• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.02.2016

23:28

TOMISLAV NIKOLIĆ: Rešenje za migrantsku krizu je u Briselu!

Politika

TOMISLAV NIKOLIĆ: Rešenje za migrantsku krizu je u Briselu!

Podeli vest

U Briselu je večeras održana radna večera lidera zapadnog Balkana posvećena migrantskoj krizi, posle koje je je predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da rešenje nije ni u Beogradu, ni u Zagrebu, već u Briselu

- U ime Srbije ponovio sam da smo do sada ispunili sve što smo obećali i da ono što sada obećavamo, možemo da ispunimo - rekao je predsednik Nikolić.

- Očekujemo da svi budu korektni prema nama, kao što smo mi prema drugima, da na vreme saznamo kada iz Srbije migranti neće moći da odlaze dalje, pošto je to nama veoma važno, i sigurno nećemo prvi zatvarati granice- istakao je Nikolić.

PADA ŠENGEN: Članice Evropske unije na dve godine suspednuju režim bez granica!

On je naveo da je Srbija u iščekivanju, pripremljena na svaku odluku i da misli da će se članice EU uzdržati od jednostranih poteza. 

- Imamo obećanje Slovenije da će veoma korektno, odmah, da nas obaveste ako će kroz dva dana da zatvore granice, tako da ćemo imati vremena i mi da reagujemo pravovremeno- rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, današnji dnevni broj izbeglica, koji bi možda ostao privremeno u Srbiji, ne bi bio veliko opterećenje za Srbiju.

On je naveo da su večeras predstavnici svih država na balkanskoj ruti imali prilike da ne samo da iznesu stanje ili to na šta su spremni, već i da čuju, naslute šta se to priprema i šta bi moglo da se desi.

- Srbija je iskoristila priliku da pokuša da razume da li EU ima rešenje, da li ima odgovor na svaku negativnu situaciju koja bi mogla da se ponovi- rekao je Nikolić.

"EU mora da zna da li su neke države već postigle kapacitet migranata koji mogu da prime ili su blizu, da nas ne iznenade jednog dana i da kažu gotovo je, da nas Austrije ne iznenadi veoma bliskim zatvaranjem granice koje je najavila", kazao je Nikolić.

- Slovenački premijer Miro Cerara večeras je rekao jasno i glasno da će i oni zatvoriti granice. Međutim, nije naišao na odobravanje, posebno predsednika (Evropske komisije Žan Klod) Junkera, koji je rekao da je to apsolutno protiv svih evropskih pravila, da će oni razgovarati sutra sa Austrijom, ali da takvo rešenje ne dolazi u obzir, da Grčku ne žele da ostave izolovanu izvan svega- kazao je Nikolić.

VIKILIKS OPET UDARA! OTKRILI "OPERACIJU SOFIJA", tajni vojni plan EU protiv izbeglica!

Predsednik Srbije ističe da mi nismo ugroženi i da je na večeri rekao da u Srbiji imamo kapacitete za 3.000 ljudi, ali i da je to uglavnom neiskorišćeno, pošto u Srbiji migranti čak i ne prenoće.

- Veoma je kompleksna situacija u kojoj smo svi mi na jednoj ruti. Mislim da bi najbolje bilo ako prestane prihvat migranata, da to krene sa juga i da samo odtekne ono što je stiglo u naše zemlje- reako je Nikolić.

Međutim, naglasio je on, očigledno je da je situacija alarmantna i da o tome govore i NATO brodovi koji bi kontrolisali ponovo more, pošto se iz Libije očekuju nove izbeglice.

- Rekao sam da EU mora da ima rešenje, da ne može da drži u neizvesnosti ostale države- naveo je Nikolić, podsećajući da je po evropskim standardima i normama apsolutno nemoguće zaustaviti svakoga ko želi da se doseli.

"Zatvaranje granica zaustavilo bi siguran i bezbedan priliv migranata, a ja posle očekujem da bi migranti po svaku cenu želeli da uđu u Evropu i da mi to više ne bismo mogli da zaustavimo mirno", zaključio je predsednik Srbije.

Domaćini večere posvećene migrantskoj krizi bili su predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji su posebno dočekali svakog od lidere zemalja zapadnog Balkana.

MIGRANTSKA KRIZA NA STOLU: U Briselu počela radna večera lidera zapadnog Balkana

Na radnoj večeri uoči sutrašnjeg samita EU, pored predsednika Nikolića, učestvovali su premijeri Slovenije i Hrvatske, Miro Cerar i Tihomir Orešković, predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov, kao i evropski komesar Johanes Han i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Решење за мигрантску кризу је у - МОСКВИ...!! Путин држи "кључеве"..!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Решење је у - МОСКВИ...!!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija