• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

11.04.2016

23:39

VUK JEREMIĆ NA ČEKANJU: Srbija još nema kandidata za generalnog sekretara UN!

Politika

VUK JEREMIĆ NA ČEKANJU: Srbija još nema kandidata za generalnog sekretara UN!

Podeli vest

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sutra počinje predstavljanje kandidata za generalnog sekretara te organizacije. UN su još u decembru pozvale zemlje članice da predlože kandidate. Srbija ga još nema, a nema ni odluke da li će podržati nekog drugog.

Razgovor za posao. Komisiju čine 193 članice GS UN, svaka ima po dva minuta da kandidata, koji će predstaviti svoj program, pita šta želi – tako će izgledati početak izbora 9. generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Za sada je osam kandidata. Srbija još bez svog.

- Kad donesemo odluku, dobićete rešenje i našu konačnu odluku- kaže predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Od kada je iz Njujorka stigao poziv, od zvaničnika slušamo takav stav, a jedino ime koje se spominje jeste Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine.

Ivica Dačić kaže da kada Vlada bude odlučila, rukovodiće se interesima, a ne sujetom. I dodaje da će podržati kandidata koji ima najviše šansi da postane generalni sekretar i koji je prijatelj Srbije. Ističe da se u tome Vučić i on slažu.

- Zamislite šta znači da jedna zemlja ima GS UN. On je u položaju da neformalnom diplomatijom vrlo efikasno zastupa i pomaže interesima jedne države- kaže bivši ambasador Srbije u UN Feodor Starčević.

Kandidata za generalnog sekretara ne mora da kandiduje njegova zemlja. Imenuje ga Generalna skupština na predlog SB, čije članice mogu da ulože veto.

Osim mogućih proceduralnih prepreka, bivše diplomate kao mogući problem vide jedino one koje eventualno ima država iz koje dolazi kandidat zbog kojih on ne bi mogao da bude viđen kao objektivan. 

- Teško da će stalne članice SB UN biti sklone da se izabere generalni sekretar koji ima određenu snagu, moć, uticaj i moralni i politički, da će dozvoliti da u narednom periodu kada svi problemi treba da se rešavaju bude generalni sekretar iz ovog kraja- kaže bivši ambasador Srbije u Belgiji i Francuskoj Radomir Diklić.

Ipak, postoji mogućnost da, ako nema saglasnosti u SB, o tome odlučuje Generalna skupština.

"Teško mogu da zamislim da će se tamo podići tako visok broj glasova protiv onoga što jedan, dva ili tri člana SB ne žele da se desi", dodaje Diklić.

Kandidati mogu da uđu u trku do kraja juna. Za sada su, pored ostalih, u igri bivši ministri spoljnih poslova Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Moldavije, nekadašnji slovenački predsednik i direktorka Uneska koja je iz Bugarske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Peca

pre 8 godina

Ne mislite valjda da će Srbi da predloze Srbina,haahhaaha ? Pa mi smo ljubomorni i na svoje g..no ako bi ga neko više podrzavao od nas. Naši političari će da podrže Hrvate ili Sipce za rad dobrosusedskih odnosa i da ceo svet vidi kako su naši političari velikofusna dobra bića. (I trange frange na tajnim racunima, a ko da im plati za Jeremica ...niko)

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija