• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.01.2016

12:09

MONTGOMERI HVALI SRPSKU VLADU: Vučić nema alternativu, ne menjajte kurs kojim idete!

Politika

MONTGOMERI HVALI SRPSKU VLADU: Vučić nema alternativu, ne menjajte kurs kojim idete!

Podeli vest

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenio je da srpska vlada treba da "ostane na svom sadašnjem kursu" i da su njeni rezultati vidljivi

 

Montgomeri je takođe uveren da Zapad ne pokušava da oslabi premijera Srbije Aleksandra Vučića.

- Zapad definitivno ne odustaje od Vučića. Naprotiv. Realnost na srpskoj političkoj sceni danas je da u svakom slučaju nema realne alternative Vučiću - rekao je Montgomeri u intervjuu Tanjugu.  

Prema njegovim rečima, ukoliko bi neko realno procenjivao rezultate srpske vlade u prethodnom periodu, video bi dinamičnost i aktivnost kakve nisu viđene deset godina, kao i mnoštvo pozitivnih koraka. 

To se ogleda u podsticanju stranih ulaganja, naporima na pomirenju sa susedima i snažnim naporima da se stavi pod kontrolu javna potrošnja i sarđuje sa MMF-om i Svetskom bankom, rekao je on. 

Rusija se nada da će Srbija odustati od Evropske unije

Montgomeri je ocenio da teški odnosi Zapada i Rusije predstavljaju izazov za Srbiju, ali da se ona sa tim izazovom može nositi. 

Taj problem, kako je objasnio, u suštini može gotovo potpuno nestati ako se odnosi Zapada i Rusije poprave ili može da se pogorša ukoliko se dogodi suprotno, ali Rusija "ne čini Srbiji uslugu koncentrišući vaš odnos na vojno područje, što se predvidljivo ne dopada mnogima u EU".

- Iskreno, Rusi se nadaju da će ti vojni koraci usporiti proces ulaska Srbije u EU i navesti obične Srbe da izgube nadu u njega. Tako da možete s tim da nastavite ako hoćete, ali bar to činite znajući da vas Rusija cinično koristi za svoje, a ne vaše interese - poručio je Vilijam Montgomeri.

Na pitanje da li Zapad pokušava da oslabi Vučića, kao što se špekuliše u Srbiji, on je odgovorio: 

- Sviđa mi se ovo pitanje. Zapad i SAD definitivno ne pokušavaju namerno da oslabe premijera Vučića. Međutim, nedovoljno razumevanje Balkana i problema u regionu navode ih s vremena na vreme da preduzmu korake koji su kontraproduktivni i mogu se shvatiti upravo na ovaj način - kaže bivši američki ambasador. 

On smatra da je klasičan primer za to, kako je rekao, "kontraproduktivan i nepotreban Božićni poklon" njegovog odlazećeg kolege, američkog ambasdora Kirbija, koji je izneo šta će po njegovom mišljenju SAD tražiti da bi podržale članstvo Srbije u EU. 

MONTGOMERI: Nečuveno da EU ne posreduje između Srbije i Hrvatske

Drugi primer je "namerno spor proces otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU" i, dakle, činjenica da se srpskom narodu ne daje nada da taj proces stvarno ide napred, rekao je Montgomeri. 

- Iskreno, sramota je da je EU otvorila samo dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom za dve godine, dok je istovremeno sa Crnom Gorom otvorila oko 22 poglavlja. Tu se primenjuju dvostruki standardi - kaže Montgomeri.

Napominjući na početku intervjua da ni na koji način ne govori u ime američke vlade, već iznosi svoje mišljenje o politici i pozicijama Vašingtona, Montgomeri je ocenio da američka vlada ima mnogo važnije prioritete od Balkana, a da je regionu angažovana na nižem nivou samo zbog tri pitanja.

- Prvo želi da nezavisno Kosovo bude u potpunosti priznato i prihvaćeno. Drugo, želi da Bosna ostane unutar sadšnjih granica i treće, ne želi bilo kakvo izbijanje nasilja u regionu - objasnio je Montgomeri.

Američka politika je otuda, po njegovom mišljenju "na auto pilotiranju" pri čemu funkcioneri nižeg ranga samo slede politiku koja je uspostavljena pre petnaest, do dvadeset godina. 

On takođe smatra da su Nemačka i SAD nepokolebljivo stale na stranu kosovske nezavisnosti ignorišući brojne kontraproduktivne korake koje je učinila kosovska vlada i zapravo Prištinu "nagradile" za te korake umesto da je kazne.

BIVŠI AMBASADOR SAD MONTGOMERI: Plašim se za Vučića, plašim se da ne ubije samog sebe!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branimir

pre 8 godina

Čim vladu i predsednika hvali takva veličina kao Mongomeri, mora da nešto vredi. Ja sam mislio sasvim obrnuto.

ljubica

pre 8 godina

Lisica je stara Montgomeri. Ne hvali on Vucica stvarno sto tako misli vec da izazove suprotnu reakciju kod srpskog naroda.

DS

pre 8 godina

Da li je ovo mješanje u unutrašnje stvari u Srbiji i gdje plaća porez ovaj gospodin?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija