• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

08.05.2016

14:52

DODIK U DONJOJ GRADINI: Niko nema pravo da se igra sa Republikom Srpskom, koja je krvlju plaćena!

Politika

DODIK U DONJOJ GRADINI: Niko nema pravo da se igra sa Republikom Srpskom, koja je krvlju plaćena!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da je RS nastala iz potrebe srpskog naroda u BiH da živi slobodno, u svojoj državi, ali i kao plod kolektivnog sećanja na stradanja Srba u toku Drugog svetskog rata

 

 

- U temeljima RS se nalaze jasenovačke, prebilovačke i sve druge nevino stradale žrtve i zato niko nema prava da se igra državom koja je tako skupo plaćena - rekao je Dodik na komemoraciji povodom 71. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska u BiH ne traži "ništa drugo od svog dejtonskog položaja, koji su visoki predstavnici menjali i kršili u poslednjih 20 godina, umanjujući autonomiju RS".

- RS želi da bude deo integracionih procesa na putu ka EU, ali na tom putu mi želimo da budemo vidljivi i uvaženi u meri koliko to govore nadležnosti Republike Srpske - naveo je Dodik.

On je ocenio da su sasvim prirodne i logične veze i saradnja RS i Srbije, dodavši da Republika Srpska želi snažnu Srbiju, "koja će biti najznačajnija zemlja u regionu". 

RS želi da bude deo integracionih procesa na putu ka EU, ali na tom putu mi želimo da budemo vidljivi i uvaženi u meri koliko to govore nadležnosti Republike Srpske

Milorad Dodik, predsednik RS

Navodeći da su današnje muke građana "male i beznačajne" u odnosu na muke ljudi zatočenih u logoru Jasenovac, Dodik je rekao da Srbi danas nemaju pravo na slabost, i kao narod i kao RS, već da treba da budu nadahnuti hrabrošću jasenovačkih logoraša, "koji su bez ikakve nade krenuli u proboj, kako bi bili slobodni".

Podsećajući na proboj iz 1945. godine, predsednik RS je upozorio da istina o onome što se dešavalo u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac "ni danas nije uspela da nadglasa laž".

- U Jasenovcu su mučki ubijani Srbi, Jevreji, Romi, komunisti i antifašisti, samo zato što su druge vere, nacije i ideologije. Obaveza je sadašnjih i budućih generacija Srba da govore o zločinu koji se desio u Jasenovcu, jer na sećanju na jasenovačke žrtve delom počiva srpski indentitet, tuga i sećanja srpskog naroda - kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi će kao narod uvek biti ranjivi ukoliko ne budu pamtili prošlost i ne budu "budno motrili i planirali budućnost".

- Ukoliko zaboravljamo, potiremo sebe, ono što jesmo i što treba da budemo - dodao je predsednik RS obraćajući se na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

On je ocenio i da će Srbi, kao narod koji je uspeo da preživi "jasenovačku golgotu", uspeti da preživi i "sve političke manipulacije, koje su se desile, i zamke i smicalice koje se nameću u ovom vremenu".

U Spomen-području Donja Gradina danas je obeležena 71 godina od proboja jasenovačkih logoraša i održan pomen svim žrtvama zločina počinjenih u logoru Jasenovac, koji je tokom Drugog svetskog rata osnovala Nezavisna Država Hrvatska.

NIKOLIĆ: Decenije od zločina u Jasenovcu nisu razlog da svet o tome ćuti!

DODIK: RS pokazala opredeljenost za mir!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ANDJELA

pre 7 godina

Kako ga nije sramota izac pred narod na tom tragicnom mjestu a prodao je amerikancima jasenovacku dokumentaciju . To dovoljno govori o kakvom licemeru se radi. To narod u nasoj Srbiji treba da zna.

Todor

pre 7 godina

Ne zanosimo se! RS je u BiH stvorena,KiM je danas tzv.R.Kosovo a RSK u HR je unistena jer su to tako Amerikanci sa tzv,Zapadnim saveznicima hteli.Tu niko nista nije mogao uciniti.

Dragojlo

pre 7 godina

Todore tako su HAZARI hteli a ko pita amere za bilo sta!!!

Dragan

pre 7 godina

Nisam primetio da je javni servis prenosio komemoraciju Gledao sam na RTRS

usaf

pre 7 godina

I Republika Kosovo je potreba albanskog naroda da zivi slobodno.Jedina razlika je sto je "republika srpska" entitet drzave BiH,a Kosovo je medjunarodno priznata drzava.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija