• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

23.02.2016

13:40

VLADIKA GRIGORIJE: Jedino rešenje za svetsku krizu je da se udruže Evropa i Rusija!

Politika

VLADIKA GRIGORIJE: Jedino rešenje za svetsku krizu je da se udruže Evropa i Rusija!

Podeli vest

Amerika je imperija tipa rimske, ima utisak da može da kontroliše čitav svet. Zvuči iluzorno, ali politički jedino uravnoteženje u krizi koja vlada svetom je - Evropa sa Rusijom. U tom smislu je i zanimljiv susret pape i patrijarha Kirila, koji osećaju potrebu da se napravi balans u svetu, kaže za Sputnjik vladika Grigorije

Često i u samoj crkvi osporavan zato što govori ono što drugi prećutkuju, vladika Zahumsko-hecregovački i primorski Grigorije Durić, u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik govori o tome kako na rasplet svetske krize može da utiče susret pape i ruskog patrijarha na Kubi.

Govoreći o ratu na Bliskom istoku, episkop Grigorije kaže da se istorija na tim prostorima ponavlja.

- Amerika je imperija tipa rimske, ima utisak da može da kontroliše čitav svet. Možda je takva u jednom trenutku bila persijska imperija. Kroz četvrti, peti i šesti vek vodio se rat između persijske i rimske imperije, upravo na prostoru današnje Sirije. Zvuči iluzorno, ali politički jedino uravnoteženje u krizi koja vlada je - Evropa sa Rusijom. U tom smislu je i zanimljiv susret pape i patrijarha Kirila, koji osećaju potrebu da se napravi  balans u svetu. Nisam siguran da Rusija to može sama da izbalansira. A siguran sam da Evropa ne može - kaže vladika Grigorije.

U intervjuu za Sputnjik vladika je govorio i o ponovnom uspostavljanju i negovanju dobrih odnosa sa rimokatolicima u Trebinju, susednom Dubrovniku, sa muslimanima u Mostaru. O posledicama eventualne kanonizacije Alojzija Stepinca, ali i o pritiscima na predsednika Milorada Dodika i pokušajima destabilizacije Republike Srpske.

- Onima koji ruše Dodika pokušavam da objasnim da neće tako što sruše Dodika oni biti Dodik. Možemo da izgubimo sve što imamo - kaže vladika Grigorije i dodaje:

- Haranga koja je pokrenuta protiv Dodika ide iz ličnih frustracija. One su pogonsko gorivo da se sruši nešto što je napravljeno na velikoj žrtvi ljudi koji su ginuli i svih lidera koji su od početka pokušavali da spasu neku vrstu slobode za Srbe u BiH. Pozicija predsednika u Republici Srpskoj je svakako ugrožena zbog ustavnog poretka i okruženja u kome je, zbog situacije u kojoj je Srbija, zbog Kosova, Crne Gore, Hrvatske, zbog Federacije koja je pretnja zato što se stalno insistira na unitarizaciji, centralizaciji u Sarajevu koje pripada bošnjačkom delu BiH - objašnjava vladika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vanka

pre 8 godina

Kada bi se malo vise slusale reci VladikeGligorija ,svima bi nam bilo bolje.

DUSAN

pre 8 godina

EVROPA ZNA TO DOBRO ALI ALI AMERI TO NEDAJU A EVROPA JE SLOŽNA ISTO KAO I SEBIJA

SM

pre 8 godina

Drago mi je zbog ovakvih stavova Vladuke.Do sada se u vise navrata nisam slagao sa njegoviom stavovima.

Anonimus

pre 8 godina

Mi nismo ni za Evropu ni za Rusiju a sa Bliskim Istokom ne možemo jer je zahvaćen ratom. Ostaju nam Togo, Mali, Bocvana i ostale afričke bušmanske zemlje jer smo na tom nivou.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!
Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!

Povodom događaja od 20. aprila 2024. godine kada je kod Vukovog spomenika došlo do tuče između navijača FK „Crvena Zvezda“ i FK „Partizan“, po nalogu dežurng javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu određeno je zadržavanje u trajanju od 48 sati prema 46 lica za koje postoji osnov sumnje da su učinila krivično delo Nasilničko ponašanje iz člana 344 Krivičnog zakonika.

22.04.2024

18:34

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20