• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

21.02.2016

17:00

LAZANSKI: NATO bez Rusije, je NATO protiv Rusije. Da li smo svesni šta se sprema?!

Politika

LAZANSKI: NATO bez Rusije, je NATO protiv Rusije. Da li smo svesni šta se sprema?!

Podeli vest

Teška srca i sa bolom u duši moram da priznam i obznanim svim čitaocima, koji su tražili da se izjasnim, kako se Sporazum između vlade Srbije i NATO-a za podršku i nabavke, NSPO, isključivo odnosi na oblast saradnje u logističkoj podršci, što je sve pobrojano u članu 2. ovog sporazuma

Takođe, sa određenim veseljem ističem da sumnjivi sporazum nije izvršnog karaktera, već podrazumeva u članu 3 da će se za konkretnu saradnju, pod uslovom da postoji obostrani interes, morati sklapati konkretni ugovori. Što znači da će svaki pukovnik Džon iz NATO-a morati da našem zastavniku Žiki predoči konkretan ugovor o konkretnoj saradnji pre nego što zaviri u neko naše vojno skladište, koje duži zastavnik Žika.

(FOTO) STROGO POVERLJIVO! Ovi dokumenti su DOKAZ da je DSS pustio NATO pakt u Srbiju!

Stigmatizovani sporazum stvara i okvir u kojem Srbija unapređuje logističku interoperatibilnost (kakav globalni termin za naše lokalne uši), što je opet važno sa aspekta našeg učešća u mirovnim operacijama širom sveta, pošto se mi tu uglavnom oslanjamo na vodeću članicu NATO-a, na SAD, pa i postupamo po NATO logističkim procedurama.

LAZANSKI O HAŠKOJ INKVIZICIJI: Silu iznad prava Rusija osporava, Srbija se kasno setila?!

Naravno da sporazum omogućava i bolju saradnju u oblasti snabdevanja i nabavke oružja, ali i u NATO kodifikaciji sredstava naoružanja i drugog vojnog materijala, što je dobro za našu vojnu industriju, jer naši vojni proizvodi postaju još vidljiviji na svetskom tržištu i zbog činjenice da je u NATO kodifikacioni sistem ušlo više od 60 država, među kojima su i Rusija, Indija i Brazil. Inače, Srbija je do sada kodifikovala više od 300 proizvoda naše vojne industrije u skladu sa NATO kodifikacionim sistemom.

PREDSEDNIK NIKOLIĆ NAJAVIO: Ruskom humanitarnom centru ista prava kao NATO!

Ovim sporazumom otvaramo mogućnost saradnje i u oblasti održavanja ubojnih sredstava zapadnog porekla, kao što su američke rakete vazduh–zemlja AGM-65 „maverik”, britanske bombe BL-755 i francuske bombe-rakete „durandal”.

Odredbe sporazuma koje se odnose na pravo pristupa vojnim objektima ne odnose se na bilo kakve NATO vojne jedinice, već samo na osoblje NSPO, koje će eventualno biti angažovano za neku konkretnu aktivnost saradnje.

ZAHAROVA VERUJE VUČIĆU: Srbija će ostati pri stavu vojne neutralnosti

Pravo pristupa objektima reguliše se u skladu sa odredbama bezbednosne politike NATO-a, koja je inače dosta striktna, a koju je Srbija prihvatila 2008. godine potpisavši sporazum sa NATO-om o bezbednosti informacija. Kako će sve to protumačiti zastavnik Žika, kada mu iznenada zakucaju na vrata objekta za koji je zadužen, hoće li procenjivati ko je od osoblja logističar, a ko obaveštajac, videćemo.

OVAKO JE KUSTURICA PROCENIO PUTINA: Vladimir je zadivljujući čovek! UMAN, A S POKRETIMA TIGRA!

Ili ćemo morati da povećamo brojno stanje VBA, pa da oni malo porade na razvrstavanju stranih logističara i obaveštajaca. Mislim da bi se ekipa u VBA tome radovala, ionako im nedostaju takvi ozbiljni izazovi. Kada je imunitet u pitanju, osoblje NSPO će imati ista prava koja su već dodeljena osoblju NATO kancelarije za vezu koja se već godinama nalazi u zgradi Ministarstva odbrane Srbije.

Što su dozvolile neke prethodne vlasti, sve pod izgovorom da je to za NATO i nas jeftinija varijanta – znate, nema NATO para da negde iznajmi prostorije i mi to uvažavamo, elem, možemo da prisluškujemo mi njih i oni nas, a i kaficu možemo zajedno da popijemo svakog jutra, samo se sjurimo sprat niže. Milina jedna od razumevanja.

NE POMAŽE NI ATOMSKO ORUŽJE! Američki generali u strahu: PUTIN može da zgazi NATO u Evropi!

Sada bi onih 14 Rusa u Srpsko-ruskom centru za humanitarne operacije u Nišu trebalo da zatraže isti status kao i osoblje NATO-a. Ako već uspešno balansiramo i ako smo stvarno vojno neutralni, onda dajmo tim Rusima isti imunitet i status. Ne zaboravimo, prvi su nam pritekli u pomoć kada su nas pogodile katastrofalne poplave.

Upravo to osoblje iz tog centra iz Niša. Zašto je pitanje njihovog statusa skinuto sa dnevnog reda razgovora u vreme kada je predsednik Putin bio u Beogradu 2014. godine? Vidim sada neka naša objašnjenja da to pitanje nije ni postavljeno. Možda i nije ako se unapred znao naš negativan odgovor. Da se nisu možda Rusi unapred i dobrovoljno odrekli povoljnijeg statusa nego što ga trenutno imaju!?

AMERIČKI GENERAL BEZ DLAKE NA JEZIKU: Crna Gora mora da plati cenu ulaska u NATO!

SOFA sporazum o statusu snaga NATO-a koje borave, ili prolaze teritorijom Srbije, ali i naših snaga kada su na teritoriji neke članice NATO-a, Skupština Srbije je ratifikovala u julu 2015. godine. Moram da priznam da sam tada imao više tuge i u tekstu i u očima nego sada. Zato što taj SOFA sporazum uvek daje veće mogućnosti velikima i vojno jačima nego nama, jer kojim to avionima da srpski vojnici stignu da vežbaju u Americi? Ali, poštenja radi, i SOFU su inicirale i potpisale neke ranije vlasti. Sadašnje su ga samo ratifikovale.

PUTIN ČVRSTO UZ SRBIJU! Rusija ne ucenjuje srpsku Vladu otvaranjem baze u Nišu!

Ipak, nema potrebe za velikom zabrinutošću, neće NATO odmah posegnuti da koristi najnoviji sporazum sa Srbijom. Pažljivo se motre reakcije javnosti, medija, političara, stranaka i pojedinaca. Institucionalni okvir je stvoren, kada će biti korišćen - odlučiće NATO.

U svakom slučaju naša „predigra“ sa NATO-om došla je do svog kraja. Neko od naših političara nedavno reče: „Nema nazad!” Istina, reč je bila o EU. Naravno, samo napred. Naime, NATO bez Rusije automatski je NATO protiv Rusije.

Da li smo svesni šta se sprema?


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mirko

pre 8 godina

Ako smem da rastumacim gospodina Lazanskog, ova vlada je mogla da stopira I ne ratifikuje prethodno inicirane sporazume, ali nije?

nikola

pre 8 godina

jednom potpisano ne moze se raskinuti voljom samo jedne strane...

mirko

pre 8 godina

Ne mora se ni produbljivati? Moze ostati kako jeste, samo na papiru?

Gagi

pre 8 godina

Није тачно да оно што је потписано или договрено мора да се ратификује. Док се не ратификује(потврди) неки уговор, он је и са потписом, само мртво слово на папру. Тако да та прaвдања садашње власти да морају да ратификују оно што је потписано или договорено, код паметних људи не пролазе!!!

Pedja

pre 8 godina

Taj famozni nekadasnji papir nije ni potpisan, tupsone, da je potpisan ne bi bilo potrebe da se sada potpisuje, botino...

Lala iz Banata

pre 8 godina

Нису нама проблем Американци...?! Већ Хрвати и Албанци који као осведочени непријатељи Србије имају НАТО ИМИНУТЕТ И ТАКВА ПРАВА, од којих треба да нас - заболи глава...!!.... У томе је виц...!!

Anonimus

pre 8 godina

Jel nas to pripremate na rat između Rusije i NATO-a na neutralnoj teritoriji Srbije?

Anonimus

pre 8 godina

Sklopili sporazum o prekidu napada na Siriju, a prelaze u Srbiju. Zato oni traže svog čoveka Šešelja u Hag na sigurno, ovde počinje rat.

Milan Jankovic

pre 8 godina

Teska vojna vozila-tenkovi na prikolicama od vise desetina tona ,ukoliko se ne budu i samostalno kretali ne daj boze nanece Srpskim putevima nenaknadive stete. Narocino u zimskom periodu ili prolecu unistice asfalt pa cemo umesto novih ponovo graditi stare puteve. Naravno sve ce to platiti siromasni gradjani ove zemlje.

miso

pre 8 godina

Bas zabrinjavajuce,svi ti tenkovi ce preko tvoje njive kao i dosad.Naplacuj im putarinu

Max

pre 8 godina

Tako je Nato upropastio puteve u Makedoniji,te jadni Makedonci nisu ni do danas sve popravili!

PAVLE Prvi

pre 8 godina

BAZA ZA RUSE: Miroslave, ko te razumeo shvatice, ti si primer da jedna prostija stvar moze da se kaze na vrlo zapetljan nacin, ali sve to na stranu, postavlja se pitanje zasto nasa VLADA (citaj Vucic ), ne dozvoli nasoj BRACI RUSIMA da u NASOJ SRBIJI NAPRAVE NAJVECU VOJNU BAZU U EVROPI, da, da u Evropi, od koga se plasi, Zar onih koji ubijaju svaki dan od Drugog svet. rata, po svetu, koji mogu slobodno da prave baze po svetu, a mi ne damo nasoj BRACI (zar ih tako ne zovemo, ili smo licemeri ) Rusima da Srbiju pretvore u mocnu VOJNU SILU, od koje ce mnogi zazirati i tako nas i postovati, niko danas, ne zavaravaj se VLADO, ne postuje slabe i slabice, umesto sto silje ku**c na nas, a mi se kao starinske seoske devojke povlacimo i stidljivo rumenimo.VUCIC uvek kaze da slusa I sluzi svome narodu, pa zar ne vidi da Srbi samo u statistickoj gresci nisu za To. Da se Rusi pozovu i to hitno, jer ako na teritoriji nase SRBIJE imamo vec najvecu bazu NATO pakta ( zar Kosmet nije nasa teritorija, pa tako VLADA i DRZAVA nasa kazu ) I ako smo njima dozvolili, kakvog li apsurda;mi dizvolili, zasto tako isto ne dozvolimo nasoj BRACI RUSIMA. Ili je to mozda nasa VLADA licemerna, pa brzo ce to RUSI primetiti I onda ce biti po onoj narodnoj : HTELA ZA DVA, pa za NI JEDNOGA.

Lepa Maca

pre 8 godina

Da li ste culi za Zelenu transverzalu , ko hoce to ko nece , sta hoce NATO u vezi toga a sta hoce Rusi u vezi toga, mi smo im na putu za ostvarivanje "zelenila" , ako krenu krenuce Muslimani , sta ce raditi NATO na teritoriji Srbije u tom slucaju , kome ce pomagati da se tako nesto napravi , sta ce raditi Rusi ako im NATO pomogne u vezi toga , sukobice se NATO sa Muslimanima protiv Srba sa Rusima

Lepa Maca

pre 8 godina

Da ne zaboravim , na skorasnjim demonstarcijama su pokazali Siptari kako su organizovani, koliko ih moze biti , kako bi sve izgledalo u slucaju da se stvar preokrene to jest ako ustreba

Todor

pre 8 godina

Ja sam svestan Lazanski sta se sprema! NATO ulazi na mala vrata u Srbiju uz VLADINU precutnu saglasnost.. Ali onda!!!! DOLAZI i na VELIKA VRATA ulazi PREMOCNA RUSIJA pri cemu ce zbrisati i njih i nas. Zastavnik Zika ima njima da preda oruzje koje duzi. Igrajmo se mi samo!

maksim

pre 8 godina

Razocaravajuce i neiskreno izjasnjenje da se ne ne zamjeri aktuelnoj vlasti. Ko normalan moze pravdati takav sporazum.Kakvu korist dzava i narod mogu iz njega imati.To je neprocjenjivo stetan sporazum.

sinisa vucinic

pre 8 godina

Da je 91-92g Srbija tada vojni najmocnija u savezu sa pola Crne gore potpomognuta sa ruskim dobrovoljcima pre sveka kozacima vojnicki 91-92g zauzela Prevlaku i Vis tj. da bude gazda Jadranskog mora sve bi danas izgledalo drugacije.Malo morgen danas samo ostalo jeeeeeeeee.

bosa

pre 8 godina

i sad dozvolite da vas istrošeni političari i dalje lažu. nama nema spasa dok zapad preko pojedinaca uspeva da stvori haos pometnju običan čovek je sluđen. boli njih uvo za narod, dok su na vlasti ponašaju se kao da im je to deda ostavio. pod izgovorom u ime naroda su ustvari gledali samo svoj lični interes.dobro je što istina izlazi na videlo al ipak će doći vreme kad će im narod suditi, jer kolo sreće se okrećie.

Dragan

pre 8 godina

ovakav isti sporazum je potpisan i sa turcima posle kosovske bitke ali nisu vladali turci 500 godina vec nase izdajice--sve se ponavlja i ponovice se toliko dugo dok ne shvatimo kakva je igra--i jos nesto,okrivili su Brankovica za izdaju jer jedini nije pristao na tu prevaru i izdaju od tadasnje vlastele pa im je smetao kao i sada ovi sto trunu u hagu da ne bi progovorili

Goran

pre 8 godina

Biće rata uskoro. Naravno, opet preko srpskih leđa. Bojim se da će biti pogubno po naš narod.

oliver

pre 8 godina

srpskih ledja?koji nas je kur... gonio u ratove 91 i ono bacanje cveca put Vukovara i ushicenje blokadom Dubrovnika avio unistenje tornja vise Srdja i cele revijere.Sve je moglo drugacije ali SANU dom vece staraca lececi svoje komplekse iz mladosti doveo nas je dokle nas je doveo.Secam se reci akademika Cosica pred sami rat NEMOGUCE UCINITI MOGUCIM:Ili prof. od CG g.Kilibarde DUBROVNIK JE SRPSKI I DOBICE STATUS REPUBLIKE:SAD ILI NIKAD.

Todor

pre 8 godina

Tako je bilo 90-tih i jos puno toga slicnog. "Krivo sedi,pravo zbori",,kako narod rece..Sada smo tu gde jesmo,borimo se sa posledicama koje su nam ...aci ostavili.

Dovla

pre 8 godina

Kratko i jasno,Rusima baza u Srbiji pod hitno!

Zubati Gmaz

pre 8 godina

Kako je to sve leprsavo i lako kad Lazanski prica. Kao izbor za mis kod Vesne da Zaklopaca (pardon Vinca). Pukovnik Dzon da pita zastavnika Ziku. Malo morgen sto bi rekao pokojni predsednik Milosevic. Kad pukovnik Dzon iz Natoa dodje u BG svi u Ministarstvu odbrane a bogami i vladi Srbije piske firnajz. Cak ne mora ni da bude Dzon, moze i narednik Votkins.\n

biljana

pre 8 godina

Secam se cirka 30-35 hiljada gradjana Beograda na protestu protiv bombardovanja Dubrovnika rasterano od jos uvek narodne milicije.Boga mi i batine su pale ali razumem demokratija je stigla na velika vrata.

root

pre 8 godina

Istorija nam kazuje da rat vode jaki i glupi. Kome će se prikloniti Srbija?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija