• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.04.2016

22:28

TOMISLAV NIKOLIĆ NA KRFU: Nećemo biti član EU, ako je uslov da priznamo KiM!

Politika

TOMISLAV NIKOLIĆ NA KRFU: Nećemo biti član EU, ako je uslov da priznamo KiM!

Podeli vest

Srbija hoće da uredi državu na način na koji su uređene države EU, želi da ispuni sve uslove, s tim što Srbija ima jedan uslov za Evropu - da nikada ne traži da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, izjavio je danas predsednik Republike Tomislav Nikolić

- Nećemo biti član neke unije koja bi nam to tražila, a zahvalan sam svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, među kojima je i naša draga Grčka- rekao je Nikolić za krfsku TV.

On je na pitanje novinarke da li mu se sviđa ta Evropa čiji Srbija hoće da budete član, uzvratio kontrapitanjem "Da li se vama sviđa Evropa čiji ste član" i napomenuo da bolju Evropu nemamo.

- A okruženi smo Evropskom unijom, želimo da uredimo državu na način na koji su uređene države EU. Teško da će EU pronaći konsenzus među svim članicama oko našeg ulaska, ali mi pregovaramo- rekao je predsednik.

NIKOLIĆ NA KRFU: Bratstvo grčkog i srpskog naroda ovde je skovano za večnost!

Osvrćući se na velike probleme koje Grčka ima u migrantskoj krizi, Nikolić je rekao da Grci moraju da insistiraju na tom pitanju, deo su EU i podvukao da izbeglice nisu samo grčki problem, koji ne može samo i Turska da rešava.

- Zato vam ja želim da što pre postignete dogovor sa svima i da se ova agonija zaustavi- rekao je predsednik Srbije i naveo da je dva puta učestvovao na razgovorima u Briselu na kojima nije bio pozvan predstavnik Grčke i istakao da čak nije dobio odgovor zašto nema njenih predstavnika.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može mnogo toga, kada su ostali zatvorili granice za ekonomske migrante, zatvorila ih je i Srbija, ali podvlači da je ostao neprijatan odnos EU prema Grčkoj.

Nikolić kaže da Grčka i Srbija nisu uzrok te krize, ali da trpe posledice. 

- Evropa, čiji ste vi član, a mi želimo da budemo, proklamovala je princip da sloboda kretanja, izbor zaposlenja, izbor države u kojoj ćete da živite, a posebno zbrinjavanje ljudi koji zbog različitih vrsta neprijatnosti u svojim zemljama svoju zemlju napuštaju- rekao je srpski predsednik. 

Beta

On je istakao da je, kada je postalo jasno da se u Evropi javlja sebičnost i da su mnogi političari koji su poštovali evropska pravila ugroženi padom popularnosti, Evropa odlučila da drugačije rešava izbeglički problem.

Govoreći o poseti Krfu, predsednik je rekao da je ta poseta obeležavanje jednog jubileja u istoriji srpskog naroda, koji nikada ne može da bude zaobiđen i zaboravljen.



- To je 100 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krfu i teško ćete u Srbiji naći građanina koji svoj život na zemlji ne duguje tome što je neki njegov predak spasao svoj život tako što se iskrcao na Krf, nahranio, izlečio, opremio i uz teške borbe ponovo vratio u Srbiju- naglasio je Nikolić.

Rekao je i da je to njegov treći dolazak na Krf i istakao da će dolaziti dok god bude mogao, bez obzira na to da li je na funkciji ili ne.

- Mislim da svako, ko barem u pričama svojih predaka, ima nekog pretka koji je, ili ovde izgubio život, ili se odavde vratio u Srbiju, da duguje Srbiji i svojim precima da bar jednom u životu bude na Krfu i dolazak na Krf je još jedna prilika da zahvalimo Grcima za sve što su učinili za nas- rekao je Nikolić.

Srpski predsednik kaže da treba i Srbi i Grci da se podsete na prijateljstvo stvoreno u krvi, a koje "više nikada ne mora da bude obnovljeno u krvi" i koje mora da traje večito.

- Ovde su ponosno učestvovale druge zemlje saveznice u Velikom ratu, ponosan sam što smo deo te divne istorije, probijanja Solunskog fronta i rešavanja sudbine Prvog svetskog rata koja je počela odavde- zaključio je predsednik Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aca

pre 8 godina

Dragi Tomo, pa draga Grcka je priznala Kosovo kao drzavu, po diktatu Amerike i nezavisne grcke politicke elite, zarad godisnjeg prihoda od baza koje tamo imaju i oko 2 milijarde dolara koje za njih dobijaju na godinu. Ali izgleda da nije bilo koga da ti to javi. Kipar nije priznao Kosovo, za tvoju informaciju.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija