• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

14.02.2016

17:25

LAZANSKI O HAŠKOJ INKVIZICIJI: Silu iznad prava Rusija osporava, Srbija se kasno setila?!

Politika

LAZANSKI O HAŠKOJ INKVIZICIJI: Silu iznad prava Rusija osporava, Srbija se kasno setila?!

Podeli vest

Srbija je poslala protestnu notu Haškom tribunalu. Kasno? Ili, bolje ikad nego nikad? Ili, ko je postavio one ljude u srednjovekovnim crno-crvenim odorama, koji se klanjaju po tri četiri puta jedni drugima, da sude Srbima u Hagu? Istina ne samo Srbima, ali ipak pretežno Srbima. Koji posle serijski umiru u haškom pritvoru

Kažu da je te sudije postavio Savet bezbednosti UN u vreme kada je u Kremlju stolovao veseljak, koji se nije libio da i pripit poput mečke javno zaigra pred zapadnim sponzorima njegove tadašnje države.

- Ko je zapravo postavio Nemce za sudije narodima?- ljutio se u 12. veku engleski sholastičar Džoan Salsberi zbog svetskog poretka koji su Nemci smišljali. Ogorčenje ovog Engleza išlo je na račun cara Fridriha Barbarose, jer je ovaj pretendovao na sva ovlašćenja, jer je sazivao koncile i na njima nalagao donošenje odluka kakve njemu odgovaraju.

Ogorčenje je išlo na račun nemačke pretenzije na vođstvo, na račun nemačke ideje carstva i cara, na račun nemačkih ambicija koje nisu trpele nikakav autoritet pored sebe i nad sobom. Kako je ovaj biskup pisao, Nemci su bili „grubi i neobuzdani”. Samo 863 godine kasnije narodima više ne sude Nemci, već Amerikanci.

printscreen

Sada se i Nemci žale kako su Amerikanci grubi i neobuzdani. Naravno da kroz nemačke žalopojke oko današnje američke uloge, ne samo u raznim međunarodnim sudovima, provejava i nemačko žaljenje zbog toga što sami više ne igraju veliku ulogu.

Sada, dakle, kada Vašington poziva ostale zapadne saveznike na krstaške pohode i veruje da je Bog na njegovoj strani, kada Amerikanci misle da im je Bog dodelio spasonosnu istorijsku misiju da se bore protiv zla, politika Zapada se pretvorila u eshatologiju.

NE ODUSTAJU OD HAPŠENJA RADIKALA: Hag pozvao predstavnika Vlade na raspravu u Ševeningen

A slavopojke koje američki mediji upućuju svojoj političkoj eliti svode se na onu hristološku himnu koju je jedan anonimni pesnik iz okruženja tadašnjeg natkancelara u 12. veku spevao Fridrihu Barbarosi: „Pozdravljen budi care naš, vladaru ovde na zemlji.”

„Svuda je srednji vek”, ovako je stručnjak za srednji vek Horst Furman pre desetak godina nazvao svoju knjigu u kojoj opisuje srednjovekovna obeležja sadašnjosti, misleći pri tome ne samo na gradske zidine i formalne načine pozdravljanja, već i na duhovno ustrojstvo sadašnjosti.

printscreen

Možda profesor Furman i nije preterao u reklamiranju svog faha, pogledajmo samo današnje haške inkvizitore, nedostaje samo giljotina u sudnici.

Danas Amerikanci postupaju sa Haškim tribunalom isto onako kako je to svojevremeno činio Fridrih Barbarosa sa Koncilom. Današnjica uverljivo pokazuje da predatorska istorija čovečanstva još nije završena.

LAZANSKI O KLINTONU: Kada je Bil spopao Moniku, nije se izvinio nego je nas bombardovao!

Međunarodno pravo ne postoji, postoji samo pravo jačega, odnosno pravo postoji samo između vojno i ekonomski približno jednakih. A prvo pravdanje principa „sila ispred prava” imamo kod istoričara Tukidida, koji u Meloskom dijalogu opisuje sudbinu stanovnika malog ostrva Melos.

Pa ko je onda sudije u Hagu postavio na ta mesta? Tukidid sigurno nije. Zapravo, Haški tribunal je savremena varijanta Meloskog dijaloga. Francusku neće prijaviti Savetu bezbednosti UN zbog Artmanove, jer Francuska je stalni član Saveta bezbednosti UN, američki saveznik i moćna država. A Srbija sve to nije.

MIROSLAV LAZANSKI O NATO PAKTU: Alijansa je bolesna, sve više teži groblju istorije!

Odnosno, klasično pitanje iz Starog zaveta: od Mojsija su zatražili da reši jedan spor između dvojice Jevreja, a nakon toga su ga zavađeni žestoko napali: „Hoćeš li da nas pobiješ, kao što si juče pobio Egipćane.” Mojsije se uplašio kada je čuo da je njegovo nedelo otkriveno, pa se sakrio.

printscreen

Amerika se ne krije, Amerika hoće da vodi i predvodi zahvaljujući svojoj snazi bez obzira na međunarodno pravo i ugovore. Kvintesenciju američkog nastupanja predstavlja uverenje da ono što je dobro za SAD automatski mora biti dobro i za svet. A šta je to dobro, to definiše Amerika ne obazirući se na mišljenje drugih.

LAZANSKI: Knjiga "Suđenje kasapima" - novi britanski pokušaj satanizacije VLADIMIRA PUTINA!

Doduše, SAD progone ljude koji su počinili ratne zločine, ali Amerikanac po definiciji ne može da počini ratne zločine koje bi trebalo procesuirati pred Međunarodnim sudom. Poput nekog srednjovekovnog carstva. To je neskrivena imperijalna politika, danas funkcioniše kao i pre više vekova: ko nije za nas, taj je protiv nas. Moć hegemona.

SAD su bile te koje su 1946. suštinski doprinele da u Nirnbergu procesom ratnim zločincima bude ostvarena prekretnica na putu ka međunarodnom krivičnom pravu. Presude iz Nirnberga bi, kako je u to vreme rekao američki tužilac Džastis Džekson, trebalo da ogade rat onima „u čijim rukama se nalazi moć i sudbina čitavih naroda”.

LAZANSKI IMA REŠENJE ZA S-300: Neka se tajkuni stisnu i odvoje pare za bezbednost otadžbine!

Bila je to velika nada u godinama posle Drugog svetskog rata. Ali već 1970. Džeksonov najbliži saradnik Telford Tejlor je rekao: „Nismo uspeli da naučimo lekciju koju smo u Nirnbergu hteli da naučimo.” Samosvest supersile ne trpi nad sobom nikav autoritet, pa ni autoritet prava.

I to nije nikakav novi poredak vremena, nije onaj „Novus Ordo Seclorum” na poleđini novčanice dolara, to je samo stari svetski poredak: sila iznad prava. Današnje međunarodno pravo.

Rusija to osporava, Srbija se toga kasno setila…


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SasaV

pre 8 godina

Ako uzmemo u obzir koliko je srba preminulo u haskom kazamatu,moze se sa sigurnoscu reci da ni giljotina neizostaje a pravo i pravda su bar za srbe nedostizni.....

Radivoj

pre 8 godina

Prepametni Lazanski ne reče ni reči o sporazumu koji je ratifikovan u skupštini Srbije sa NATO. Zar je moguće da njemu to promakne. Cenzura medija kao nikada do sada.

PAVLE Prvi

pre 8 godina

PRAVDA – Mi i NEPRAVDA Rusi su Pravda, Amerika je nepravda, sta mi da radimo? Kao pravdoljubiv narod, uvek smo bili na strain Pravde. U svim ratovima smo bili na pravednoj strain I uvek najvise nastradali kao pobednice I ti od onih sa kojima smo bili saveznici.ZASTO? Zasto to ne objasne ljudi od nauke, zasto Drzavi nasoj nije stalo do toga saznanja. To saznanje spasilo bi nas od vecitog stradanja. Takvu ideju drzava bi trebala da siri na svim nivoima, pa cak I u skolske udzbeniku da uvede. Mi smo narod sklon euforiji I zanosu, a ne RAZUMU, sto nas opet moze skupo kostati. Sadasnje stanje u SVETU je ocigledno I svi mi vidimo na cijoj je strain PRAVDA I ISTINA I tako se I ponasamo, ne misleci da li je to za nas dobro, mi smo na strain Pravde – brace RUSA. Biti na strain nepravde za normalnog coveka je nezamislivo, ali pogledajmo stvarnosti u oci, pa cemo videti da je vecina sveta, spremna da stane iza nepravde ( mi to nikad necemo, jer smo pravdoljubiv narod ) ito ne verbalno, nego sa ORUZJEM u rukama. Mi moramo upitati da li bi nasa braca RUSI bili u stanju da dugnu oruzje u nasu odbranu, kao sto je NATO – AMERIKA u stanju da uradi za svoje saveznike. I pored sve nase velike ljubavi za VLADIMIRA VLADIMIROVICA – PUTINA I jos vece zelje da ne poklekne pred ZAPADOM, plasimo se da je mnogo azdaja zinulo na njega, a mi smo ipak mali islabi, znamo mi da je Turska samo izvrsioc nedela, obaranje RUskog aviona, sto se nikada nije desilo u istoriji I ako sad Putin ustukna, znaci ce da je PAO na ISPITU najvaznijim u zivotu. Za to Predsednik VLADE, Predsednik Drzave, vojna komanda I sve vazne structure, pod hitno u MOSKVU kod VV PUTINA samo sa jednim pitanjem, da li bi oni zalozili svoju VOJNU MOC za NAS, ako bi MI bili izlozeni takvoj poasnosti, bez te garancije mi smo u velikoj opasnosti I pravo je cudo, ako nasa VLAST – DRZAVA to ne vidi.

Miloš Đorđević Zaječar

pre 8 godina

Ne bi se složio da se Srbija kasno setila! Milošević je još 1998 u vreme "holbrukovanja" upozoravao na kršenje međunarodnog prava i mešanje u unutrašnje odnose jedne zemlje-tada SRJ, kao princip koji će se kasnije upotrebljavati u obračunu sa "neposlušnima". Dok su strane diplomate uveravali nas i svet kako se tu radi samo o presedanu. I tako presedan postade univerzalno pravilo. Svi znamo šta je usledilo kasnije. Bolje je izgubiti u borbi nego predajom i mirenjem. Potonji vlastodržci su predali sve što je od njih traženo, pre je u tome problem g.Lazanski.

Vladimir

pre 8 godina

Imami li mi iti jednog drugog vojnog politologa?

radoslav

pre 8 godina

Nemamo ovakav kalibar ucenik KPJ.2036g opet ce g.Lazanski da se pita jer ovaav covek se rodi jednom u 300g.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija