• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

28.04.2016

20:41

TOMISLAV NIKOLIĆ: Srbija ničim nije "zaslužila" da bude meta terorirsta!

Politika

TOMISLAV NIKOLIĆ: Srbija ničim nije "zaslužila" da bude meta terorirsta!

Podeli vest

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da Srbija ne bi trebalo da se plaši terorističkih napada zato što nikada nije bila kolonijalna sila, niti je pokoravala druge

Tokom posete Indoneziji Nikolić je u intervjuu televiziji Metro rekao da je Srbija sigurnija od mnogih drugih evropskih država i da je "to zaslužila i svojom istorijom".

- Srbija nikada nije bila kolonijalna sila, nikada nije držala u ropstvu nijednu državu, nijedan narod. Pa tako i danas, Srbija nije izazvala krizu ni u Iraku ni u Siriji, ni u Libiji, ni Egiptu, ni Avganistanu- rekao je Nikolić. 

On je rekao da se Srbija nije priključivala krstašima koji su išli na Bliski istok da pokoravaju muslimane i da ih pretvaraju u hrišćane. 

- Ničim nismo provocirali ni zalužili, ne bi trebalo ni da se bojimo, ali strah je ljudska kategorija i kada vodite državu, ta određena vrsta straha za bezbednost svojih građana, mora da postoji- rekao je predsednik. 

Na pitanje da li strahuje od mogućih terorističkih napada od ljudi koji s izbeglicama prolaze kroz Srbiju, Nikolić je rekao da je veoma oprezan kada govori o terorističkim napadima, ali da Srbija ničim nije zaslužila da bude meta terorista, mada nema sigurne države u svetu pošto teroristi nemaju princip po kojem biraju mete. 

- Naš odnos prema tim ljudima (migrantima) je tako dobar, da i ako među njima ima terorista, Srbija je poslednja zemlja u kojoj bi učinili takav čin- rekao je Nikolić. 
Tanjug

On je rekao da je Kosovo direktno i indirektno povezano s ekstremističkom organizacijom Islamska država. 

Nikolić je rekao da je direktna veza to što određeni broj stanovnika albanske nacionalnosti s Kosova odlazi u Siriju da se bori na strani Islamske države, a indirektna što je "takozvano Kosovo nastalo na isti načain". 

- Najpre organizovanjem terorističkih grupa koje su presretale vozove, autobuse, automobile, napadali građane, odvajali teritoriju koju su pokrivali. I kada su srpska vojska i policija ustanovili vlast na čitavoj toj teritoriji onda nas je bombardovao NATO. Sklonili smo se s teritorije Kosova silom i onda su neke zemlje priznale Kosovo, iako su tokom terorističkih napade te oružane formacije nazivale terorističkim bandama kao što je to činio Ričard Holbruk iz SAD- rekao je Nikolić. 

TOMISLAV NIKOLIĆ ISKRENO: Ako je Kosovo uslov za EU, onda ne moraju ni da nas prime!

On je rekao da se ne može garantovati da za pet ili deset godina neke države neće priznati nezavisnost Islamske države ako prethodno ne bude uništena

- Da onda neće reći jednog dana 'kako je Kosovo dobilo nezavisnost, tako i mi tražimo nezavisnost', kao što su već neke druge otcepljene teritorije na pitanju Kosova izvlačile za sebe princip da isto to mogu da urade. Ako na terorizam gledate dobronamerno, ako mu dozvolite da se razvija, očekujte da to jednog dana zaista bude država- rekao je Nikolić. 

Tanjug

On je rekao da je Indonezija važna zemlja za Srbiju, zato što kao najveća muslimanska država na svetu utiče na mnoge druge države. 

Nikolić je rekao da je čestitao predsedniku Djokou Vidodu što Indonezija uprkos velikim pritiscima i dalje ostaje pri stavu da teritorijalni integritet i suverenitet članice UN moraju da budu poštovani i očuvani. 

TOMISLAV NIKOLIĆ PRVI PUT U KAMPANJI: Jasno i glasno kažem, želim da pobedi SNS!

Srbija je podržala Indoneziju da bude nestalna članica Saveta bezbednosti UN 2019-2020, a Indonezija je bila čvrsto na stavu da Kosovo ne može da bude članica Uneska, rekao je Nikolić. 

Predsednik Srbije je rekao da su na sastanku u sredu Vidodo i on otvorili vrata za bolju ekonomsku saradnju dve zemlje i dodao da je Srbija izvanredno mesto za investiranje zato što je usvojila evropsko zakonodavstvo, i zato što ima dobre ocene i od EU i od Svetske banke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija