• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.01.2016

21:26

ERDOGAN POPUSTIO: Turske vlasti oslobodile pritvorene akademike

Politika

ERDOGAN POPUSTIO: Turske vlasti oslobodile pritvorene akademike

Podeli vest

Turske vlasti oslobodile su grupu od 15 akademika koji su ranije danas bili pritvoreni jer su potpisali deklaraciju kojom osuđuju vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske.

Turska policija uhapsila je 19 od više od 1.000 akademika koji su potpisali deklaraciju, javile su agencije. Posle saslušanja njih 15 je pušteno.

Današnje hapšenje, kako javlja AP pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadoliju, produbljuje zabrinutost za slobodu izražavanja pod mandatom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Pritvoreni su bili predavači na Univerzitetu Kočaeli u severozapadnoj Turskoj, prenosi AP.

Tužioci su u četvrtak  pokrenuli istragu o akademicima zbog mogućih optužbi za vređanje države i pokretanje "terorističke propagande" u korist Kurdistanske radničke partije (PKK).

Taj potez je usledio nakon što je Erdogan oštro kritikovao potpisnike deklaracije, među kojima je i lingvista Noam Čomski i pozvao sudstvo da deluje protiv "izdaje".

Public

U deklaraciji je više od 1.000 akademika iz Turske i drugih zemalja pozvalo turske vlasti da zaustave "masakre" i poručilo da odbijaju da budu "učesnici u zločinu".

Potpisnici su, takođe, pozvali na obnavljanje mirovnih pregovora sa pobunjenicima.

Erdogan je ocenio da je deklaracija usmerena protiv države te da koristi isti jezik kao i "teroristi" i ne izražava protivljenje pobunjeničkom nasilju.

Turska vojska izvela je operacije protiv kurdskih ekstremista na jugoistoku zemlje naseljenom pretežno Kurdima, gde je vlada uvela produženi policijski čas, dok su kurdski ekstremisti, koji su povezani sa PKK, postavili barikade i eksplozive kako bi sprečili operacije.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u tim operacijama ubijeno više od 100 civila, a raseljeno na hiljade ljudi, navodi američka agencija.

PKK, koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom organizacijom, već više od 30 godina vodi borbu za otcepljenje na jugoistoku Turske, a u tom sukobu je ubijeno na desetine hiljada ljudi.
 

PROČITAJTE JOŠ:

(FOTO/VIDEO) TURSKI ZULUM: Umesto na džihadiste Erdogan poslao tenkove na Kurde!

ERDOGAN ODLEPIO: Uhapsio 12 akademika zbog kritike vojne kampanje protiv Kurda!

ČOMSKI ODJAVIO ERDOGANA: Neću da pričam s najvećim zaštitnikom terorista!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17