• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

17.04.2016

19:44

MIROSLAV LAZANSKI: Hteli su da preko Jasenovca podignu fabriku. Posle tvornice smrti, opet tvornica?!

Politika

MIROSLAV LAZANSKI: Hteli su da preko Jasenovca podignu fabriku. Posle tvornice smrti, opet tvornica?!

Podeli vest

Svi Jevreji u svetu zbog istorijskog spleta okolnosti jednako razmišljaju, ali lokalno deluju. Poznavao sam ugledne zagrebačke intelektualce Jevreje, dr Slobodana Langa, Slavka Goldštajna i Mihajla Montilja. Lang i Goldštajn često su dolazili u redakciju lista „Danas“, a gospodina Montilja, koji je radio u protokolu republičkog Sekretarijata za odnose s inostranstvom u Zagrebu, sretao sam na diplomatskim koktelima

Uvek je bio elegantan s „armani“ kravatom i zlatnim „roleksom“. I Slobodan Lang i Slavko Goldštajn podržali su 1990. godine dolazak na vlast Franje Tuđmana, istina s malim rezervama zbog nekih stavova o jevrejskom pitanju u njegovim knjigama.

- Znate, neke stvari oko revolucije i komunizma Tuđman je prilično lucidno uočio, ali je oko jevrejskog pitanja ostao na nivou prostog antisemitizma- rekao mi je u maju 1990. u redakciji zagrebačkog lista „Danas“ gospodin Slavko Goldštajn.

- Tuđmanove kasnije knjige razlikuju se od prvih, ali u knjizi ’Rat protiv rata’, koja je izašla početkom šezdesetih godina, ima i vrlo zanimljivih, pa čak i relativno korektnih stavova i doktrinarnih zaključaka- dodao sam.

„Da? Otkuda vam to?”

- Deo knjige pod naslovom ’Partizanski rat u književnosti’ napisao mu je dr Zoran Konstantinović, redovni član Srpske akademije nauka, jer Tuđman je tada radio i živeo u Beogradu i bio omiljen i vrlo uticajan gost raznih partijskih i državnih večerinki na Dedinju.

„Otkuda to znate?“

„Dr Zoran Konstantinović je najbolji drug mog oca. Bili su četiri godine u istoj baraci nemačkog logora za ratne zarobljenike u Osnabriku, kao oficiri jugoslovenske Kraljevske vojske. Tuđman je za vreme svoje službe u JNA u Beogradu vrlo često dolazio kod Zorana kući, vodili su duge razgovore, tako da znam neke detalje političkog razmišljanja Tuđmana iz tog doba”…

Reuters

Kada danas razmišljam o godinama početka tragedije na prostorima SFRJ setim se i tog razgovora sa gospodinom Goldštajnom. Zapravo, u to vreme beogradski Jevreji sa gospodinom Jašom Almulijem na čelu i zagrebački Jevreji sa gospodinom Slavkom Goldštajnom na čelu razmišljali su potpuno drugačije o sudbini Jugoslavije.

A kada se Jevreji iz dva grada u istoj državi, koja nije Izrael, strateški politički javno ne slažu, to je moglo da znači samo da ta dva grada uskoro i neće biti u istoj državi. I dogodilo se.

Nekadašnja SFRJ godinama je, na neki način, ignorisala Jasenovac kao najstravičniji logor smrti u Evropi, jedini logor gde su ljudi živi spaljivani u Picilijevim pećima, logor u kojem su vršeni zločini na način da su se i Nemci zgražavali.

BOJKOT ZBOG USTAŠTVA U HRVATSKOJ! Jevreji neće na zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu!

Ubijani su Srbi samo zato što su Srbi, Jevreji samo zato što su Jevreji, Romi samo zato što su Romi i Hrvati zato što su bili antifašisti. Ubijeno je i nekoliko Slovenaca, među kojima i moj deda i moj stric.

U logoru „Tri C“ za političke zatvorenike, gde su zatočeni bili na goloj livadi, pod vedrim nebom bez vode i hrane. U onoj velikoj Jugoslaviji bilo je nekoliko naučnih skupova o logoru Jasenovac, ali sve nekako skromno i bez prevelikog publiciteta. Sve u kontekstu bojazni da se neki ne naljute, sve u ime bratstva i jedinstva.

Tanjug

Sve do izgradnje velikog spomenika-cveta početkom šezdesetih godina prošlog veka prostor jasenovačkog pakla bile su livade i močvare sa vrtačama, hrpe cigli i opeke, delovi lanaca, ostaci Picilijevih peći, delovi baraka, između kojih su gmizale zmije belouške.

Jedini znak da je tu bio najstrašniji logor smrti i genocida bila je jedna obična drvena tabla sa petokrakom zvezdom i brojem ubijenih ljudi. Znam to, jer sam svake godine za Dan borca, zajedno s ocem, obilazio te livade i polagao venac kod te table.

JASENOVAC: Jevreji i Srbi odali poštu žrtvama ustaša!

I na tom mestu slikao se kao klinac od deset godina. Pa nam je predsednik opštine Jasenovac, kod koga smo otišli da ga pitamo zašto malo ne urede taj prostor, rekao tada kako „drugovi iz Zagreba žele da na tom mestu podignu tvornicu“. Posle tvornice smrti, opet tvornica?

Zašto nam se i danas događa Jasenovac? Zato što su ga Srbi iz Srbije u proteklim vremenima bili zaboravili. Zato što neki u Hrvatskoj i posle toliko godina nikako da odluče da li današnja Hrvatska nastavlja kontinuitet ustaške NDH, ili antifašističke Hrvatske?

Public

Ako neka ulica i danas nosi ime visokog ustaškog funkcionera Mile Budaka, makar on bio i osrednji književnik, ako se pred fudbalsku utakmicu Hrvatske s Nemačkom u broj međusobnih susreta ubrajaju i utakmice između Rajha i NDH, onda je želja za kontinuitetom NDH kod nekih očito prisutna.

A Jevreji iz Zagreba? Goldštajnovi bi malo na komemoraciju u Jasenovac, malo u Blajburg. Pa kada iz hiljade grla gledalaca na fudbalskoj utakmici Hrvatske i Izraela, nedavno u Osijeku, odjekne urlik „za dom spremni“, onda gospodo nema čuđenja.

Zapravo, malo me čudi da na toj utakmici rukovodstvu reprezentacije Izraela niko iz izraelske ambasade u Zagrebu nije na licu mesta rastumačio koliko je Jevreja pobijeno u Jasenovcu uz taj poklič.

Pa igrajte i dalje. Fudbal, nogomet…

PROČITAJTE JOŠ:

LAZANSKI O ULASKU CRNE GORE U NATO: Pijanisti sa Cetinja, raspišite referendum ako smete!

LAZANSKI O ATOMSKOM NAPADU NA ISIS: Putin je mislio na neutronsku bombu koja uništava samo živu silu!

LAZANSKI: Knjiga "Suđenje kasapima" - novi britanski pokušaj satanizacije VLADIMIRA PUTINA!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zora

pre 8 godina

Danas bi mogli samo da sanjaju o nekim slicnim stvarima,jer JEVREJI danas nisu sto su bili.Sila je to Hrvati,a vi mala g...a.

aca

pre 8 godina

e sad lazanski pametuje i filozofira o drugima ,zasto ne podje od svog dvorista i obracuna se sa srpskim demonima od onog rata i cetnickim zlocinima u foci visegradu i drugim mestima po bosni pa do zadnji zlocina po srebrenici ,prijedoru sarajevu a i po sportskim dogadjajima sa susednom bosnom koji nemogu da prodju bez skandiranja noz zica srebrenica a sigurno nije ni iskljuceno da se neke ulice po srbiji nebudu zvale po drazi i mladicu

Dragomir

pre 8 godina

Хрватска је дупло мања од Србије а задужена је СТО МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ДУГА.Пет пута више од Србије!Ни камате не могу да плаћају.Тим парама су покуповали или отворили неколико стотина фирми у Србији а које преко ноћи могу да банкротирају!Еј,бато,у сред среде и четвртка Шумадије где по ливадама извире права кисела вода може да се купи хрватска киселка!И геџа србин је купује јер не уме да чита порекло производа?СРБИЈАНИТИЗАМ А ЛЕКА МУ НЕМА!

Dragica

pre 8 godina

Nisu Srbi iz Srbije zaboravili Jasenovac vec su ga zaboravili Srbi iz Hrvatske i Srbi iz Bosne. Ja sam 80-tih godina pomenula Jasenovac jednom nasem prijatelju Srbinu iz Bosne koji zivi u Splitu i cijeg su oca ubile ustase u Livnu a on mi je na najgrublji nacin rekao - necu to da slusam ti si nacionalno obojena. Eto sta sam ja kao srpkinja iz Srbije dozivela od sina ubijenog Srbina u ustaskom logoru kada sam pomenula Jasenovac. Prema tome nemojte da pricate da su Srbi iz Srbije zaboravili Jasenovac.

Sve se brzo zaboravlja

pre 6 godina

Ne misli se na pojedince već na vlast, jer u Hrvatskoj su Hrvati krojili politiku, a ne Srbi iz RH, a u SFRJ su Srbi dozvolili da se štošta stavlja pod tepih zarad funkcija, a sve pod firmom bratstva i jedinstva. Zato se i dozvolio pad liberala, masovno smenjivanje najsposobnijih direktora, svih onih koji su se protivili ustavu iz 74. Kako se dozvolilo da se deo uže teritorije pripoji AP Kosovo i metohiji (Petar Stambolić 1959.). Srbi ne gledaju dalje od nosa (funkcije), a drugi 100 godina unapred i zato nam se ovo dešava.

alek

pre 8 godina

U Blajburgu nije ubijen ni 1 ustaša, Blajburg je jedna velika laž!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija