• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.01.2016

16:34

FRATINI HVALI VLADU I PREMIJERA: Srbija vodeća u regionu, odlična reputacija Vučića na Zapadu!

Politika

FRATINI HVALI VLADU I PREMIJERA: Srbija vodeća u regionu, odlična reputacija Vučića na Zapadu!

Podeli vest

Bivši potpredsednik Evropske komisije i ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini ocenjuje da Srbija i dalje ima vodeću ulogu u regionu, te da je u interesu Evrope da jača i podržava premijera Srbije Aleksandra Vucića, koji, kako ističe, ima "izuzetno dobru reputaciju i u Evropskoj uniji i na Zapadu"

Fratini isključuje bilo kakvu promenu u odnosu prema Srbiji i njenim vlastima u članicama Unije, koja je, podseća, pre mesec dana odlučila da formalno otvori pristupne pregovore sa Srbijom.

Srbija se, kako je ocenio za Tanjug, ponaša u skladu sa svojom vodećom ulogom u regionu - reforme se sprovode, ekonomski rezultati su na kraju 2015. godine bili bolji od očekivanih, bezbednost se poboljšava, a postupci i reakcije tokom letošnjeg priliva izbeglica bili su inspirisani principima zaštite granica, uz solidarnost prema brojnim očajnim ljudima, među kojima su bili žene i deca.

FRATINI: Srbije je zaslužila otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU

- Mislim da su odluke koje su u Beogradu doneli vlada i premijer Vučić pokazali da se Srbija više ponaša kao evropska zemlje nego niz članica EU - ocenio je Fratini.

Povodom spekulacija u Srbiji da Zapad pokušava da oslabi Vučića, Fratini je primetio da to generalno ne bi nikud odvelo ni Zapad, ni Evropu.

- Tačno je da je bilo spekulacija u medijima da Zapad pokušava da oslabi uticaj i popularnost premijera Vučića. Ali, kad bi te spekulacije bile tačne, to generalno ne bi nikuda odvelo Evropu i Zapad. Naprotiv, u interesu Evrope je da jača i podržava premijera Srbije, koji bi, na primer, mogao da ima veoma značajnu ulogu mosta sa Ruskom Federacijom - rekao je Fratini.

Prema njegovim rečima, Vučic je bio potpuno u pravu kada je odbacio bilo kakav predloženi izbor između evrpskog puta i istorijskih odnosa Srbije sa Ruskom Federacijom.

- U današnjem svetu, kome je veoma potrebna posvećenost Rusije globalnoj i regionalnoj bezbednosti, treba da računamo na one kao što je Vučić koji mogu da otvoreno i iskreno razgovaraju sa Moskvom zadržavajući istovremeno evropsku perspektivu. To je bila pozicija Italije dok sam je bio ministar spoljnih poslova i još uvek je tako - istakao je Fratini.

Na pitanje kako vidi poziciju Srbije koja je okružena članicama NATO, s obzirom na opredeljenost Begrada za evropske integracije, s jedne i bliske odnose sa Moskvom, s druge strane, Fratini je reko da Srbija "prirodno ima istaknutu ulogu u regionu", a da ne postoji alternativa integraciji u EU i dobrim odnosima sa Rusijom.

FRATINI HVALI: Srbija više evropska od mnogih članica EU!

On se nada da će se i zahvaljujući stalnim naporima vlade i premijera Srbije Evropska unija uskoro vratiti punoj saradnji i strateškim odnosima sa Rusijom, koji su, kako je ocenio, od obostrane dobrobiti i za Rusiju i za EU.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija