• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.01.2016

21:32

MARKO ĐURIĆ: Nadam se da će sud za zločine OVK pokazati više odlučnosti!

Politika

MARKO ĐURIĆ: Nadam se da će sud za zločine OVK pokazati više odlučnosti!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je, povodom odluke da sedište Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK bude u Hagu, da se nada da će novi sud pokazati više odlučnosti i efikasnosti od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu

On je podsetio da je upravo Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu bez uspeha pokušavao da rasvetli neke od zločina nekadašnjih pripadnika takozvane OVK, a, kako je dodao, "umesto pravde imali smo organizovanu kampanju zastrašivanja i likvidacije svedoka na koju nije bilo delotvornog odgovora".

"Nadamo se da će novi sud pokazati i više odlučnosti i više efikasnosti, te da će zločince konačno stići ruka pravde. Srbija će svakako pomoći da se istina o zločinima terorističke OVK razotkrije, a zločinci kazne. Nadamo se i da će Albanci na Kosovu i Metohiji nakon što procesi počnu smoći snage da naprave vrednosni otklon od zločina činjenih u njihovo ime", rekao je Ðurić u saopštenju.

On je rekao da podržava nastojanja da se odgovorni za ratne zločine kazne, a krivica za njih personalizuje.

To je, kako je naveo, nužan deo procesa pomirenja i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama.

Public

Ðurić je istakao da Albanci na Kosovu i Metohiji do sada nisu pokazali spremnost i sposobnost da sami procesuiraju svoje sunarodnike koji su činili zločine, kao i da je na delu njihovo kontinuirano prećutkivanje i zataškavanje.

"Zato je dobro što će postupci biti vođeni van Kosova i Metohije, međutim, pređašnja iskustva pokazuju da to nije nužno garancija uspešnog razotkrivanja istine i kažnjavanja zločinaca", naglasio je direktor kancelarije za KiM.

Sedište Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila tzv. Oslobodilačke vojske Kosova biće u Hagu i trebalo bi da počne da radi ove godine, što su pozdravili holandski zvaničnici istakavši da je važno da pravda bude zadovoljena.

Pred tim sudom, kako je ranije saopštila holandska vlada, vodiće se procesi za zločine počinjene tokom i neposredno posle sukoba na Kosovu.

U saopštenju holandske vlade se navodi da će se procesi voditi za "teške zločine koje su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim protivnicicima 1999-2000. godine".

agencije

Dodaje se i da je holandska vlada ovim praktično odgovorila na zahtev EU da taj sud bude na teritoriji Holandije.

"Neki delovi kosovskog društva možda vide moguće osumnjičene kao borce za slobodu i postoji mogućnost da se svedoci osete ugroženima na Kosovu. Zbog toga je razmotrena mogućnost suđenja van Kosova", precizira se u saopštenju.

Inače, sud će biti smešten u zgradi gde je nekada bio Evropol čim bude izgrađen deo u kom će biti sudnica, a do tada sedište suda će biti na nekoj drugoj lokaciji u Hagu.

Odluka da sud bude u Hagu doneta je nakon konsultacija između EU, kosovskih i holandskih vlasti, a finansiraće se iz sredstava EU.

SUDUĆE SE ZLOČINCIMA OVK: U Hagu se osniva specijalni sud za zločine na KiM!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 8 godina

Moram da se podsetim na "onu našu": Ne lipši magarče do zelene trave....?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija