• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.04.2016

10:54

SLEDI ŽALBA Odbrani Ivanovića dostavljena pisana presuda

Politika

SLEDI ŽALBA Odbrani Ivanovića dostavljena pisana presuda

Podeli vest

Sudije Euleksa danas su odbrani lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića dostavile pisanu presudu kojom je on osuđen na devet godina zatvora, zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine

Na ovaj način su stvoreni uslovi da Ivanovićeva odbrana Apelacionom sudu u narednih 15 dana dostavi žalbu na presudu međunarodnog sudskog veća Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je pisana presuda u slučaju Ivanović i još četvorice Srba dostavljena od strane Osnovnog suda u Mitrovici jutros na 192 stranice i da je rok za žalbu na presudu 15 dana. 

 - U tom roku mi ćemo izjaviti žalbu. Ne treba zaboraviti da su u većem delu ovoga predmeta Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni, tako da će se na preusudu žaliti i javni tužilac i biće dosta posla u narednih dana -  rekao je Vlajić. 

On je naglasio da se rok za žalbu mora poštovati i da će u izradi žalbe sudelovati još neki drugi pravnici, među kojima pravnici i advokati iz inostranstva. Presuda je takva da liči na usmeno obrazloženje koje je sudija usmeno izrekla. 

 - Na prvi pogled se vidi da je presuda neshvatljiva. Sudija kaže da nije dokazano da je Ivanović bio komandant te jedinice, nije dokazano da je izdao ni jedno naređenje, nije dokazano da je podstrekivao ikog na vršenje ratnih zločina i ubistava, a ipak je osuđen na devet godina - rekao je on. 

Vlajić je naglasio da je potpuno siguran da takva presuda ne može da opstane.

Euleks je odbrani pisanu presudu dostavio na isteku zakonskog roka od dva meseca i 15 dana od izricanja usmene presude. 

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine. 

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca. Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca i učestvovao je u tim dogadajima. 

Osuđen je da je, iako nije utvrđeno van svake sumnje, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Euleks je Ivanovića lišio slobode 27. januara 2014. a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana.

Ivanovića je Euleksovo sudsko vece Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17