• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.01.2016

20:01

PUPOVAC, SRBIN U HRVATSKOJ: Novoj vladi u Zagrebu nije u planu saradnja sa Srbijom?!

Politika

PUPOVAC, SRBIN U HRVATSKOJ: Novoj vladi u Zagrebu nije u planu saradnja sa Srbijom?!

Podeli vest

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je da iz programa nove hrvatske vlade nije moguće uvideti kakvi će odnosi biti između Srbije i Hrvatske

On je dodao da je jasno da u njemu nema ništa o manjinskoj politici i da saradnja u regionu nije među prioritetima.

- Iz programa nove hrvatske vlade nije moguće iščititati kakvi će odnosi biti između Srbije i Hrvatske. Moguće je iščitati da prioriteti spoljne politike Hrvatske idu u drugim pravcima, a ne u pravcima saradnje u regionu - rekao je Pupovac u intervjuu za portal Pink.rs. 

Ali to je samo ono što je napisano, naveo je on i dodao da ne zna kakvi su stvarni stavovi - ni novog ministra, a ni prvog potpredsednika koji je zadužen za spoljnu politiku. 

Pupovac je, međutim, ocenio da je prerano da se zaključi kakvo će mesto imati Srbija i regionalna saradnja među prioritetima nove hrvatske vlade. 

- Da li će se zaista prioritet davati primarno saradnji sa baltičkim zemljama, Višegradskoj grupi i crnomorskim zemljama, te BiH, a da Srbija i druge zemlje bivše Jugoslavije neće biti toliko u fokusu - to je prerano govoriti, jer nemamo dovoljno elemenata za taj zaključak, osim onog što piše u novom programu - objasnio je on. 

USTAŠE U NOVOJ VLADI Ekstremna desnica vlada Hrvatskom!

Pupovac, međutim, ističe da je ovo "prva vlada posle dugo vremena u Hrvatskoj koja u svom programu nema ništa o manjinskoj politici". 

A pogotovu, kako objašnjava, nema ništa o ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj, o povratku izbeglica, o pravima ljudi koji su izgubili svoja prava tokom rata, i nema ništa o revitalizaciji povratničkih krajeva i unapredenju manjinske politike. 

- Na to smo upozorili i upozoravaćemo, i nadamo se da će se to promeniti - rekao je Pupovac. 

On je ocenio da je kampanja kojom je ćirilica proglašena neprijateljskim pismom u Hrvatskoj tragična za samu Hrvatsku, vrlo nepovoljna za Srbe u Hrvatskoj, kao i za odnose između Hrvata i Srba uopšte jer je, kako kaže, reč o kampanji protiv jednog slovenskog pisma. 

I to nosi sa sobom veoma ozbiljne, negativne i konfliktne političke konotacije, naveo je Pupovac. 

- Ćirilica ne sme biti pismo izjednačeno sa neprijateljstvom, ne sme biti izjednačena sa ratom. Ona u najmanju ruku treba da dobije u školskim programima u Hrvatskoj mesto kao glagoljica - objasnio je on 

Ona takođe, kako je dodao, treba da bude rasterećena neprijateljskog stava, kako bi pripadnici srpske zajednice imali nesmetanu pretpostavku da je mogu učiti, da može biti podučavana i da se njome mogu koristiti. 

A da, s druge strane, većinski hrvatski narod bude oslobođen predrasude prema ćirilici, jer na taj način stvara se predrasuda i prema Srbiji uopšte, ali istovremeno i prema pravoslavlju i slovenskim narodima koji se koriste tim pismom uopšte. 

Komentarišući izjave ministra branitelja Mija Crnoja koji bi objavljivao registar agresora i popisivao nacionalne izdajnike, Pupovac kaže da one nisu dobre i da su veoma uznemirujuće i veoma loše poruke za celu Hrvatsku, a ne samo za Srbe u Hrvatskoj ili za političke protivnike. 

- To je ozbiljno upozorenje demokratiji, vladavini prava i zakonitosti - kaže on. 

S druge strane, navodi Pupovac, poruke novog ministra kulture (Zlatka Hasanbegovića) i njegove ranije poruke su takođe uznemiravajuće, jer negiranje antifašizma, negiranje antifašističke prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije, na prostoru Hrvatske, koja je za Srbe u Hrvatskoj naročito važna, znači zapravo udaranje na temelje Evrope 20. veka i današnje Evrope. 

- Ne znači samo reviziju, već i negiranje istorijskih cinjenica, i otvaranje prostora za politike i ideologije poraženih snaga u Drugom svetskom ratu. Nadajmo se da tako neće biti. Ali, nećemo se prepustiti samo nadi, nego ćemo i verovati da naše vrednosti, naši stavovi i naše ideje i istorijski pogledi budu priznavani u Hrvatskoj - rekao je Pupovac. 

Govoreći o polemici povodom naoružavanja Hrvatske i Srbije, Pupovac kaže da bi bilo veoma opasno ako bi se takva retorička nadmetanja nastavila. 

- Posebno bi bilo opasno ako bi se nastavila trka u naoružavanju između Srbije i Hrvatske - rekao je on i dodao da bi to na "još otvorene ratne rane" stvorilo potencijal koji ne bi bio dobar. 

- To nije doprinos stabilnosti, to nije doprinos zajedničkoj perspektivi zemalja bivše Jugoslavije, a ta perspektiva je u EU, to je perspektiva saradnje oko bezbednosti u regionu i Evropi, i sa tim bi trebalo zaista stati - zaključio je Pupuvac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

...Свака власт у Хрватској - само је "мимикрија" фашизма...!! Упамтите.

PAVLE Prvi

pre 8 godina

VUKOVAR,rane nisu zacelile: Da li Srpski Komunisti i Srpska VLADA, koja je pre internacionalna, nego nacionalna, po ponasanju, mogu ista nauciti od Hrvata kad je u pitanju pripadnost svome narodu. Ne mogu to su potvrdili bezbroj puta. Hrvati su 1945 u Maju jos klali Srbe u Jasenovcu, a vec 1946, Srpski komunisti proglasili su ih za BRACU. U Vukovaru se ginulo (konkretno Vukovar) 1991, pre tacno 24 god.a oni porucuju da im rane jos nisu zacelile, za 200 poginulih Hrvata, njihov "ZAL" je beskrajan, koji nikad nece oprostiti Srbima, a "Srbi -komunisti", oprastaju njima MILION pobijenih, ne vojnika, vec naroda, a od toga 20 hiljada dece Srpske. Pa ko onda ima pravo da oprasta tolike Srpske zrtve, ko to u ime zrtava nasih uzima sebi za pravo da ih ne postuje, zbog laznog "bratstva", a danas zbog Dobrih susedskih odnosa, ko je taj izrod, on moze da oprosti samo svoje i nicije druge, a ti "prijatelji" se naoruzavaju balistickim raketama, Prijatelji, void ih kuci svojoj i prijateljaj koliko hoces, postuj njihove zrtve, Srpske ti nisu vazne, a zasto bi onda bile njima vazne. SIZOFRENO ponasanje. VUKOVAR,rane nisu zacelile: Da li Srpski Komunisti i Srpska VLADA, koje je pre internacionalna, nego nacionalna, po ponasanju, mogu ista nauciti od Hrvata kad je u pitanju pripadnost svome narodu. Ne mogu to su potvrdili bezbroj puta. Hrvati su 1945 u Maju jos klali Srbe u Jasenovcu, a vec 1946, Srpski komunisti proglasili su ih za BRACU. U Vukovaru se ginulo (konkretno Vukovar) 1991, pre tacno 24 god.a oni porucuju da im rane jos nisu zacelile, za 200 poginulih Hrvata, njihov "ZAL" je beskrajan, koji nikad nece oprostiti Srbima, a "Srbi -komunisti", oprastaju njima MILION pobijenih, ne vojnika, vec naroda, a od toga 20 hiljada dece Srpske. Pa ko onda ima pravo da oprasta tolike Srpske zrtve, ko to u ime zrtava nasih uzima sebi za pravo da ih ne postuje, zbog laznog "bratstva", a danas zbog Dobrih susedskih odnosa, ko je taj izrod, on moze da oprosti samo svoje i nicije druge, a ti "prijatelji" se naoruzavaju balistickim raketama, Prijatelji, vodi ih kuci svojoj i prijateljaj koliko hoces, postuj njihove zrtve, Srpske ti nisu vazne, a zasto bi onda bile njima vazne. SIZOFRENO ponasanje.

Hipokrizija

pre 8 godina

Званична Хрватска политика према Србима уопште и Србији је чиста хипокризија, најављују сарадњу, улагање напора за побoљшање односа али у стварности ће радити све супротно. Претпостављам да сте већ стекли дебело искуство Г-дине Пуповац, да од Хрвата можемо очекивати само лоше ствари, на крају због тога нећемо никад бити разочарани..

englezii

pre 8 godina

E moj G Pupovce kao da zivite u Srbiji i to dole negde oko bujanovca pa da nemate ni radio ni tv i da vam svakih mesec dana stize posta k'o u zatvor pa nema nista bas nista ! Pa ja vas razumem jer ne mozete vi ustasama reci da su ustase ali mozemo mi a mogu i oni jer ima samo manjih i vecih ustasa kao milanovic i hasanbegovic ili Crnoja !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija