• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

13.01.2016

19:05

LAZANSKI: Srbija bi morala da nabavi pare za kupovinu S-300!

Politika

LAZANSKI: Srbija bi morala da nabavi pare za kupovinu S-300!

Podeli vest

Postoje razni modaliteti plaćanja tog sistema — i barter poslovi i razne vrste nekih drugih kompenzacija, a mogli bi i tajkuni da se malo stisnu i odvoje pare za bezbednost otadžbine, kaže Miroslav Lazanski

Rusija bi mogla da Srbiji isporuči protivraketni sistem S-300, ali od mnogo faktora zavisi da li će do nabavke doći, glavna je poruka posete Srbiji potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina.

Zvanični Beograd izrazio je želju da nabavi ovaj odbrambeni sistem, „da nam se više nikad ne bi ponovila 1999. godina“, ali je ključno pitanje ima li Srbija novca za S-300.

Vojno-politički komentator Politike Miroslav Lazanski kaže za Sputnjik da Srbija nema te pare, ali da bi se nabavka sistema S-300 ipak mogla i morala rešiti.

- Sve zavisi od dobre volje. Ako nešto hoćete, onda možete da nađete neki izvor finansiranja. Ne mora da bude iz budžeta, može i od nekih kompanijskih para. Postoje razni modaliteti plaćanja tog sistema - i barter poslovi i razne vrste nekih drugih kompenzacija, a mogli bi i tajkuni da se malo stisnu i odvoje pare za bezbednost otadžbine - kaže Lazanski.

Public

Prema njegovim rečima, u celoj priči ključno je pitanje čemu vodi trka u naoružavanju na Balkanu.

- Zbog čega i zašto? Da vidimo ko je inicijator te te trke i da pitamo sponzore inicijatora zašto se pojedine zemlje naoružavaju, što može da prisili Srbiju da i ona krene u neku vrstu, neću reći trke u naoružavanju, već nabavljanja neophodnih sredstava.

Osnovna stvar je u svemu tome da se nikad ne ceni jedna strana prema njenim izjavama, željama i proklamovanim namerama, nego prema potencijalima. Srbija sigurno neće ostati skrštenih ruku a verujem da Rusija u tom pogledu može puno da pomogne“, dodaje Lazanski.

S druge strane, vojno-politički komentator i bivši oficir Vojske Jugoslavije Ljubodrag Stojadinović smatra da Srbija nema para za S-300 i dodaje vojska i čitav sistem bezbednosti imaju prioritete koji, pre svega, podrazumevaju saniranje tehnološkog zaostajanja i uspostavljanje odgovarajućeg društvenog standarda vojske. 

- Srbija nema para za velike sisteme i ne izgleda mi moguće da bi Rusija tako nešto mogla da pokloni ili da da ispod cene koju podrazumevaju njeni i ekonomski i vojni interesi, budući da spoljna politika Srbije, ma koliko bila balansirana, nije u dovoljnoj meri jasna u pogledu definitivnog opredeljenja u smislu standarda odbrambenih snaga. Mislim da su razgovori Rogozina i Vučića bili optimistični i protokolarni, ali da su ti sistemi ipak na dugom štapu - kaže Stojadinović.

Kad je reč o izjavi premijera da bi se sredstva za S-300 mogla naći van budžeta, Stojadinović smatra da je Vučić verovatno mislio na novac od izvoza borbenih sistema koje Srbija proizvodi ili streljačkog naoružanja i da bi se iz tih prihoda mogao izvući neki novac.

printscreen

- Međutim, to je već pitanje za neke analize i za neke zahvate koji nisu uvek javni. Trgovina oružjem uvek ima određenu dozu misterije i mi ne znamo potpuno čime se bilo koja zemlja, pa i Srbija, bavi kad je u pitanju izvoz naoružanja - dodaje Stojadinović.

Vojni analitičar Aleksandar Radić postavlja pitanje svrsishodnosti nabavke sistema S-300 i dodaje da bi lista prioriteta trebalo da bude mnogo drugačija u odnosu na ono što diktiraju naši političari. On dodaje da je u ovom trenutku S-300 sistem koji pripada prošlosti.

- Koliko se zna, proizvodnja S-300 je prestala. Rusko vazduhoplovstvo ima sistem S-400 i potpuno je nezamislivo, imajući u vidu stanje srpskih finansija, da može ući u nabavku takvog sistema. Može da se govori samo o nabavci polovnog diviziona S-300, ali pod pretpostavkom da s ruske strane postoji dobra volja da se iznađe takvo rešenje, jer je reč o naoružanju koje je izuzeto iz upotrebe ruskog ratnog vazduhoplovstva - kaže Radić.

On dodaje da je jako važno da se sada uspostave prioriteti, ali ne prema potrebama nečije medijske promocije, nego prema realnim potrebama vojske.

- Očigledno je da Srbija dugo vremena neće moći da kupuje nove sisteme. U vojnoj saradnji sa Rusijom, u najboljem slučaju mogli bismo računati remont ’migova 29, ali isključivo polovnih - ocenjuje on.

 

PROČITAJTE JOŠ:

ROGOZIN NUDI MIG-35: Tokom posete Srbiji, pregovaraće se i o kupovini ruskih aviona?!

(VIDEO) SRBIJA KUPUJE RUSKO ORUŽJE: Potrebne sprave za noćne misije?!

(FOTO) ROGOZIN U SRBIJI: Vicepremijer Rusije posetio Specijalnu brigadu i Vojni muzej

(FOTO/VIDEO) SRBIJA JAČA VOJNU MOĆ: Pored S-300, Rusi nam nude i "Uragan" i "Smerč"!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nenad

pre 8 godina

Poznati su motivi i naklonost Stojadinovica, lako ga je procitati. Ali pazite ovog malog Radica, kakve sve nebuloze prica... Vojni analiticari, smejurija...

kristalno jasno

pre 8 godina

E kad počnu stručnjaci filozofirati.Znam da se uvek pare mogu naći za to.Tako smo filozofirali i devedesetih pa smo toliko uništeni da smo mogli kupiti 100 kom S300.

Citalac

pre 8 godina

Koliko god nekome to bilo smesno, covek ima znanje o vojsci i geopolitici daleko vece nego bilo koji nas ministar odbrane do sada a i u buducnosti.

Lala iz Banata

pre 8 godina

... Предлажем слободну размену рада...? Хиљаду српских добровољаца за Донбас....!? Мало ли је...? Нек испоруче С-300 добију исто - толико Добровољаца..! С-4оо још 400 добровољаца...! Остатак за 2 Урагана и 3 Смерча...!! Поштено...!? Наравно ...И старину Новака приде... да им растерује "Натовце"...

milosobilic1389

pre 8 godina

Gde ti je ova "zimovala"Lalo ? Kaži Putinu, ja već imam sto momaka,spremnih,čim stigne s-300. i pitaj hoćemo li mi tamo dobiti nove uniforme i oružje, ili da ponesemo ovo naše staro?

UFOLOG

pre 8 godina

Za tajkune Miroslav je u pravu. Nema veze dali je sistem PVO(S300 i sl.) polovan ili ne važno je da je ispravan. A za noćne nišane postoi firma u Nišu koja ih proizvodi i izvozi. Tako da nam to nije potrebno od Rusa osim ako je to uslov za nešto. Molim objavite ovo.

ivan

pre 8 godina

ma nema nista ja ovo isto citam od 2008 godine nemase i nemoze se.

miki

pre 8 godina

Ne trebaju pare.Oruzje ce dobiti od brace Rusa besplatno

CIRINELA

pre 8 godina

U vise navrata sam skretao paznju na ovog kvarnjaka Aleksandra Radica i ovog puta pozivam Vucicevica da ulozi malo napora pa nasoj javnosti otkrije ko je samozvani "vojni analiticar" Radic. Bilo bi dobro potraziti njegovo pisanje u Nacionalu ( 2000 ili 2002 godina ) o Sadamu Huseinu pa bi se videlo da se radi o najvecem srpskom lazovu i hostapleru. U tom clanku je on tvrdio ( bestidno lagao ) kako je bio u Migu Sadama Huseina i licno video hemijsko i biolosko oruzje. Niko na zapadu ni posle brutalne likvidacije Sadama nije nasao niti potvrdio postojanje takvog oruzja. Ako je cilj da iracki narod ne sazna o njegovom pisanju i doprinosu zloj sudbini onda je to nesto drugo ali radi se o teskom hoostapleru a ne vojnom analiticaru.

Dera

pre 8 godina

Lazansi za ministra !!! A ti radicu i onaj bivsi vojnik , ko vas placa ludji je od vas , pa vas ni vasi ukucani ne slusaju , a ne narod, i kome onda vi pricate ???

Rale

pre 8 godina

Kakve pare, niti je spisak naoruzanja potekao od nas, jer nasi su uvek u prvi plan stavljali avione a njih sada nema u planu, vec s-300 i raketni sistemi koji su se pokazali efikasni u Ukrajini, da se potisne neprijatelj sa minimalnim ljudskim zrtvama, ovo su izgleda Rusi procenili sta je Srbiji potrebno i to ce poslati kao i ljudstvo da se to stavi u operativnu upotrebu a sve je u sklopu ofanzivnije politike Rusije posle iznenadjujucih uspeha u Siriji, kako na vojnom planu tako i na medjunarodnom.

Dragan

pre 8 godina

Da su Rusi pametni da nam nikad nedaju S-300 jer ce ovi sto nas vode odmah da prodaju tehnologiju zapadnjacima, vise bih voleo da im damo bazu pa nek dodju i donesu S-300, slicno nesto kao u Siriji. Uglavnom da sam Rus ovima ne bih dao ni pracku.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija