• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.02.2016

12:38

ĐURIĆ: Tražimo novu istragu o svim zločinima nad Srbima!

Politika

ĐURIĆ: Tražimo novu istragu o svim zločinima nad Srbima!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić danas je, povodom 15 godina od napada na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva, u kojem je poginulo 12 Srba, a 43 ranjeno, istakao da je nedopustiva činjenica da ovaj zločin nije dobio sudski epilog koji bi žrtvama i njihovim porodicama pružio kakvu-takvu utehu

- Ni posle petnaest godina nisu pronađeni izvršioci ovog teškog zločina, kao što se ne zna ni ko je ubio srpsku decu u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Grackom, porodicu Stolić u Obiliću, ko skoro svakodnevno pali i ruši srpske kuće i skrnavi crkve i manastire na Kosmetu... Poražavajuća je činjenica da je i ovaj slučaj zatvoren, a da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, Vrhovni sud Kosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza - konstatovao je Ðurić.

- Očekujemo i zahtevamo od međunarodne zajednice i nadležnih organa u pokrajini da se što pre obnovi istraga u ovom i u svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne - naveo je Ðurić, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Samo u tom slučaju možemo se nadati da će se na Kosovu i Metohiji živeti sigurno i bezbedno, da će pravo i pravda biti jednaki za sve i da etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena - poručio je Ðurić.

Danas se navršava 15 godina otkako je nad Srbima na Kosovu i Metohiji izvršen jedan od najtežih zločina od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu.

U Livadicama kod Podujeva, u eksploziji mine koja je bila postavljena ispod mosta na magistralnom putu, u vazduh je dignut autobus "Niš ekspresa".

U autobusu su se nalazili raseljeni Srbi koji su u pratnji vojnika Kfora išli u Gračanicu, povodom Zadušnica.

U ovom monstruoznom napadu poginulo je 12 Srba, a 43 je povređeno.

Poginuli su Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.

Najmlađi među njima, Danilo Cokić, imao je samo dve godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija