara. 

Započećemo sa pregovaračkim aktivnostima već sledeće nedelje i najpre ćemo da ragovaramo o tome šta će biti tema naših razgovora

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM

- Započećemo sa pregovaračkim aktivnostima već sledeće nedelje i najpre ćemo da ragovaramo o tome šta će biti tema naših razgovora - rekao je Ðurić.

Govoreći o jučerašnjim neredima tokom protesta u Prištini, Ðurić je rekao da je očiglednio da ni 16 godina nakon što su privremene institucije preuzele odgovornost za ekonomsku i socijalnu situaciju na KiM, one nisu uspele da odgovore na očekuvanja građana.

Sve vreme se, kako kaže, bave velikim političkim temama "guranjem nacionalističkih snova", dok za to vreme 90 odsto prosečnih Albanaca ne vidi kvalitetne institucije, a privrede gotovo da nema.

Autogol Edija Rame

Komentarišući fotografiju Edija Rame na društvenim mrežama sa zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije, koju je pratio natpis "jedna zemlja - jedan narod - jedan san", Ðurić je rekao da je to još jedan u nizu političkih Raminih autogolova na međunarodnoj sceni.

- Možda mu je pet minuta neko tapšao zbog toga u Tirani ili Prištini, ali ostaje sve vreme nakon toga gde svi susedi i zemlje u širem regionu, a i evropske institucije gledaju sa podignutim obravama ili sa užasom na takvu politiku - ocenio je Ðurić.

Kad je reč o ZSO, Ðurić je ponovio da je poštovanje sporazuma o ZSO imperativ za izgradnju normalnih odnosa.

- Ako smo seli i konačno se dogovorili, zahvaljujući odgovornom pristupu Srbije, onda je neophodno da kada se o nečemu dogovorimo to bude sprovedeno - ocenio je Ðurić.

Kad je reč o pozivnoj broju, direktor Kacelarija kaže da je činjenica da Priština gotovo ništa od njenih obaveza po pitanju sporazuma o telekomunikacijama nije ispunila. 

- Nije došlo do usaglašavanja, nisu izdali odgovarajuće licence, niti omogućili Telekomu da uspostavi bazne stanice, a onda Tahiri izjavi da očekuje da naš deo dogovora bude sproveden. To tako ne funkcioniše - rekao je Ðurić. 

On je kazao da Priština mora da ispuni svoje obaveze, nakon čega će Beograd ispuniti svoje i dodao da Beograd to pažljivo prati i ponaša se u skladu sa našim interesima.

ĐURIĆ: Ublažena platforma za poglavlje 35!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
posmatrac sa severa

pre 8 godina

Sto vi vise pregovarate siptari dobijaju mi gubimo a narod stradava. Treba juznu pokrajinu vratiti u okvire UN rezolucije 1244 i traziti kroz pregovore da se ispune sve tacke po toj rezoluciji i da se prestane sa okupacijom dela drzave od strane NATO zlocinacke organizacije i americkih politicara vukova rata. Ako se ovako nastavi i sta god se ispregovara to za zapad nije obavezujuce a primer je Dejton kojeg upravo ruse oni isti koji su ga i stvarali jer im je sad prepreka totalnoj okupaciji BiH. - Znaci da samo Srbiji imaju obaveze a svi ostali kako im se svidi.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija