• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

12.05.2016

10:10

FLORENS ARTMAN TVRDI: Vojislav Šešelj će dobiti malu kaznu, da ne mora da se vraća u Hag!

Politika

FLORENS ARTMAN TVRDI: Vojislav Šešelj će dobiti malu kaznu, da ne mora da se vraća u Hag!

Podeli vest

Bivša portparola Haškog tribunala Florens Artman tvrdi da će Vojislav Šešelj posle žalbenog postupka tužilaštva na kraju dobiti malu kaznu, ali da neće morati da se vraća u zatvor u Ševeningen

 

Artmanova je u intervjuu za zagrebački "Jutarnji list" pokazala otvoreno ogorčenje zbog oslobađajuće presude Šešelju, tvrdeći da je ta odluka, u stvari, odraz političkog stava dvojice sudija u Hagu.

- Ta presuda je posledica političkih stavova dela sudija. Vidi se da presuda nije pravna, ona nema pravne elemente. Podsetiću da je Šešelj na presudu čekao više od tri godine. Stvar je bila u tome što su, sve dok se nije izbacio danski sudija, dvojica bila za osuđujuću odluku, a Antoneti za oslobađanje. Stav italijanske sudijnice se zna jer je pisala odvojeno mišljenje i trebalo je u veće staviti sudiju koji će imati isti stav kao predsednik - za oslobađanje - istakla je Artmanova.

Ona je naglasila da zna šta će se sada dogoditi sa žalbom na oslobađajuću presudu Šešelju. 

Teodor Meron će se postaviti kao knez koji spašava međunarodnu pravdu. Oboriće oslobađajuću presudu i odrediće kaznu za neke sitnice

Florens Artman, bivša portparolka Tribunala

- Teodor Meron će se postaviti kao knez koji spašava međunarodnu pravdu. Oboriće oslobađajuću presudu i odrediće kaznu za neke sitnice. U svakom slučaju, kazna će biti tolika da Šešelj ne mora više da se vraća u Haag i da ne moraju više da lome zidove u zatvoru kako bi on mogao da prođe kroz vrata koja su za njega premala. Suštinski se ništa neće promeniti - smatra Florens Artman.

Bivša portparolka Tribunala ne krije da nije zadovoljna ni oslobađajućom presudom za Anta Gotovinu.

- Jesu li činjeni zločini nakon Oluje? Jesu! Je li iko odgovarao? Nije! Je li Haško tužilaštvo grešilo što je postupalo po svojoj nadležnosti? Nije! Hrvatska je mogla da iskoristi greške i nekompetentnost nekih ljudi u Haškom sudu i sama da procesuira zločine. Ali je očigledno politika hrvatske Vlade bila drugačija - poručila je Artmanova.

Ona tvrdi da nijedna država bivše Jugoslavije nije uradili iskreno i do kraja suočavanje sa prošlošću. Zbog toga nije želela da komentariše to što Hrvatska blokira Srbiju na putu evropskih integracija.

Ne želim to da komentarišem jer ni jedna država nije učinila ono što treba vezano uz prošlost. I sve bi trebalo zbog toga da bude sram. Svi su se ponašali tako da negiraju krivicu. Kakav Hrvatska ima legitimitet da traži suspenziju nadležnosti za ratne zločine? Jeste li vi kaznili sve zločine? - upitala je Florens Artman.

ŠEŠELJ: Briga me šta planiraju u Hagu!

POSLAO MOLBU TRIBUNALU: Karadžić traži puštanje na privremenu slobodu

HAG: Imenovane sudije za Žalbeno veće u slučaju Šešelj!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Laza Lazarević

pre 7 godina

Rečnik prostitutke ! I ovo pokazuje šta o nama misli taj zapadni svet ... Kakvi licemeri , zapalili vatru , kao ,,gasili,, je ali benzinom a sada nama drže predavanja na ruševinama svojih zlodela ... Artmanka stavlja Krvatsku čiji ni jedan oficir nije procesuiran ni u Hahu ni u Krvatskoj u isti koš sa Srbijom kojoj je ceo civilni i vojni vrh završio u Hagu a desetine njih osuđeno u Srbiji ... Falila još samo presuda civilu Šešelju zbog verbalnog delikta ... Pazite, i sa njihove ( zapadne ) tačke gledano ovo je nečuveno ... jedan običan činovnik komentariše presude SVOG tribunala ???!!!

deled

pre 7 godina

Gospođo, prikočite malo. Da li je sud u Hagu osnovan da se nepravedno sudi Srbima? Vi opravdavate postojanje Haga a nepravedno osuđujete Srbe samo da oni ne bi tražili otštetu za nepravednu istragu u Hagu. Katolicizam!

jovica tesanovic

pre 7 godina

Sta je ko jamio jamio je i tacka.Najbolje je to objasnio ex stanovnik holandskog zatvora mostarac Tuta komadant kaznjenicke bojne.p.s.optuzenik nije bio zarad srpskih zrtava za neupucene.

jasno ko dan

pre 7 godina

Ona je udata za ustasu pa je jasno zasto ovako kevce.Koji bolesnik moras biti da se udas/ozenis ustasom jos porod sa njima da imas.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija