• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.02.2016

19:27

SEBASTIJAN KURC: Ova godina još bolja za evropske integracije Srbije

Politika

SEBASTIJAN KURC: Ova godina još bolja za evropske integracije Srbije

Podeli vest

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je u Beogradu uverenje da će 2016. godina biti još bolja od prošle po pitanju napretka Srbije na putu u EU

Kurc je, obraćajući se privrednicima na Austrijskom poslovnom krugu, rekao da se raduje što ponovo može da boravi u Srbiji, koja je važan partner Austrije, a ujedno i najvažnija zemlja regiona.

Šef austrijske diplomatije se u govoru posebno zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću za napore Srbje i njenu ulogu u stabilizaciji regiona.

Kurc je kazao da je Srbija zemlja koja pruža mnogo mogućnosti austrijskim privrednicima, zbog čega je tu već prisutno oko 500 austrijskih firmi.

- Naše dve zemlje, međutim, nemaju samo jake ekonomske veze, već i kulturne i ljudske. Dobro sarađujemo sa srpskom zajednicom u Austriji, gde živi oko 200.000 ljudi srpskog porekla, a koji daju značajan doprinos zemlji - naglasio je on.

Šef austrijske diplomatije je rekao da Srbija i Austrija imaju i odličnu političku saradnju, posebno kada je reč o migrantskoj krizi.

S tim u vezi, Kurc je podsetio da je Austrija prošle godine imala 90.000 tražilaca azila, što je ogroman broj imajući u vidu koliko je tražilaca azila bilo u SAD, Kanadi ili nekim drugim zemljama EU.

- U ovoj teškoj situaciji imamo odličnu saradnju sa Srbijom i Makedonijom, koje rade sa nama na zaustavljanju talasa izbeglica. To je veoma korisno za nas, ali i Nemačku i Švedsku- kazao je Kurc.

On je podvukao da će Austrija ostati snažan partner Srbije na putu u EU, što je bila i do sada.

Kurc se osvrnuo i na otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU krajem 2015. i izrazio uverenje da će 2016. po tom pitanju sigurno biti još uspešnija.

Šef austrijske dioplomatije nalazi se na regionalnoj tirneji, a u Beograd je došao danas po podne posle posete Sarajevu.
 

PROČITAJTE JOŠ:

AUSTRIJSKI MINISTAR KURC: Na čelu s Vučićem Srbija je postala sidro stabilnosti Zapadnog Balkana!

SERTIĆ AUSTRIJSKIM FIRMAMA: Radite, zaradite i deo ostavite u Srbji!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija