• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.04.2016

14:43

MINISTAR ĐORĐEVIĆ U MOSKVI: Srbija ostaje vojno neutralna!

Politika

MINISTAR ĐORĐEVIĆ U MOSKVI: Srbija ostaje vojno neutralna!

Podeli vest

Poboljšanje međunarodnog sistema bezbednosti danas je potrebnije više nego ikada i postoji sve veća potreba za koordinisanim delovanjem na globalnom nivou, izjavio je danas ministar odbrane Zoran Ðorđević u Moskvi

- Unapređenje bilateralne vojne saradnje kroz zajedničke vežbe i obuku sa svim našim stranim partnerima, kao i unapređenje regionalne saradnje i učešće u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i EU, predstavljaju prioritet Republike Srbije - istakao je Ðorđević na Petoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

On je, u izlaganju na temu "Globalna bezbednost i vojna saradnja", zaključio da "nepromenljiva spoljnopolitička orijentacija i dosledno pridržavanje osnovnih principa u međunarodnoj saradnji čine Republiku Srbiju pouzdanim i poželjnim partnerom u oblasti vojne saradnje".

OZBILJNI RAZGOVORI! Ministar odbrane Srbije sa sekretarom ODBK o borbi protiv terorizma!

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Ðorđević je u svom izlaganju analizirao uzroke i posledice promene arhitekture globalne bezbednosti i njenog uticaja na sve veću ranjivost nacionalnih država u odnosu na nove transnacionalne i multilateralne bezbednosne izazove.

- Države će ostati dominantni akteri međunarodnih odnosa, a biće izražen i trend rasta uticaja nedržavnih aktera, pri čemu će glavni politički uticaj zadržati Ruska Federacija, SAD, vodeće države EU i Kina - naglasio je Ðorđević tokom izlaganja.

vma.mod.gov.rs

On je ocenio da globalnu scenu karakterišu multipolarnost i međuzavisnost njenih najvažnijih aktera, te da se regionalni i globalni bezbednosni problemi ne mogu rešavati samo sa pozicije sile.

Na marginama 5. Moskovske konferencije realizovani su i odvojeni bilateralni susreti sa ministrima odbrane Republike Belorusije i Republike Jermenije.

Ministar Ðorđević i beloruski ministar general-potpukovnik Andrej Aleksejevič Ravkov saglasili su se da je učinjen značajan kvalitativan i kvantitativan progres u razvoju saradnje u oblasti odbrane, naročito posle nedavne posete načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića Belorusiji.

Sa jermenskim kolegom general-pukovnikom Oganjanom Sejranom Mušegovičem, Ðorđević je razgovarao o unapređenju saradnje koja bi trebalo da bude zaokružena do kraja 2016. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, čime bi se stvorili formalno-pravni uslovi razvoja buduće saradnje.
 

vma.mod.gov.rs

Ðorđević je zahvalio Mušegoviču zbog učešća i profesionalnosti pripadnika oružanih snaga Jermenije u okviru snaga KFOR-a, na prostoru Kosova i Metohije.

(FOTO) MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Srbija u svakom trenutku može da se osloni na svoju vojsku!

Peta po redu Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti danas završava sa radom, a u protekla dva dana okupila je ukupno 52 vojne delegacije sa oko 700 učesnika iz 80 država, uključujući 19 ministara odbrane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 7 godina

Vojno neutralna "da" ali sa osnovnom logistikom i podrškom Ruske federacije, kao istorijske tekovine!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija