• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.02.2016

22:55

DAČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI: Da li je međunarodna zajednica digla ruke od povratka Srba na KiM?!

Politika

DAČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI: Da li je međunarodna zajednica digla ruke od povratka Srba na KiM?!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je na sednici Saveta bezbednosti UN da radikalizacija političkih prilika i pogoršanje bezbednosne situacije predstavljaju pretnju za sve žitelje Kosova i Metohije, dodajući da su najugroženiji povratnici u nacionalno mešovitim sredinama

Dačić je na sednici na kojoj je razmotren najnoviji redovni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK) na Kosovu, ponovio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu koji se, uz posredovanje EU, vodi između Beograda i Prištine.

On je ocenio da će odsustvo vladavine prava, suprotstavljeni interesi vladajućih i opozicionih političkih struktura, kao i nedostatak istinske volje da se ispune uslovi koje pred vlasti na Kosovu i Metohiji postavlja međunarodna zajednica, predstavljati destabilizujući faktor u dužem vremenskom periodu. 

Srbija očekuje da će UMNIK nastaviti sa sprovođenjem svog mandata na neutralan način u skladu sa rezolucijom SB UN 1244

Ocenivši da je za sticanje šire slike o situaciji u kojoj živi srpsko i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu nužno da se sagleda i položaj ovih zajednica južno od reke Ibar, Dačić je predložio da to bude uključeno u buduće periodične izveštaje.

On je rekao da Srbija očekuje će UNMIK nastaviti sa sprovođenjem svog mandata, na statusno neutralan način, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.

Prema negovim rečima, zanemarivanje ljudskih prava i problema sa kojima se susreću manjinske zajednice širom Kosova dodatno doprinosi njihovom osećaju izolovanosti, zapostavljenosti i bezizglednosti. 

On je dodao da svaka vrsta podrške koju Srbija može da pruži potencijalnim povratnicima ostaje nedovoljna ako izostane adekvatno angažovanje Privremenih institucija samouprave u Prištini i lokalnih zajednica, uz aktivno angažovanje međunarodne zajednice. 

Dačić je kao primer naveo izveštaj OMIK-a o Kosovu iz novembra 2015. godine prema kome se od ukupno 479 incidenata na Kosovu, u 310 slučajeva radilo o incidentima usmerenim prema kosovskim Srbima, uključujući u 22 odsto slučajeva povratnike. 

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da samo obećanja nisu dovoljna, dodajući da su potrebne efikasnije mere i konkretni rezultati. 

DAČIĆ U NJUJORKU: SB razmatra izveštaj o Kosovu!

On je ponovio da je preko 220.000 Srba proterano sa svojih ognjišta na KiM, a da je samo 1,9 odsto njih ostvarilo održivi povratak.

- Da li je međunarodna zajednica digla ruke od povratka Srba i da li će time biti legalizovano etničko čišćenje sa Kosova i Metohije - upitao je Dačić

On je izjavio da iznošenje parcijalnih evidencija o napadima na život i imovinu Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na izvestan način relativizuje jednu, civilizacijski nedopustivu pojavu, a to je, kako je rekao, progon ljudi samo zato što ne pripadaju većinskoj zajednici. 

On je rekao da bi bilo ilustrativno videti statistiku o procentualnom rešavanju zločina i naknadi štete za krivična dela izvršena protiv Srba, uključujući ubistva.

Vlada Srbije će nastaviti da se aktivno angažuje na primeni briselskih dogovora, u interesu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta regiona

Ivica Dačić


- Želim da podsetim i da izveštaj generalnog sekretara iz aprila 2015. godine u stavu 34. konstatuje da su nerešena imovinska prava i dalje glavni činilac koji ometa napredak u procesu individualnog povratka i u odnosima među zajednicama - izjavio je Dačić.

Dačić je istakao i da je verski ekstremizam na Kosovu i Metohiji dostigao najviši nivo u regionu, rekavši da je radikalizacija političkih prilika i pogoršanje bezbednosne situacije usled eskalacije političkog i verskog ekstremizma predstavljaju pretnju za sve žitelje Kosova i Metohije.

Dačić je rekao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu koji se, uz posredovanje EU, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora.

Prema njegovim rečima, srpski narod na Kosovu garanciju svog opstanka i razvoja vidi u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, koja bi artikulisala interese srpskog stanovništva i ponudila institucionalni mehanizam za kolektivno ostvarivanje i zaštitu njegovih osnovnih prava, i doprinela daljoj i bržoj normalizaciji odnosa. 

- Očekujemo da Evropska unija nastavi da olakšava naš dijalog sa Prištinom, a Vlada Republike Srbije će, sa svoje strane, bez sumnje, nastaviti da se aktivno angažuje na primeni briselskih dogovora, u interesu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta regiona - izjavio je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nemanja

pre 8 godina

Jer im je sve objasnio SVOJIM TECNIM ENGLESKIM JEZIKOM

Miša Zemun

pre 8 godina

U tim komunikacijama je bitno da se sagovornici razumeju. Kad pričam sa piroćancem ili nišlijom imam utisak isti kao kada rođeni englez priča sa Dačićem, ali to meni, a ni englezima ne smeta da bi se sporazumeli. Na kraju krajeva, engleski nije jezik koji govori većina čovečanstva, a nije ni odraz sile pa da mora da se govori. Zašto se ne bi govorilo ruski, kineski itd. ako se neće da koristi maternji jezik. Zato i služe profesionalni prevodioci da se neka reč ne bi naopako shvatila. U neformalnim ličnim komunikacijama je od značaja govoriti sa sagovornikom bez prevodioca, a za ostalo, engleski i nije neko moranje. U vezi znanja jezika veoma cenim Vučića što zna ruski i engleski, a pomalo i nemački za neformalne komunikacije sa visokim državnicima.

Tijana

pre 8 godina

Ivici Palcicu se samo podsmevaju covek nezna cak ni engleski sto je u danasnje vreme nepojmljivo kad deca od 6 godina znaju zahvaljujuci kompjuteru i igricama

Alfa

pre 8 godina

Nisi rekao,da je EULEX pristrasan,na štetu Srba,a u korist Šiptara.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija