• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

07.02.2016

17:31

LAZANSKI O KLINTONU: Kada je Bil spopao Moniku, nije se izvinio nego je nas bombardovao!

Politika

LAZANSKI O KLINTONU: Kada je Bil spopao Moniku, nije se izvinio nego je nas bombardovao!

Podeli vest

Koje su sličnosti, a koje razlike između bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića i bivšeg predsednika SAD Bila Klintona?

Bil Klinton je izašao kao pobednik iz afere Monika Levinski, preživeo je impičment i nastavio da obavlja poslove predsednika SAD, odnosno odmah posle glasanja u Senatu otišao je u Meksiko.

Zapravo, sudski proces protiv Vilijama Džefersona Klintona završen je u mesecu u kojem su rođena tri američka predsednika, Džordž Vašington, Abraham Linkoln i Ronald Regan, tačno 12. februara 1999. u 18.40 po srednjoevropskom vremenu.

Simbolika ili ne, tek Klinton je oslobođen po obe tačke optužnice. U okviru prve tačke „laganje pod zakletvom” 45 senatora glasalo je da je kriv, a 55 da nije, dok su u okviru druge tačke optužnice, „ometanje pravde”, glasovi senatora bili podeljeni, 50 prema 50.

LAZANSKI: Knjiga "Suđenje kasapima" - novi britanski pokušaj satanizacije VLADIMIRA PUTINA!

Prva tačka optužnice, „laganje pod zakletvom”, odnosila se na Klintonove tvrdnje da nije imao seks s gospođicom Monikom Levinski, pošto oralni seks američki predsednik nije smatrao za „pravi” seks. No, 45 američkih senatora smatralo je da predsednik laže pod zakletvom, odnosno smatrali su da je oralni seks „pravi” seks. Ostalih 55 senatora bili su mišljenja da „oral” nije „ono”.

Ipak, republikanci nisu uspeli da u Senatu ostvare dve trećine glasova neophodnih za impičment, pa je Bil Klinton ostao u Beloj kući. Sirota Monika nije.

LAZANSKI NA PINKU: Neozbiljna je priča da ću ja zameniti Gašića na mestu MINISTRA ODBRANE!

Naravno da suđenje stoleća u američkom Senatu nije imalo za cilj utvrđivanje istine: svi su znali da je Klinton kriv. I demokrate i republikanci, svi bez izuzetka, mada iz različitih razloga, ali bili su umorni od „afere Klinton” koja se otegla.

U srpskom parlamentu rasprava oko Batinog smenjivanja skoro da se pretvorila u debatu ko je šta i kada ružno rekao o ženama. Uz nešto spominjanja vinograda, uvezenih vina i ko je i kada služio vojsku. Eto, Bil Klinton je nije služio. Sram ga bilo, a nas je odmah posle Monike i bombardovao.

Zapravo, prva razlika Bila Klintona i Bate Gašića je to što Bata nije preživeo impičment u parlamentu. Unisono je smenjen. Jedni su ga optužili za loše rukovođenje sistemom odbrane, drugi su ga hvalili, ali ni jedni ni drugi nisu mu oprostili „klečeći stav”.

Mada on u vojsci, odnosno u sistemu odbrane, i postoji. Kao „rov za klečeći stav”. No, upravo su taj stav zlobnici i neprijatelji dosadašnjeg ministra odbrane proglasili za glavnu Batinu sličnost s optužbama protiv nestašnog Bila.

MIROSLAV LAZANSKI O NATO PAKTU: Alijansa je bolesna, sve više teži groblju istorije!

Što je američki Senat predsedniku Bilu, ipak, oprostio. Ali srpski parlament ministru Bati nije. Jer je u Srbiji moral na većoj ceni. Možda je impičment Bate Gašića u centar pažnje srpskog društva postavio upravo pitanje morala? Ili njegovu relativizaciju?

Odnosno, je li glasanje oko smene ministra Gašića pokazalo da u srpskom društvu nema polarizacije između predstavnika tradicionalnih kulturnih vrednosti i predstavnika „antikulture”? Barem kada je u pitanju odnos prema damama.

Bata se za svoju izjavu javno izvinio, Bil je samo izjavio da je „spreman na pomirenje i saradnju”. S republikancima i američkom javnošću. O Moniki i pomirenju ni reči.

(VIDEO) LAZANSKI NA RTS O HRVATSKIM RAKETAMA: Gospođo Milić, pa vi nemate pojma!

Javno suđenje ministru odbrane Bati Gašiću u parlamentu Srbije skoro da je „javno suđenje stoleća”. Istina, trajalo je jedan dan, dok je Klinton prolazio kroz pakao mnogo duže.

Bata nije ugrozio nacionalne ni državne interese Srbije, njegova nesmotrena i mačo izjava ne bi se, uz sve okolnosti i politizaciju, mogla podvesti pod moralni zločin.

Gledajući u prošlost, Bata Gašić je drugi ministar odbrane koji je javno smenjen u Srbiji u poslednjih 26 godina. Godine 1992. u vreme početka rata u BiH ministar odbrane Jugoslavije bio je general Blagoje Adžić, koji je istovremeno obavljao i dužnost načelnika Generalštaba JNA posle ostavke generala Veljka Kadijevića od 6. januara 1992, odnosno posle obaranja helikoptera misije EZ kod Varaždina.

Kada je predsedništvo SFRJ odlučilo da zbog situacije u BiH smeni komandanta Sarajevske armijske oblasti generala Kukanjca, general Adžić se tome usprotivio i rekao da će u tom slučaju on podneti ostavku na sve funkcije.

LAZANSKI IMA REŠENJE ZA S-300: Neka se tajkuni stisnu i odvoje pare za bezbednost otadžbine!

„Ostavka prihvaćena”, odmah mu je na sednici Vrhovne komande dobacio Branko Kostić. Ostavka, ali zapravo hitno smenjivanje.

Dakle, ostaje da se vidi koliko će se Batin impičment odraziti na predstojećim izborima kad je SNS u pitanju. Nesumnjivo je da Bata Gašić ima devet života, on je mlad i ima dobre pozicije unutar svoje stranke, nikad se ne predaje, pa ako jedna ličnost u njemu popušta slabostima, druga je predana poslu.

Jeste prošao unakrsnu vatru u parlamentu, no mislim da se sve to moglo i elegantnije izvesti. Da Bata na početku sednice prvi izađe, još jednom se izvini, saopšti rezultate svog rada, a oni su svakako dobri, te da izbegne da rezultate rada Ministarstva odbrane čitaju s papira partijski prijatelji kao naručeni hor.

A on klima glavom odobravajući sve to. Nepotrebno. Jer, Bata nije bio „miljenik sreće” kao Bil. Amerikanci obožavaju „miljenike sreće”. Srbi ne.

Da, posetio nas je i američki general Filip Bridlav, glavni komandant NATO-a. Ne zbog Bate. Nešto Ameri kao planiraju da povuku Kfor sa Kosova, mi tražimo da Kfor ostane. U Prištini su planirali da oforme pravu vojsku, Bridlav kaže da to prvo moraju da dogovore s nama. Videćemo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cule

pre 8 godina

Lazo do sada si bio veoma cenjen novinar, nemoj to sad da to ubrljaš petljanjem u drugorazrednu politiku, ostani dosledan, zar ti Drecun nije primer. Kao mnogi drugi poštujem tvoje komentare i smatram ih više nego objektivnim i nadasve korisnim ali nemoj opet ti ponavljam da ih politički farbaš.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Лазански...немој више да се "препуцаваш" у "клечећем ставу"...једноставно - не приличи ти то...!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Бојим се ових америчких Председника...Ето, иду им избори.... а ако их поново засврби "клинтонис" - мораће опет неког да "бомбардују"...

bole

pre 8 godina

Batu smenise kombi stranke sa 5% glasaca, tuzno i zalosno.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija