• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.03.2016

16:23

REAKCIJE NA PRESUDU KARADŽIĆU: Čeda i Kandićka likuju, Matija Bećković tvrdi: To je smrtna kazna!

Politika

REAKCIJE NA PRESUDU KARADŽIĆU: Čeda i Kandićka likuju, Matija Bećković tvrdi: To je smrtna kazna!

Podeli vest

Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić očekivano je proglašen krivim za genocid i zločine protiv čovečnosti pred haškim Tribunalom. Presuda od 40 godina zatvora izazvala je brojne komentare

Naravno, zapadni, kao i bosanski i hrvatski mediji i zvaničnici likuju, čude se jedino što kazna nije bila veća, dok je prema reakcijama iz Srbije jasno da je našem narodnu u Hagu nanesena još jedna istorijska nepravda.


(VIDEO) HAG NEMA MILOSTI ZA SRBE! Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora!

I to baš na dan kada je NATO alijansa započe akciju "milosrdi anđeo" u kojoj su nas nemilosrdno bombradovali 77 dana!

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je presuda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora pravedna za žrtve ali i za optuženog. Gostujući na N1 televiziji ona je ocenila da je on kažnjen za dela za koja je znao da su se događala.

SUTRA VANREDNA SEDNICA VLADE SRBIJE, jedina tema presuda Radovanu Karadžiću!

Tanjug

– Bilo je najlogičnije da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora, jer je to u stvari 40 godina – rekla je ona.

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila ekskluzivno za Sputnjik, nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću, da misli da će i Karadžić doživeti slobodu.

- Ja sam dobila 11 godina i mislila sam da neću doživeti slobodu, ne mislim da je on neće doživeti - izjavila je Plavšićeva.

Tanjug

Književnik Matija Bećković u prvoj rekaciji na izricanje presude Radovanu Karadžiću, ocenio je da je nekadašnji lider bosnakskih Srba osuđen na smrt.

printscreen

- To znači da je osuđun na smrt ali sad se smrtna presuda u njegovim godinama, brojem kazano ima ih 71, zove 40 godina. To je politički korektnije ime za smrtnu presudu - ocenio je Bećković za "Blic".

Toima Fila povodom presude je rekao da je "dobro što nije u pitanju doživotna robija, otvoren je put da se utvrdi ono što je među svima nama u Hagu nesporno, a to je - da nikakve veze Radovan Karadžić sa Srebrenicom nema".

Informer

- Ne postoje nikakve ingerencije da je mogao komandovati Ratku Mladiću. U statutu ustava RS je glavnokomandujući Ratko Mladić, a Karadžić sa tim nije imao ništa - rekao je Toma Fila zaSrbijaDanas.com.

Miroslav Lazanski , naš vojni političar povodom presude Karadžiću kaže kako bi se "moglo reći da je kazna od 40 godina gotovo ista kao i doživotna".

screenshot

- Ako ispuni dve trećine kazne u zatvoru onda bi mogao biti pušten. On sad ima 71 godinu, a u najboljem slučaju bi mogao izaći nakon što uđe u desetu deceniju života, što je teško. Većina je očekivala doživotnu kaznu - poručuje Lazanski.

- Da li je kriv za te tačke po genocidu, to bi mogao biti problem za Srbe koji žive u RS. Godine koje je proveo u pritvoru mogu mu se uračunati u kaznu. To je prvostepena presuda, može i Odbrana da se žali, ali teško da će dobiti ispod 40 godina zatvora. Plašim se da ćemo imati još jednog koji će umreti u zatvoru", poručio je Lazanski.

Bivši predsednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da je presuda Radovanu Karadžiću individualna i da ne znači presudu Republici Srpskoj niti pretnju njenoj ustavnoj poziciji.


 

Tanjug

- Ne treba očekivati da RS ovom presudom može imati bilo kakve institucionalne posledice. Vrlo staloženo treba reagovati na sve provokacije koje će uslediti, jer će presuda sigurno izazvati nezadovoljstvo medju Bošnjacima - rekao je Čavić za banjalučku ATV.

On je rekao da je smatrao da će presuda biti veća, odnosno da će Karadžić biti osudjen na doživotnu robiju.

Čavić je kazao da je sporan deo presude Karadžiću za genocid u Srebrenici, jer je ona zasnovana na "kratkom šifrovanom razgovoru" Karadžića sa civilnim poverenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem.

Dragomir Keserović, penzionisani general Vojske Republike Srpske i svedok Karadžićeve odbrane, izjavio je da presuda od 40 godina prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću na prvi pogled izgleda previsoka, ali da je jako bitno da on nije optužen za genocid u sedam opština u BiH.

MEHO OMEROVIĆ: Očekivana presuda

Reuters

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio je danas da je presuda Radovanu Karadžiću, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora, očekivana i da predstavlja samo mali deo zadovoljenja pravde.
Navodeći da je osuđen čovek koji je bio na najodgovornijoj funkciji i koji je bio upućen u sve aktivnosti tokom rata, Omerović je u izjavi dostavljenoj medijima ocenio da je to i ''''osuda politike zločina i razdvajanja naroda koja je, na žalost, uspela i koja je sprovedena''''.
- I zato, na žalost, danas u Bosni i Hercegovini za mnoge, sve sto je usmereno protiv drugih je na ceni... Sve što nervira druge se osnažuje, svaki i kriminalac i zločinac koji dolazi iz reda sopstvenog naroda je heroj... Sve što negira postojanje drugih je politika - rekao je Omerović.
On je ocenio da će presuda samo na površinu izbaciti sve razlike koje postoje kada je u pitanju rat, jer i posle 20 godina od završetka rata u BiH mnogi predstavnici naroda te drzave se prvo gledaju i dozivljavaju kao neprijatelji.
 

 


Keserović je ocenio da je zanimljiv detalj da je Karadžić osudjen za genocid u Srebrenici na osnovu "jednog kratkog telefonskog razgovora" sa civilnim poverenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem, što, kako je kazao, ostavlja mogućnost Karadžićevoj odbrani da u žalbenom postupku osporava taj detalj.

Advokat Krstan Simić izjavio je da je ohrabrujuće to što Karadžić nije osudjen na doživotnu robiju, ističući da je ova presuda, kao i sve ostale koje se odnose na ratne zločina, treba da bude opomena svima u BiH da se ratne strahote na ovom području nikada ne ponove.

 

 

 

 


Simić je kazao da je zadovoljan delom presudom kojom je Karadžić oslobodjen za genocid u sedam opština u BiH, ali da je iznenadjen da je presudjen za genocide u Srebrenici po direktnoj, a ne komandnoj odgovornosti.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karl Bremerc izrazio je zadovoljstvo presudom.

Bivši Visoki predstavnik za BiH Karl Bilt izrazio je nadu da će presuda Karadžiću "doneti svetlo" u komandni lanac ubijanja zatvorenika u Srebrenici.

 

 

S druge strane, pravni savetnik Karadžića Piter Robinson nezadovoljan je presudom.

Nebojša Krstić, bivši savetnik u Predsedništvu Srbije, smatra da ova presuda neće dovesti do pomirenja u regionu.

- Oslobađanje zločinaca kakvi su Haradinaj, Gotovina i Orić još manje - napisao je Krstić.

Novinar Boris Malagurski smatra da je ova presuda nepravedna.

- Naser Orić na slobodi. Ante Gotovina na slobodi. Ramuš Haradinaj na slobodi. Hašim Tači na slobodi. Alija Izetbegović umro na slobodi.Franjo Tuđman umro na slobodi. 40 godina robije za Radovana Karadžića.I Hag ovo zove pravdom - napisao je on.

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da je presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava njegove politike, ali i "strašan podsetnik" na cenu rešavanja problema ratom.

"Kazna Radovanu Karadžiću je bar delimična, nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava njegove politike i jedan od osnova na kojem možemo graditi nove odnose, politiku pomirenja u celom regionu i pre svega u Bosni i Hercegovini, čiji narodi su od ove politike najviše stradali", naveo je Jovanović u saopštenju.

Tanjug

On je rekao i da je presudu saslušao sa osećajem stida, ali i nade da će sa srpskog naroda, u Srbiji i Bosni i Hercegovini, skinuti teret kolektivne krivice.

- O skidanju krivice sa celog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, spremnošću da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela. Ovo nije trenutak za kopanje starih rana, za raspaljivanje starih mržnji i sukoba nego jasna opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama. Ova presuda je strašan podsetnik na cenu rešavanja problema ratom i jak razlog da vodimo politiku koja će onemogućiti da nam se strašna prošlost ikada više ponovi - dodao je on.

Sudsko veće Haškog tribunala danas je osudilo Karadžića na 40 godina zatvora po 11 tačaka optužnice, medju kojima i za genocid u Srebrenici.

 

Haški tribunal osudio je danas na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora bivšeg predsednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga Radovana Karadžića.

Haški sud je Karadžića proglasio krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

 

 

 

 


Sve zapadne agencije prenele vest o presudi Karadžiću

Zapadne agencije prenele su vest o osudi Radovana Karadžića na 40 godina zatvora pred Haškim tribunalom uz ocenu da su suđenje i presuda bivšem lideru bosanskih Srba veoma važni za Haški tribunal i međunarodno pravosuđe uopšte. 
Reč je o izuzetno važnom suđenju za tribunal UN i razvoj međunarodnog prava ocenjuje AP, podsećajući da je Karadžić najviši lider bosanskih Srba kome je suđeno pred sudom u Hagu.
- Karadžićeva osuda će verovatno ojačati međunarodno pravosuđe u domenu krivične odgovornosti političkih lidera za zločine koje počine snage pod njihovom kontrolom - ocenjuje američka agencija.
Tužioci su optužili Karadžića da je bio odgovoran kao politički lider i glavnokomandujući srpskih snaga u BiH, koje su optužene za najgora zlodela tokom rata, a 70-godišnji Karadžić je insistirao da je nevin i da su njegove akcije bile usmeren na zaštitu Srba, podseća AP.
On je kako se dodaje, proglašen krivim po jednoj od dve tačke optužnice za genocid - u Srebrenici i za organizovanje kampanje zločina u ratu koji se od 1992. do 1995. vodio u BiH i u kome je ubijeno 100.000 ljudi.
 

Beta

Karadžić je mogao da dobije maksimalnu doživotnu kaznu zatvora za 11 tačaka optužnice, ali je dobio 40 godina zatvora, zaključuje AP, uz napomenu da osuđeni može da uloži žalbu na presudu.
AFP ukazuje da je Karadžić do sada najistaknutija ličnost osuđena za ratove u bivšoj Jugoslaviji i da je sud zaključio da on snosi krivičnu odgovornost za ubistva i progone tokom sukoba u BiH.
Međutim, sud je zaključio da nema dovoljno dokaza da je u bosanskim selima i mestima izvršen genocid, što će, kako ocenjuje AFP, biti "udarac za hiljade žrtava". 
Ovo je kraj maratonskog suđenja pred Međunarordnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za ulogu Kradžića u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, navodi se u tekstu.
Italijanska agencija Ansa javlja da je Karadžić proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora.
Ta agencija podseća da je Karadžić, kome je sada 70 godina, uhapšen pre manje od 10 godina dok se krio u Beogradu prerušen u doktora.
Blumberg javlja da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za ulogu u sukobu podstaknutom raspadom Jugoslavije posle pada komunizma. 
U sukobima u BiH poginulo je više od 100.000 ljudi, a "ta ubistva su počinjena kao deo dobro organizovanog plana, a optuženi je dao značajan doprinos tim zločinima", izjavio je sudija u zaključcima, prenosi američka agencija, podsećajući da je rat u Bosni bio najgori od sukoba podstaknutih raspadom Jugoslavije. 
Rojters ističe da su sudije Haškog tribunala sopštile danas da je Kradžić krivično odgovoran za opsadu Sarajeva i zločine protiv čovečnosti u drugim gradovima i mestima tokom rata u BiH.
Navodeći da je Karadžić osuđen na 40 godina po 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici, ta agencija između ostalog podseća da su protivnici Haškog tribunala kritikovali tužioce kao pristrasne budući da su 94 od 161 osumnjicenih bili sa srpske strane, 29 Hrvati, a devet bosanski muslimani.
Tužioci su kritikovani i što nisu pokrenuli optužnice pritv Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića koji su u međuvremenu umrli, navodi britanska agencija


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Срећа наша па после Церске битке - није било хашког Трибунала...Морао би Никола Пашић - да "изручи" Војводу Мишића...тако ти синовче стоје данас ствари са Србијом...!!

Nikola

pre 8 godina

Ovaj sud je napravljen da samo sudi Srbima.A podpomognut petom kolonom iz Srbije uspesno privodi posao...

Darko

pre 8 godina

Na koju stranu da krene Srbija Ne valja kako god okrenemo Neka nam Bog pomogne

Ratko

pre 8 godina

Posto smo mi genocidan narod i teroristi,da nismo mi Postavili bombe u Parizu i Briselu i da se mi mozda ne obucavamo u bosni i na kosovu..

aca

pre 8 godina

cuti ,radi ,zaradi, i onda plati rusima,kinezima....da betoniraju kosovo i sire.Mnogo lep parking majke mi.

milan

pre 8 godina

Ljudi dali shvatate da ova presuda nema ništa zajedničko sa pravom. Ovo je politička presuda.Ako vam nije jasno zašto pogledajte na youtube "Težinu lanaca" ili "Ulupene Kosovo". Nadam se da će vam posle toga neke stvari biti jasnije.

Boogeyman

pre 8 godina

Čedo... Nataša... prvo sam hteo svašta da vam napišem, i uz to da vam pomenem svu bližu i dalju rodbinu i stavljam tastaturu ispred sebe, ali onda odjednom stanem i pomislim... kakav li je vaš jadni život kad ujutru ustanete i pogledate se u ogledalo i znate da ste nečije vlasništvo... znate da ste prodali obraz, dušu, patriotizam, integritet... za šaku para. Kakav je osećaj kada se svako jutro budite i ne znate šta će vam tog dana strani gazda narediti da kažete protiv svog naroda i države? Kakav li je osećaj Čedo dok ujutru stojiš ispred ogledala i fazoniraš bradu ili ti Nataša dok stavljaš puder da sakriješ bore... kada se pogledate u ogledalo i znate da ste najomraženije osobe u svojoj državi? Kakav je osećaj kada znate da ćete jednog dana stati ispred Njega i kada vas bude pitao "jeste li bili grešni"? Šta ćete mu reći?

marko

pre 8 godina

Sta reci, a ne zaplakati, ne sudi se ovde Radovanu. Srpskom narodu se sudi. Samo se u Boga nadam.\n

Mikica

pre 8 godina

Natasa i Ceda mogu da zive de hoce dosta novca su uzeli od placenika protiv ove zemlje i ovog naroda. \nJadna je zemlje kad oni daju komentare a jos jadnije ovi kobi ih objavljuju.\n

Šeput

pre 8 godina

Ovaj Ceda Jovanovic je pametan k'o konj, pa on bi trebao lezati u zatvoru vise nego Karadzic koliko je opljackao srpski narod. A po njemu Karadzic je malo dobijo.

Milos

pre 8 godina

Stid je i mene Jovanoviću...ali zbog tebe i Kandicke!Stid me je sto smo iz istog naroda...jer ste veći katolici od pape!

Milan

pre 8 godina

Cedomir Jovanovic je sve objasnio bez greske, ne treba nista dodati. Ko ne shvata sta je rekao i velicinu njegovih reci tesko za sebe moze da kaze da je normalan.

Viktor

pre 8 godina

Bede jedne u ljudskom obliku, cemu vi likujete, kukala vam majka.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija