• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.01.2016

20:14

ODLAZEĆI AMBASADOR SAD PODRŽAVA VANREDNE IZBORE! Kirbi: Srbiji sada treba snažna i stabilna vlada!

Politika

ODLAZEĆI AMBASADOR SAD PODRŽAVA VANREDNE IZBORE! Kirbi: Srbiji sada treba snažna i stabilna vlada!

Podeli vest

Ambasador SAD Majkl Kirbi, koji odlazi iz Srbije, rekao da ima smisla što su raspisani izbori: Vlada mora da bude snažna, stabilna, efikasna u pronalaženju kroz svih 35 poglavlja sa Evropskom unijom

 

 

Sjedinjene Američke Države podržavaju odluku premijera Aleksandra Vučića da raspiše vanredne parlamentarne izbore, potvrdio je ambasador Majkl Kirbi, kom je juče istekao mandat i danas odlazi iz Srbije.

KIRBI: Odlazim iz Srbije tužan, ali optimističan!

Kirbi je objasnio da je našoj zemlji na početku pregovora s EU potrebna "snažna, stabilna i efikasna Vlada", koja će moći da prođe kroz svih 35 pregovaračkih poglavlja.

Srbija i Evropa

Američki diplomata je u intervjuu za "Danas" ocenio da je vidljivo mnogo toga što je Vlada učinila da unapredi život građana Srbije na praktičan način:

VUČIĆ I KIRBI: Srbija i SAD se bolje razumeju!

- Drago mi je što i Srbija i Evropska unija smatraju da je Srbija na putu ka EU. Otvaranje poglavlja je ogroman korak napred. Što se mene tiče, Srbija je uvek bila evropska zemlja, u njenom središtu... Jedna od stvari koje sam naučio o starom Rimu jeste da su se rimski carevi rađali u Srbiji. Mi, luckasti Amerikanci, mislili smo da su rimski carevi iz Rima. Ispostavilo se da je četvrtina njih rođena u Srbiji.

print

Govoreći o prolećnim vanrednim izborima, Kirbi je ocenio "da ima smisla što su sada izbori".

- Vlada Srbije mora da bude snažna, stabilna, efikasna u pronalaženju kroz svih 35 poglavlja sa EU. Moj utisak je da će građani odlučiti da ostanu na evropskom putu, 24. aprila ili kada god - dodao je Kirbi.

AMBASADOR KIRBI: Vanredni izbori u Srbiji imaju smisla!

Ovakva podrška ambasadora SAD premijeru Vučiću i njegovoj odluci da ide na vanredne izbore nije iznenadila stručne sagovornike Informera. Analitičar Boško Jakšić smatra da ona dolazi u pravom trenutku.

- Sjajan diplomatski potez. Kirbi ne želi da njegov naslednik ima bilo kakav konflikt i neraščišćen odnos. Osim toga, svestan je da su odnosi Srbije i SAD poslednjih godina u usponu najviše zahvaljujući Vučićevim naporima. Zato ovo može da se tumači i kao podstrek za još bolju saradnju - naglašava Jakšić, dodajući da "jaka vlada" o kojoj govori Kirbi znači da su pred Srbijom brojni izazovi:

print

- Kirbi zna da vlada s velikom podrškom birača može da prođe kroz poglavlja EU i pregovore s Prištinom.
I profesor FPN Ivo Visković ocenjuje da Kirbi pruža podršku Vučiću jer je to stav Amerike.

NIKOLIĆ I KIRBI: Želja za mir i stabilnost u regionu!

- U prethodnih šest meseci nekoliko funkcionera SAD iznelo je slično mišljenje, pa verujem da Kirbijev stav dele i administracija u Vašingtonu. Ovde je, naravno, reč i o kurtoaziji jer odlazeći ambasador ne želi da pravi probleme - podvlači Visković.

Žele partnerski odnos

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku uveren je da SAD žele partnerske odnose sa Srbijom.
- Jasno je da im za saradnju treba neko ko će imati kredibilitet. Kad Kirbi govori o tome da nam treba jaka vlada, sigurno ne misli da je dosadašnja bila slaba, već želi da istakne važnost toga da se još odlučnije krene u reforme i evrointegracije - zaključuje Đukanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sasa

pre 8 godina

Sta on ima da se slaze i ne slaze sa izborima nadam se da smo mi nezavisna zemlja?

gojlo

pre 8 godina

ko njima vetuje taj  ce da se opece ja im neverujem ni kad vidim da je belo belo

Lala iz Banata

pre 8 godina

Mislim da Vladi Srbije....Treba moćna i - snažna Srbija...!! Više nego Srbiji ... - Vlada...!!

Dragan

pre 8 godina

Koja i kakva jaka Vlada treba Kirbiju, odnosno Americi? Naravno, ona koja će ispunjavati sve njihove zahteve i raditi u njihovom interesu. Onaj ko to ne vidi ili ima debelu ličnu korist ili ozbiljnu dijagnozu.

Rasa Srbin

pre 8 godina

Ma idi bre daleka ti lepa kuca i dabogda niko vise ne dosao !!

Posmatrac

pre 8 godina

Bez komentarisanja americke administracije i politike prema nasem regionu mora se naglasiti da je do sada americki ambasador g-din Kirbi najplemenitiji i najveci covek ( dusa ) od svih ambasadora do sada. ( velika cista energetska zvezda )

Luka Albijanic

pre 8 godina

Bilo je lepo dok smo saradjvali , puno srece gospodine Kirbi na novoj funkciji ! ...

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija