• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.03.2016

16:59

SVI KUKAJU NA NEPRAVDU Presudom Karadžiću nisu zadovljni ni Srbi ni Bošnjaci!

Politika

SVI KUKAJU NA NEPRAVDU Presudom Karadžiću nisu zadovljni ni Srbi ni Bošnjaci!

Podeli vest

Gotovo svi značajniji portali u državama bivše Jugoslavije su izricanje presude prvom predsedniku Republike Srpske iz Haga prenosili uživo, a vest da je tribunal Radovana Karadžića osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina svi mediji su preneli kao udarnu



Prvostepenom presudom Karadžiću, međutim, nisu zadovoljni ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji BiH, a ambasada SAD u BiH je apelovala na sve strane da prihvate presudu Kradžiću i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom suživotu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su prava svih njenih građana zaštićena.

U saopštenju povodom presude Karadžiću, iz Ambasade SAD su saopštili da današnju presudu Tribunala smatraju "važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca za strašne patnje građana Bosne i Hercegovine". 

U tm diplomatskom predstavništvu se nadaju da će to žrtvama i njihovim porodicama doneti smiraj i dati osećaj da je pravda barem donekle zadovoljena.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u svom prvom reagovanju kaže da ova presuda neće imati nikakve posledice na Dejtonski mirovni sporazm, Ustav i status RS i njenih organa i institucija, ali i da Tribunal nije ispunio svoju misiju.

REAKCIJE NA PRESUDU KARADŽIĆU: Čeda i Kandićka likuju, Matija Bećković tvrdi: To je smrtna kazna!​

„U Statutu Haškog tribunala piše da je svrha njegovog osnivanja ''principijelno kažnjavanje svih ratnih zločina'' što bi trebalo da da doprinese pomirenju na ovim prostorima. I po tvrdnjama međunarodnih predstavnika svrha osnivanja Tribunala je istina, odgovornost i pomirenje. Međutim, potpuno jasno je da Tribunal nije ispunio svoju misiju i da je u svom proteklom radu pokazao političku pristrasnost i selektivan pristup pravdi", naglasio je Čubrilović u izjavi dostavljenoj Tanjugu. 

On je posebno istakao činjenicu da je Haški tribunal, za dvadeset godina rada, optužio 161 osobu, od čega je najviše Srba, čak 110, među kojima su i politički, vojni i policijski zvaničnici srpskog naroda.

„Za tragične sukobe na ovim prostorima odgovorni su učesnici svih strana, uključujući i međunarodnu zajednicu, a prvenstveno su optuživani i osuđivani pripadnici srpskog naroda", naveo je Čubrilović i istakao da će se RS i dlaje zalagati da bude uređen i funkcionalan deo BiH, da svi nivoi vlasti budu potpuno jedinstveni, aktivni i odgovorni prema građanima.

Narodna skupština, koja je prva konstituisana institucija Republike Srpske, i danas kao i pre skoro dve i po decenije, čvrsto je rešena da nastavi da čuva i brani Republiku Srpsku, interes srpskog naroda i svih građana, uz poštovanje ustavnih demokratskih i civilizacijskih principa, zaključio je Čubrilović.

Presuda bilo kome, pa i Radovanu Karadžiću, ne može da umanji snagu Republike Srpske, izjavio je danas predsednik RS Milorad Dodik.

"Republika Srpska nikad nije bila svesnija sebe i odlučnija da brani svoje stečeno pravo i u tom pogledu presuda bilo kome, pa ni Karadžiću, neće moći da umanji snagu RS", rekao je Dodik za B92.

Dodik je kaao da, bilo slučajno ili ne, boli što je na današnji dan, na godišnjicu NATO bombardiovanja, neko odlučio da je saopšti i dodao da presudu očekuju mnogi da bi ponovo pravili harangu na Republiku Srpsku.

ĆERKA RADOVANA KARADŽIĆA: Žalićemo se na presudu, najvažnije je to što RS nije proglašena genocidnom tvorevinom!


Predsednik NDP-a Dragan Čavić ocenio je da će presudom Radovanu Karadžiću biti nezadovoljni i Bošnjaci i Srbi, ali da ona ne može imati institucionalne posledice po Republiku Srpsku.

"Ovo je bilo suđenje čoveku, a ne institucijama i RS-u na čijem je čelu bio, što je naglašeno i u samom procesu", naveo je Čavić.

Ističe da vremenska kazna, koja je izrečena danas u Haškom tribunalu, bez obzira kakva je, pokazuje da prvi predsednik RS-a ne zaslužuje najveću kaznu za krivična dela za koje se tereti. 

On napominje da je u presudi rečeno i da je Karadžić uspeo da se odbrani po određenim kvalifikacijama, ali da treba imati u vidu da je, na osnovu ranijih presuda, format današnje presude bio i očekivana s obzirom na ranije kazne Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić… 

" Bilo je za očekivati da će ova presuda biti najveća od izrečenih presuda za političke aktere ratnih događaja, što se u suštini i dogodilo", naveo je Čavić i istakao da činjenica da Karadžić nije kriv po prvoj tački, genocida u sedam općina u RS-u, smanjuje prostor za političku manipulaciju presudom. 

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, smatra da je presuda Karadžiću istorijski dan za državu BiH, sve njene građane, za sve, kako navode, žrtve agresije na BiH i barem delimična pravda za stotine hiljada onih koji su stradali kao "posledica zločinačke politike stvaranja Velike Srbije koju je predvodio i čiji je jedan od kreatora bio".

"Mi u BiH moramo nastaviti da gradimo mir, suživot i pomirenje, a to je istinski moguće samo na punom uvažavanju činjenica o onome šta se desilo tokom rata u BiH. Ova presuda još je jedan doprinos tom procesu. Pozivam sve u BiH, naročito političke lidere, da se odgovorno odnose prema ovome što je utvrđeno na Sudu u Hagu i da radimo na stvaranju pravedne, uspešne i jedinstvene BiH", navodi u svojoj izjavi Nikšića, koju su preneli bosanski mediji.

(VIDEO) HAG NEMA MILOSTI ZA SRBE! Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora!

Predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, međutim, kaže da to udruženje nije zadovljno presudom.

"Nadamo se da će u drugostepenom postupku dobiti zasluženu kaznu", rekla je ona za Fenu u Hagu.

Pojasnila je da to znači da će drugostepenom presudom Karadžić biti optužen i za genocid u drugim opština u BiH, a ne samo za Srebrenicu.

Amir Kulaglić, jedan od pokretača inicijative za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije, takođe je razočaran presudom i visinom kazne.

"Ostaje nada da će Tužilaštvo pripremiti jednu kvalitetnu žalbu i da će Radovan Karadžić biti optužen po svim tačkama optužnice",
rekao je on, prenela je Al Džazira iz Haga.

Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe BiH kaže da veruje da će Tužilaštvo podneti žalbu na presudu, „na deo gde je Radovan Karadžić oslobođen za genocid u sedam opština u BiH.“

Karadžić je proglasen danas krivim pred Međnarodnim sudom u Hagu za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandar

pre 8 godina

Ovo je strasno za ceo srpski rod. Mogu kao obican covek prihvatiti ovo ako bi znao da su i druge strane kaznjene . Kazu srbi najgori a americki fasizam na delu je pokazao da su oni stvorili islamsku drzavu u bosni, kosovu i povampireno ustastvo. Nas jedini greh je sto smo pravoslavci i nemamo naftu. Ali bog je jedan i pravedan.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Danas je valjalo proglasiti DAN ŽALOSTI i - zapaliti sveće...!

raska

pre 8 godina

A gdje su vasi Mudzahedini koji su zvjerski klali Srbe i Hrvate po Bosni. Samo Bog zna koliko ih je ostalo i zive sa identitetima poginulih Muslimana.Srbi su u ovom ratu branili samo svoja ognjista i gole zivote. Istrebljeni smo sa vjekovnih ognjista. Rodbina i prijatelji su mi doslovce kao u onoj Bajaginoj pjesmi ( Od Aljaske do Australije). Haski Tribunal ima ulogu samo da opravda Nato zvjerstva, da se na kraju prava zrtva osudi za sve. Ima Boga, svako ce dobiti po zasluzi.

sudija

pre 8 godina

U gradjanskom ratu nema nevinih ni na jednoj strani. Svi su cinili zlocine tako da svi trebaju da odgovaraju ili niko. To je jedina pravda sve ostalo je politicka farsa.\n

sudija

pre 8 godina

Jos jedan dokaz da te sudije pojma nemaju. Pod genocid se moze svrstati samo totalno unistenje jednog naroda a ne  njegovo nepotpuno unistenje na odredjenom lokalitetu. U Srebrenici je obezbjedjen i izvrsen transport na muslimanske teritorije zena,djece i staraca sto eliminise krivicno djelo genocid. Ni toliko ne znaju polupismene haske sudije.\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija