• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

15.01.2016

21:09

AMBASADOR KIRBI: Srbi i Hrvati ne bi trebalo da troše mnogo novca na oružje!

Politika

AMBASADOR KIRBI: Srbi i Hrvati ne bi trebalo da troše mnogo novca na oružje!

Podeli vest

Srbiji nije neophodno naoružavanje i možda bi taj novac mogla da potroši drugačije i na neke druge stvari, kaže ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi

Govoreći o nameri Hrvatske da nabavi oružje, ali i o potencijalnoj nabavci oružja za Srbiju, i to iz Rusije, Kirbi za “Blic” kaže da smatra da se ne radi o tolikoj krizi “kao što neki ljudi žele da je naprave”.

- Čuli smo juče zamenika premijera Ivicu Dačića, koji je rekao da je važno da postoje dobri odnosi na Balkanu. Radićemo i sa Srbijom i sa Hrvatskom da tako i bude. Mislim da naoružavanje nije neophodno i možda bi vaš novac mogao da bude potrošen drugačije i na neke druge stvari. Mislim da su i u Hrvatskoj svesni da takođe postoje ekonomski limiti - kaže Kirbi.

Međutim, Kirbi je podvukao da Srbija ima pravo da kupuje šta god želi.

- Imamo dobre vojne konsultacije ovde, a imaćemo ih i za nekoliko meseci. Video sam se i ove nedelje, a videću se i sledeće sa premijerom Vučićem. Ipak, Srbija će uraditi šta god misli da je za nju najbolje - kaže Kirbi.

U vezi sa namerom Hrvatske da nabavi oružje, Brisel se, bar do sada, nije izjašnjavao. O tome, kako kaže šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, nije bilo reči sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Tanjug

- Razgovarao sam u sredu sa premijerom Vučićem i zamenikom premijera Dačićem, ali nije bilo reči o ovoj temi. Govorili smo o tome da je važno da svi akteri igraju svoju ulogu i da dođe do napretka u svim bilateralnim odnosima u regionu. Da svi ulože napore, da bude većeg stepena napretka i predvidljivosti u ovim odnosima i regionalnoj saradnji, da se taj napredak nastavi i ove godine. Mislim da je to zajednička želja svih - rekao je Davenport.

 

Kirbi: Izbori su politička odluka

 

Ambasador SAD Majkl Kirbi kaže da su fiskalna konsolidacija i evropski put Srbije dve jako važne stvari, dok je termin održavanje izbora političko pitanje.

- Premijer Vučić i njegov zamenik Dačić kažu da je stabilnost korisna. Ako će ta stabilnost biti održana izborima ove godine ili za nekoliko godina, onda je to u redu. Tako funkcionišu stvari u demokratiji. Kada god da se izbori dese, oni ne bi trebalo predugo da skreću zemlju s puta napretka - kaže Kirbi.

Tanjug

On navodi da izbori u Srbiji nisu stvar o kojoj odlučuje Amerika, niti da on premijeru Vučiću govori šta treba da radi.

- Možemo da razgovaramo o tome, ali ne i da mi dajemo instrukcije. On je premijer Srbije - priča Kirbi, istakavši da iz Srbije odlazi 29. januara.

PROČITAJTE JOŠ:

VUČIĆ ODGOVORIO KIRBIJU: Poštujemo SAD, ali imamo svoju politiku!

SKOT MENJA KIRBIJA Novi američki ambasador, novi zahtev: Putin ili Vojvodina?!

(VIDEO) ALARMANTNO, NATO NAORUŽAVA HRVATE: Rusi priskaču Srbiji u pomoć, Putin nam šalje rakete 'skad'!

(VIDEO) SRPSKI ODGOVOR NA PRETNJU IZ HRVATSKE: Rusko oružje doneće ravnotežu na Balkanu!

LAZANSKI IMA REŠENJE ZA S-300: Neka se tajkuni stisnu i odvoje pare za bezbednost otadžbine!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tomas Gustaffson

pre 8 godina

Najbolje je da nam ti,usisivaču,kažeš šta da radimo u svojoj rođenoj zemlji! Rekao bih ti ja još ponešto,al' na žalost,neće objaviti....RUSIJAAAAAAAAAAAA

dukakis

pre 8 godina

Joj licemera,pa Hrvati ne smeju da p...u bez vase dozvole,a sada kao ti brines.Ljigo ljigava !\n

vera

pre 8 godina

Ma Hrvati su usijane glave,...... Vuk dlaku menja ..ćud nikad..nebeski narod...........................................................................................................

ROMAN

pre 8 godina

Kada je Hrvatska ce kupiti novo oruzje, koji se mogu koristiti protiv nasa zemlja Srbija, onda Srbija treba da reaguje,i kupiti moderna oruzja za odbranu. Hrvatska je prva kupila! Srbija ima pravo, da se braniti. I Srpski narod zeli i bezbednost!

sima

pre 8 godina

a moj kirbi, da nije vas amera bilo nikada drzavu imali nebi. i sada pricas gluposti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija