• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Ginć - M. Dobromirović

02.02.2016

09:54

AMERIKANCI KONAČNO PRIZNALI ISTINU: Hašim Tači je trgovac drogom i organima!

Politika

AMERIKANCI KONAČNO PRIZNALI ISTINU: Hašim Tači je trgovac drogom i organima!

Podeli vest

"Dejli bist", jedan od najposećenijih američkih informativnih portala, označio Hašima Tačija kao čoveka koji je "osumnjičen za stravične zločine". Stručna javnost ocenjuje da Tači, polako ali sigurno, gubi podršku SAD

Američki mediji konačno su, po prvi put, otvoreno priznali da Hašim Tači, bivši lider terorističke OVK, nije "ugledni kosovski političar", već trgovac drogom, oružjem i ljudskim organima osumnjičen za najgroznije ratne zločine i zločine protiv čovečnosti!

Tužilaštvo: Tači nije nedodirljiv!

Iz Tužilaštva za ratne zločine kažu da će specijalni sud za OVK, koji počinje da radi na leto, biti mesto gde će se ustanoviti odgovornost brojnih "nedodirljivih" ljudi.
- Tačijevo ime se navodi u brojnim izveštajima od Dika Martija preko "Hjuman rajt voča" do "Amnesti internešenela". Pojavljuje se i u istragama i predistragama tužilaštava u regionu - ističu u Tužilaštvu.

Portal "Dejli bist", jedan od najposećenijih informativnih internet portala u Sjedinjenim Državama, izveštavajući o susretu republikanskog kandidata za predsedničku nominaciju Bena Karsona i Hašima Tačija, napisao je da je bivši kosovski premijer "čovek osumnjičen za stravične zločine". U tekstu pod naslovom "Sastanak Karsonovog tima s navodnim švercerom organa" američki portal se poziva na istragu Saveta Evrope iz 2010, u kojoj je Tači označen kao šef albanske grupe švercera droge, oružja i ljudskih organa kroz istočnu Evropu. 

Američki novinari pišu da je Karsonov tim posle sastanka s Tačijem u saopštenju istakao "poseban odnos Kosova i Ajove", gde je nedavno otvoren kosovski konzulat. Ipak, "Dejli bist" piše da su Karson i njegovi saradnici propustili da američku javnost upoznaju sa punom istinom:

screenshot

U saopštenju je propušteno da se pomene da je Tači u istrazi Saveta Evrope iz 2010. o organizovanom kriminalu bio naveden kao šef albanske grupe koja je švercovala drogu, oružje i ljudske organe kroz Istočnu Evropu, navodi "Dejli bist". Podsećajući na izveštaj britanskog "Gardijana", u kom je Tači označen kao šef kriminalne mreže, ovaj portal koji se, inače, nalazi na listi 1.000 najposećenijih portala na svetu konstatuje da je sam Karson priznao sumnjivu prošlost kosovskog političara.

Tanjug

mojugao

ĐURO ČEPIĆ

ADVOKAT

Nadam se da će sud za OVK uskoro zaživeti i početi da radi. Žrtve zaslužuju pravdu, pa makar došla i dve decenije kasnije.

Karsonov direktor za komunikacije Lari Ros najpre je rekao da nisu znali da je Tači bio član OVK, da bi potom promenio izjavu i rekao da je Karson znao da je Tači pre funkcije u vladi bio u OVK, piše "Dejli bist", koji je žestoko kritikovao veze američkih političara sa "čovekom osumnjičenim za najgrozomornije zločine".

I dok su albanski prištinski mediji juče ignorisali pisanje "Dejli bista", direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže za Informer da to dokazuje da Priština nema monopol nad podrškom EU i SAD. 

- Nije lako razgovarati s ljudima koji su vođe na Kosovu već deceniju i po, a bili su i na čelu terorističkih formacija. Oni jesu izabrani predstavnici pokrajinske vlasti, ali očekujem da će novi sud za OVK procesuirati sve odgovorne za strašne zločine na Kosovu - naglašava Đurić.

PRIŠTINSKI MEDIJI: Specijalni sud dolazi, nek se spreme komandati OVK!

Analitičar Aleksandar Pavić uveren je da SAD odavno znaju za Tačijeve zločine.

- Pošto je sada u toku predizborna kampanja u SAD, ta informacija se koristi kao oružje protiv političkog rivala. Siguran sam da se sve to znalo i ranije, ali tada nije pisano tome. Americi ne smetaju teroristi sve dok za njih obavljaju prljave poslove - podvlači Pavić.

Na drugoj strani, Azem Vlasi, doskorašnji Tačijev savetnik, tvrdi da američku portal samo nagađa.

OKREČEN! Prosuli farbu po Hašimu Tačiju!

- Američki zvaničnici su jako dobro informisani. Ne bi se oni sastali s Tačijem da je bilo šta od tih optužbi istina. Pošto Tači uskoro treba da bude izabran za predsednika Kosova, navodi iz izveštaja Dika Martija se izvlače pred izbore. Pazite, Hašim je u politici već 17 godina i bilo bi do sada sasvim sigurno bar nešto dokazano da su optužbe tačne - zaključuje Vlasi.

Činjenice o trgovini organima na KiM

Reuters

april 2008. bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte objavila knjigu "Lov, ja i ratni zločinci", u kojoj tvrdi da su pripadnici OVK 1999. u ilegalnim laboratorijama izvadili organe najmanje 300 Srba, ali i Roma i Rusa
decembar 2010. Skupština Saveta Evrope usvojila izveštaj izvestioca Dika Martija u kom se navodi da je Tači bio vođa kriminalne mreže koja se bavila prodajom ljudskih organa   
jun 2011. osnovana Radna grupa Euleksa za istragu navoda iz izveštaja Dika Martija
maj 2013. EU naredila hapšenje sedam bivših komandanata OVK zbog optužbi za ratne zločine. Dvojica su Tačijevi bliski saradnici
jul 2015. Euleksov tužilac Klint Vilijamson objavio izveštaj u kom se navodi da je na Kosovu bilo desetak slučajeva vađenja organa ubijenih Srba i drugih ljudi u koje su upleteni vođe OVK

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Bilo je krajnje - vreme...!! Glas "savesti" - ili "razuma"...? Ko zna....možda samo politička igra - pred izbore...! Jer zna se da iza Tačija stoje Klintonovi, da nije bilo njih i Madlen Olbrajt ( stvarno jel ta babuskara još živa..?) ne bi bilo ni Tačija - ovakvog kakvog su ga uzdigli i promovisali u belom svetu.... Klintonovi i Hašim Tači su lice i naličje - iste "medalje"....koja se zove zločin.

cekaj sta

pre 8 godina

Nece od toga nista ni biti... Tek kad nasa vojska i nasa policija odu na Kosovo, mozemo se nadati nekoj pravdi.

Erdogan

pre 8 godina

Ako budes ubio sve Albance mozes sa vojskom i Policijom da se vratis na Kosovo a to tada samo sanjaj. I ja bi zeleo da Thaci bude u zatvor ako je to tacno sto se pise ,ali Srpska cizma vise ne moze na Kosovo dok ima Albanaca.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Не брини за чизме - стижу нове: "Маde in Rossia"...модел... - "Сирија"...

Lazar Lazarević

pre 8 godina

O daaaaaa ... jedan portal će promeniti STRATEGIJU Amerike na Balkanu koja je u osnovi potpuno ista kao i Hitlerova a to je potpuno političko, ekonomski, vojno i demografski minimiziranje Srbije kao večitog ruskog saveznika i samim tim večitog protivnika zapada ... Glupost! Ovo je po sistemu ŠTO JE BABI MILO ... Tači ostaje ,, do daljnjeg ,, jer ništa bolje za zapad nego imati ucenjenog pajaca u narko državi koji će raditi za tebe ... donosi ogromne pare od droge a politički je ,, večiti,, saveznik ...

Lala iz Banata

pre 8 godina

како шта сада..? Следи номинација за Нобелову Награду...? Ниси чуо..?

gabin

pre 8 godina

Kao do sada nisu znali koje su zlocine pocinili teroristi OVK i Taci kao jedan od njihovih vodja. Pa Ameri su ih svojevremeno proglasili za teroristicku organizaciju. Nisu tek reda radi to uradili vec su tada imali vrlo dobra saznanja o njihovim zlocinima. I sta ce se dalje desiti ? - NISTA.

Alfa

pre 8 godina

Najbolje,pitajte Kandić i Biserko.One su, verovatno upoznate.

Anonimus

pre 8 godina

Jesu li spremni Srbi na istinu ko je radio i radi sa organima? Mnogo se laprda, pa kad budu izbacili imena Srba sa kojima je Tači radio biće cirkus.

Anonimus

pre 8 godina

Kad su ga iskoristili sad bi da mu uzmu koj miliončić. Tako će da bude i sa Dačićem, Jovanovićem i mnogim drugima koji će biti na udaru i oduzimanju stečenog imetka. Sve je šablon.

Drmr

pre 8 godina

Kako ste naivni. Zar mislite da Ameri to nisu znali. Igre i igrice zavisno od potreba. Pa zar to isto nisu radili u drugom svetskom ratu. Pomagali Drazu, a posle promenili plocu pa podrzavali Tita. Sve ovo sto se sada desava je dugorocno planirano. 100-200 godina unapred.

estrada

pre 8 godina

Samo da nam Beckovic pozivi i da doceka slobodu Kosova i pola Bosne nebi zalio umrijeti ove sekunde.Da mu na uvce zasviram pod trebinjskim platanima Ceranju je dosao kraj.

Miroslav

pre 7 godina

Bitno je zapadnjacima da je tači za njih odradio prljavi posao.. Oni će njega na kraju pustiti niz vodu jer im je nepotreban i smeta im..

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija