• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.02.2016

13:56

ZUROF ODBRUSIO HRVATIMA: Šta je sledeće - hoćete li reći i da je Ante Pavelić bio žrtva?

Politika

ZUROF ODBRUSIO HRVATIMA: Šta je sledeće - hoćete li reći i da je Ante Pavelić bio žrtva?

Podeli vest

Efraim Zurof, istoričar i direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu, poznat kao "lovac na naciste", najavio je zvanični protest hrvatskoj vladi zbog izbora Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture

Zurof je za zagrebački portal Index.hr izjavio da će proučiti sve materijale o Hasanbegoviću i zamolio taj mediji da mu i oni pošalju sve što, kako je rekao, mogu naći na tu temu.

Upitan da li prati događaje u Hrvtskoj poslednjih meseci, Zurof je kratko pitao:

- O čemu govorite, mislite li na novog ministra kulture? Da, pratim događaje oko njega.

Na mobu da prokomentariše činjenicu da je Hasanbegović u jednom intervjuu pokazao poprilično razumevanje za nekadašnjeg Velikog muftiju jerusalemskog al- Huseinija i njegova nedela pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata, te rekao da je on bio žrtva istorijskih okolnosti, britanskog kolonijalizma i militantnog cionizma, Zurof se najpre dugo smejao, a potom kazao:

- Sledeće što će reći je i da je Ante Pavelić takođe žrtva političkih i istorijskih okolnosti. Ovo je odvratno. Ne razumem kako takva osoba može postati ministar u zemlji koja je dobra i cenjena članica Evropske unije!

Ipak, dodao je, imenovan je i čini se da će ostati.

- Ne samo da se manje-više divi al-Huseiniju nego i tvrdi da je antifašizam obična floskula. Zanimljivo. Ako postoji išta što bi trebalo biti izvor ponosa za ljude u Hrvatskoj onda su to oni koji su se borili protiv ustaša, oni koji su se borili za slobodu i protiv onih koji su masovno ubijali manjine u NDH - rekao je Zurof.

Zurof je podsetio da je Hrvatska bila podeljena između ustaša i onih koji su se borili protiv njih i svakome s imalo morala i inteligencije trebalo bi biti jasno da su ustaše bile kriminalci, a ne heroji.

- Neverovatno je da se neko divi ljudima iz Handžar divizije, od kojih je gore teško zamisliti - naveo je ovaj čuvevni "lovac na zločince".

Inače, Hasanbegović je poštovalac ustaškog lidera Ante Pavelića, negira antifašizam i Ustav RH.

Dok su u se u parlamentu lomila koplja oko njegovog izbora za ministra kulture, on je rekao:

- Vreme je da se ostavimo ideologija. Ovde nije reč o antifašizmu, nego o jugoslavenskom totalitarizmu. Antifašist je bio i Tito i Staljin i Pol Pot, i Paton. Ja govorim o totalitarizmu. Hrvatska je u savršenoj suprotnosti s jugoslavenskim totalitarizmom. Iza svih svojih reči stojim - kazao je Hasanbegović.

Naveo je i da je iz Drugog svetskog rata kao pobednik izašao jugoslavenski totalitarizam.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Значи то је смислила нова Хрватска врхушка...."Алиби - Идеологију" за монструозне злочине.... Свака част - на ХИПОКРИЗИЈИ...!! До сада су углавном ( под комунистима!) злочине негирали, и јаме бетонирали, а сада имамо на делу "алиби-идеологију"...Злочин је постојао и учињен је али са - разлогом...!! Дали су му и име "југославенски тоталитаризам" у политичким систему Југославије, где је њихов Кумровчанин био само "доживотни Председник" те Југославије, а рвати у једном моменту су држали - све функције власти (додуше са Словенцима) док су Срби убијани у казаматима Голог Отока...То је тај алиби - "тоталитаризам",,..

englezii

pre 8 godina

Ustase su samo ustase i ne mogu da budu nista drugo ! samo napred G Zurof ! Koga god cacnete necete pogresiti i promasitia da ima ista dodira sa HDZom !

Milance

pre 8 godina

Sve je to opste poznato.Znaju to i oni koji su ih pustili u Eu.Znaju da u Hrvatima imaju uvek spremne poslusnike za sve prljave poslove pa ih ne diraju.I mi tu nisza ne mozemo.Ono sto mozemo je da se uzmemo u pamet,jacamo vojsku i da uvek zestoko odgovorimo svima koji bi pokusali da nas napadnu.Logicno je da ne mozemo oko svega da se slozimo ali oko osnovnih stubova odbrane drzave i naroda,tu ne sme postojati podele.

banat1952

pre 8 godina

Gospodine Zurof, uglavnom se slazem sa vama, ali potkrala vam se jedna greska. Broj onih koji su se u Hrvatskoj borili protiv Ustasa i fasista, meri se promilima i moze se svesti pod statisticku gresku. Inace Hrvati bi trebali da Joze Turpiji ( "velikom sinu Jugoslovenskih naroda ), podignu spomenik usred Zagreba, jer je on od njih, gubitnika Drugog svetskog rata, stvorio "pobednike". Zasto Joze nikada nije pokusao da oslobodi Jasenovac, zasto su diverzije protiv okupacionih snaga, vrsene uglavnom na teritoriji Srbije, gde je onda u odmazdi stradalo Srpsko civilno stanovnistvo, zasto nisu u Drugom svetskom ratu nikada bombardovani gradovi u Sloveniji i Hrvatskoj, i to ni od strane Nemaca, ni od strane "saveznika" ? Hiljadu zasto ???

trebinjac

pre 8 godina

Gos.Zurof dali vi mozete skinuti ljagu sa lika i dela djenerala Draze i ministra gos.Nedica.KPJ na celu sa TITOM_RANKOVIC_DJILAS okacili im sram i ljagu na vrat 1945g i nikako da se skine do danasnjih dana.Gos.Zurof u ime boga i srpse nejaci uradite sto mozete da to proklestvo komunista umre za sva vremena.

Dragomir

pre 8 godina

То што такозвани хрвати или ти покатоличени срби напишу као на оном надвожњаку ... СРБЕ НА ВРБЕ ... чувајмо се оних што раде да буде ... СРБИ НА СРБЕ?Манимо се ми Хрватске јер су буквално банкротирали?Евро зезанција их тотално унизила.Угурали су им кредита од 100 милијарди те немају ни камату да плаћају?Све им је стопирано што су продавали Русији или тамо радили.Да им није Србије не би имали где да продају своје производе?А у Загребу србин не сме да уђе у своју цркву а католици у Београду имају десет цркава!Бато,ово је Србија!

PAVLE Prvi

pre 8 godina

HRVATI UCE DECU: Da је све што се некад писало и говорило о Павелићевој НДХ комунистичка измишљотина и српска мржња. Они неће чути у школи, нити у породици да је Хрватска била „напреднија“ од Хитлерових nacisticke tvorevine, да је Хрватска једина земља у светској „повијести“ која је држала конц логоре за децу. Кроз дечје логоре Сисак и Јаска прошло је око 33 000 деце, а тамо је окончано око 20 000 деце која нису била старија од 14 година Zato Srbi ne budimo I dalje ovce I cuvajmo svoju decu od Hrvata – Ustasa, ne verujmo nasoj drzavi I VLADI, tamo sede kukavice, koji razmisljaju o prijateljskim odnosima sa Ustaskom koljackom drzavo

miroljub

pre 8 godina

Ne znam zašto se u komentarima zgražavamo i čudimo. Fašizam i ustaštvo je danas zvanična ideologija u RH ozvaničena izborima ovih dana. Ona je prisutna ali ova vlada će je sada promovisati kao svoju zvaničnu politiku ona je duboko usađena u narod iako su dosadašnje vlasti pokušavale da to prikriju. što pojedinci danas iznose kao onaj slučaj TV voditelja je mišljenje celokupnog naroda. Jako dobro poznajem stanje u RH jer sam tamo dugo živio.

milorad53

pre 8 godina

Polako ljudi, Pustimo mi lepo sve druge da se izbore sa svojim vampirima proslosti i sadasnjosti. Hajde najpre da svoje istrazimo. Licno poznajem ljude, a nije me vec poodavno lako prevariti, kojima nije ni slatko ni lako reci iz koje nacijje poticu. Postenije reci, nikom postenom iz ex YU, to ne bi smelo biti lako, jer bi takvim gestom davali legitimitet i najvecim zlotvorima iz nasih naroda. A bilo ih je. Medju svima. Malo im je bilo klati tudje, pa klase i svoje. Zilava je istina, "Krv je ljudska rana naopaka..." Pa sad, ko je siguran da je bezgresan, "neka prvi podigne kamen..."

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija