• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.03.2016

20:10

DŽABA MU IMUNITET: Optužnica za Tačija do kraja godine?!

Politika

DŽABA MU IMUNITET: Optužnica za Tačija do kraja godine?!

Podeli vest

Hašim Tači bi mogao da bude među onima koji će biti optuženi pred Specijalnim sudom za zločine OVK do kraja godine, rekao je za AFP neimenovani zapadni diplomata, prenosi Dojče vele

U tekstu se navodi da će optužnice biti zasnovane na rezultatima do kojih su u istrazi došli članovi specijalnog tela EU formiranog 2011. da ispita navode iz izveštaja Saveta Evrope. 

Bivši glavni tužilac tog tela je još 2014. izjavio da su rezultati istrage poprilično konzistentni i da obuhvataju "čvrste dokaze" koji omogućavaju da se optuže neki rukovodeći ljudi OVK za zločine protiv Srba, Roma, drugih etničkih manjina i albanskih političkih protivnika.

- Na osnovu toga, Tači bi mogao da spada u one koji će biti optuženi do kraja godine - rekao je za agenciju AFP neimenovani zapadni diplomata, dodajući da će solidno pripremljen proces protiv najuticajnije političke figure Kosova zavisiti od toga "ko je spreman da svedoči protiv njega". 

Isti diplomata koji je želeo da ostane anoniman konstatuje da će Tačijev izbor na funkciju predsednika Kosova ipak „podići ulog za svaku optužnicu".

GLAVNI TUŽILAC ŠVENDIMAN: Tači kao predsednik, nema imunitet na krivično gonjenje!

Novi šef Specijalnog suda za zločine OVK, Dejvid Švendiman je nedavno naglasio da izborom na predsedničko mesto Tači nije, niti stekao imunitet, niti ima pravo na amnestiju, podseća Dojče vele.

U opširnoj analizi agencije AFP o situaciji na Kosovu, podseća se da je Savet Evrope u svom izveštaju 2011, kada je Hašim Tači bio premijer, izneo teške optužbe da je Tači na čelu mreže koja funkcioniše slično mafiji, i koja je umešana u ubistva, otmice i trgovinu ljudskim organima zarobljenih ili otetih Srba.

Dojče vele navodi da su i Srbi i Albanci na Kosovu skeptični kada je reč o ciljevima i motivaciji novog suda. 

Analitičari smatraju da je zastrašivanje svedoka najveća prepreka, dok su neki svedoci već umrli, a druge loše služi pamćenje.

Postavlja se pitanje zašto ta suđenja nisu bila moguća za vreme uprave UN ili zašto to nije uradio Euleks? Trebalo bi podsetiti da su svedoci nestajali ili su umirali pod sumnjivim okolnostima još za vreme prethodnih suđenja vođama OVK, navodi Dojče vele.


Nemački mediji za dosadašnji neuspeh pravosuđa navode dva uzroka - zid ćutanja "kao kod Koza nostre“ i to da se zapadna politička elita pomirila sa postojećim odnosom moći na Kosovu.

"ZMIJA" TAČI ZA GLAS AMERIKE: Nema ustupaka za Srpsku listu, a Specijalni sud za ratne zločine me ne zabrinjava!

Tači je pod međunarodnim pritiskom podržao osnivanje Specijalnog suda, ali njegovi politički protivnici, među kojima su njegovi bivšu saborci, protive se tom koraku, označavajući ga neustavnim nazivajući ga uvredom za gerilsku borbu.

Mediji iz nemačkog govornog područja u svojim analizama stvari vide nešto drukčije -Tačijeva hipoteka već teško opterećuje zemlju ogrezlu u korupciju i kriminal.

U opširnom tekstu u Noje cirher cajtung (NŽ) još prošlog leta je konstatovano da je OVK kao ratni plen nakon rata preuzela benzinske pumpe i do danas drži veštački visoku cenu benzina, da je Tači na čelu jedne interesne piramide koja deluje na mafijaški način, ali i da je svojevremeno nemačka obaveštajna služba BND u svojim izveštajima navela da je Tači naručivao ubistva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Ако се буде - бранио са слободе, не прети му баш ништа...! Прво иде Приговор на Оптужницу ( док то реше - још 2 године чекања...).... Па онда Нова Оптужница ( са усвојеним Приговором!) па опет жалба, па чекање да Веће да поново размотри Приговор....Док дође до првог Рочишта - прође 5 година отприлике....А за после...Па опет прво редован Правни лек...па Ванредни Правни лек ( па ненадано - изненада умре Судија..?! и онда - све испочетка..! Доке се "нови" упозна са предметом) Па онда..одлагање због болести "Сведока", " Тужиоца" или Судије! ( па захтев за изузеће Судије..!! ) и тако следећих 25 година...!! Нема правде за јадне поклане - СРБЕ само обмане нас наивних Срба који верујемо у некакво НАТО - ПРАВО..?!

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija