• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

03.03.2016

13:31

EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO! Država ne izručuje Vojislava Šešelja Haškom tribunalu!

Politika

EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO! Država ne izručuje Vojislava Šešelja Haškom tribunalu!

Podeli vest

Država Srbija neće izručiti lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja Haškom tribunalu, saznaje Informer.rs

Kako saznajemo od izvora u samom vrhu SRS, Šešelj je pripremio odbranu koja će se zasnivati na ugroženosti njegovih osnovnih ljudskih prava, pre svih prava na lečenje, s obzirom da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno ugroženo.

Gotovo je izvesno da postupajući sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine neće izdati nalog za izručenje lidera SRS, tako da će Šešelj predstojeće vanredne parlamentarne izbore dočekati u Srbiji.

Podsetimo, Haški tribunal je Šešelja vratio u Srbiju zbog njegovog zdravstvenog stanja mimo uobičajene procedure, ne tražeći od Srbije nikakve uslove i garancije.

ŠEŠELJ: Neću da se bijem s policijom, a ne idem dobrovoljno u Hag!

Šešelj je na konferenciji za novinare rekao da je dobio poziv Višeg suda u Beogradu da se 10. marta javi u tu instituciju kao okrivljeni i dodao da će tražiti da mu se omogući da javno iznosi dokaze zašto je njegovo izručivanje Hagu protivpravno.

Istakao je da će se pozvati na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, čiji je Srbija potpisnik, a koja garantuje pravo na fer suđenje.

Upitan kako će se ponašati ukoliko dođe do postupka izručenja, Šešelj je rekao da će pružati pasivni otpor.

- Moraće da me nose na aerodrom, neću se tući sa policijom, a ako mene policija bude tukla, ja ću naći način da vam to dojavim - rekao je Šešelj i dodao da neće pozivati pristalice da mu pomognu da ne ode u Hag.

Haški sud zatražio je još u maju prošle godine da se Šešelj ponovo uhapsi i izruči Hagu, a Viši sud treba da odluči o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje.

Haški tribunal izreći će 31. marta presudu lideru SRS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Deda Trifun

pre 8 godina

Haski tribunal je ovom igrom sa g-dinom Seseljom presao svaku meru.Ocito su po necijem nalogu(a mi slutimo po cijem) sve ovo izveli da bi destabilizovali Srbiju.Ako se tome doda samo sudjenje g-dinu Seselju(12 godina-na bruku celog demokratskog sveta) kao i skandalozna sudjenja(i nesudjenja) za zlocine nad Srbima(Slovenija,Hrvatska,BiH,KiM) s jedne strane i drakonske kazne za Srbe s druge strane,onda treba stati s ispunjavanjem "zelja Haskog tribunala".Cak sta vise,trebalo bi pokrenuti akciju(i za to traziti podrsku ostatka demokratskog sveta) za ocenu ukupnog rada "Haskog tribunala".To nije lako,ali je u velikom interesu Srbije,s obzirom na strasne posledice(po Srbe) nepravednog i neprincipijelnog delovanja "Haskog tribunala"

Deda Trifun

pre 8 godina

U martu ce pred Haskim tribunalom biti izrecena prvostepena presuda prvom Predsedniku Republike Srpske dr Radovanu Karadzicu.U BiH(bosnjackom delu) tim povodom spremaju novu medijsku ofanzivu,a sve u cilju ukidanja Republike Srpske.Ono sto nisu postigli u ratu,zele da medijskim spinovanjem,a zahvaljujuci i nepravednom Haskom ttribunalu,postignu u miru.Srpska javnost(kako Vlada,jos vise nevladin sektor)odnosi dosta indiferentno prema tome.A to nas moze skupo kostati. Navescu,radi uporedbe,samo jedan primer(kako se drugi odnose prema Haskom tribunalu):Presuda Anti Gotovini( drugostepena) pred TribunalomNapravljen je toliki pritisak(od Vlade,preko raznih "udruga"do Katolicke crkve) da je ovaj bio oslobodjen(i pored neospornih dokaza)...

Kica

pre 8 godina

Protiv sam politike Seselja..takodje sam I protiv izrucenja Hagu..samo Seki,nemoj da se pozivas na evropske zakone o pravima jer iste te zakone pljujes...sve najbolje u zivotu Ti zelim..

Vuksan

pre 8 godina

Zašto mu uskraćuješ pravo na odbranu po zakonima po kojima mu se sudi? Suština je u tome da se razotkrije celokupna farsa i dvostruki moral.

ivanka

pre 8 godina

Па где да хапсимо будућег Премијера а можда и Председника Србије?

Lala iz Banata

pre 8 godina

Можда Министра унутрашњих послова..? Или - одбране...звучи логично

milosobilic1389

pre 8 godina

Може врло лако да се деси...! Постизборна Коалиција са Радикалима, у јединствен Народни Фронт против НАТО и Велике Албаније је реална политичка опција

Jovan Micic

pre 8 godina

Gospodine Seselju, Vojvodo.Vi treba da budete u Hagu na sudjenju 31 marta.Morate da branite svoja prava, nasa prava i pravdu za celu Srbiju.Vasa zavrsna rec treba da se cuje.Na to imate pravo.Ne morate licno prisustvovati raspravi.Postoji mogucnost prisustva uz pomoc video linka.Zbog zdravstvenih razloga ne mozete na tako veliki put.Iskoristite to pravo.

Sramotni sud Srbomrzaca

pre 8 godina

Ovo je pravedna odluka. Ovo odluka demokratskog drustva. Svaki covek ima pravo da se brani a da mu njgova elementarna prava nisu ugrozena. Pustli su ga zbog bolesti sad bi ga vratili da ga ubiju.

DRAGISA

pre 8 godina

Nikada nisam verovao SESELJU, najvecem manipulantu I najostroumnijem destruktivcu, ali nisam za to da se pod bilo kojim uslovima izruci ZLOCINCIMA SRPSKIM I HAGU, Drzavo ako imas i 'D' pokazi da imas i MU*A,ali do sada nisi imala ni mud*nca., niko ne postuje slabice I kukavice, a posebno Amerika.

JOSIF

pre 8 godina

NECU DA PREJUDICIRAM HASKI TRIBUNAL DONECE OSLOBADJAJUCU TRESUDU ZA PRO.DR. VOJISLAVA SESELJA !!! ALI TO NIJE RAZLOG DA JA OPET IMAM NEGATIVNO MISLJENJE OHASKOM TRIBUNALU JER TO NIJE SUD KOJ SUDI ZAKONOM TO JE SUD KOJ JE ISTRUISAN DA DONOSI PRESUDE PO NARUDZBINI NJEGOVOG NALOGODAVCA , KO JE FORMIRAO TOG MEDJUNARODNOG TRIBUNALA !!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija