• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

25.05.2016

12:39

POPOVIĆ: Srbija ni u kom slučaju ne sme da uđe u NATO!

Politika

POPOVIĆ: Srbija ni u kom slučaju ne sme da uđe u NATO!

Podeli vest

Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, koja je deo pobedničke koalicije na aprilskim vanrednim parlamentrnim izborima, poručio je da će ta partija nastaviti da se suprotstavljanja članstvu Srbije u NATO-u i da Srbija ni u kom slučaju ne sme da bude član te alijanse

Popović je u intervjuu Interfaksu rekao da je će glavni cilj nove Vlade Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem biti poboljšanje životnog standarda građana kroz ekonomske reforme.

- Što se tiče spoljne politike, ona će biti usmerena ka očuvanju vojne neutralnosti i uspostavljanju najboljih odnosa sa Rusijom i sa Evropskom unijom - rekao je. 

Nastavićemo, dodao je, da se suprotstavljamo članstvu Srbije u NATO. Nedavno održani izbori su pokazali da taj kurs ima podršku kod većine srpskih birača", naveo je Popović i, pozivajući se na rezultate poslednjih istraživanja javnog mnjenja, istakao da više od 65 odsto građana želi da se Srbija dodatno približi Rusiji, a ne EU.

Upravo zato je, kaže, učešće SNP u vladajucjoj koaliciji jemstvo da se odnosi Srbije sa EU neće razvijati na štetu saradnje sa Rusijom. 

POPOVIĆ: Politička (zlo)upotreba pesme Evrovizije!

- Srbija pre svega mora da se brine o svojim nacionalnim interesima. Zato Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, bez obzira na to kakav se pritisak na nas bude vršio - kazao je Popović.

Istakao je da će odlučujući faktor prilikom donošenja odluke o NATO biti volja srpskog naroda. 

- Poslednje istraživanje javnog mnjenja je pokazalo da 90 odsto Srba negativno doživljava mogućnost članstva Srbije u NATO. Srbija ni u kom slučaju ne sme da postane deo ove vojne alijanse. Naš spoljnopolitički kurs je vojna neutralnost - rekao je Popović podsetivši da je srpski parlament 2007. doneo Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. 

Pored toga, dodao je, nakon raspada ŠSR, NATO je izgubio osnovni cilj svog postojanja - a to je ravnoteža snaga. 

SNP UZVRATIO KRSTIĆU: On je na čelu NATO lobija u Srbiji, koji ne želi dobre odnose sa Rusijom!

Savremenom svetu je, smatra Popović, potrebna globalna koalicija koja će biti u stanju da se zajednički bori protiv pretnji poput terorizma, nekontrolisane migracije i prometa oružja i droge. Globalni lideri iz Rusije, Kine, SAD i EU moraju, ističe dalje Popović, da učestvuju u stvaranju takve koalicije.

Popović je rekao i da će njegova partija učiniti sve da u najskorije vreme volja građana Srbije protiv pristupanja NATO bude pravno utemeljena na referendumu, te podstio da je SNP još u februaru ove godine započela kampanju prikupljanja potpisa za referendum protiv NATO-a.

- Sigurni smo u to da bi se 90 odsto građana izjasnilo protiv stupanja Srbije u NATO - kazao je Popović. 

Podsetio je da je NATO 1999. izvršio, kako je rekao, agresiju na Srbiju. Više od 10 hiljada naših građana su žrtve te agresije. Procenjuje se da je pričinjena materijalna šteta veća od 100 milijardi dolara. Srbi nisu zaboravili ni to da je 1994. i 1995. NATO bombardovao Republiku Srpsku, a 1995. logistički podržao akciju ”Oluja”, najveći etnocid u istoriji savremene Evrope u kojem je iz Hrvatske proterano 300 hiljada Srba. 

SNP: Hitno podneti tužbu protiv Hrvatske za genocid!

Upitan kakva je perspektiva inicijative SNP o formiranju Kancelarije za saradnju s Rusijom i koji su njeni ciljevi, Popović kaže da je to još jedan korak u razvoju odnosa Srbije i Rusije, jer je Rusija naš prioritetni partner.

- Bez obzira na ekonomsku krizu, naši ekonomski odnosi su svake godine sve bolji. Rusija aktivno investira u različite sektore srpske privrede. Već duže vreme funkcioniše i rusko-srpski Međuvladin komitet za trgovinu, ekonomiju i naučno-tehničku saradnju - rekao je.

Smatramo, dodao je, da naši bilateralni odnosi moraju preći na viši, kvalitetniji nivo, i da treba da budu postavljeni na institucionalnim osnovama, na isti način kao što je to učinjeno sa Evropskom unijom. 

- Nismo podržali sankcije protiv naših ruskih partnera i nećemo to ni u kom slučaju učiniti. Srpska narodna partija želi da poboljša ekonomsku situaciju unutar Srbije, a to može postići pomoću stalnog razvoja srpsko-ruskih odnosa -  naveo je Popović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kopic

pre 7 godina

Dobro je da ima neko u toj koaliciji ko prica portiv NATO-a videcemo kako ce se pokazati kad udje u vladu. Nadam se da ce ostati na tom kursu.

Mladja

pre 7 godina

Zasto nasa deca da ratuju za Angelu Merkel???? Stvarno mi ne ide u glavu, zbog cega???

Milan

pre 7 godina

Kakav ulazak u NATO, na to Srbi nikada neće pristati, bez obzira na pritiske. Uz Rusiju smo, ne uz NATO!

Mihajlo

pre 7 godina

Nemam ništa protiv da odnosi budu korektni sa svima, i sa evropom i sa Rusijom. Čak i sa nato-om ne treba da gradimo neprijateljski odnos, ali da budemo članica nato pakta ne smemo sebi nikada da dozvolimo.

Tićo

pre 7 godina

Daleko im lepa kuća, samo nek se manu Srbije. Nadam se da niko ovde neće biti toliko izdajnički raspoložen da nas uvede u to leglo istinskog terorizma.

Stevan

pre 7 godina

Srbi moraju biti jedinstveni po ovom pitanju. U ovoj zemlji ne sme da bude nato lobista jer nam je ta alijansa donela dosta zla.

Darko

pre 7 godina

Ništa dobro nam neće doneti ulazak u nato, baš ništa. Samo ćemo biti zavisni od njih. U vojnom smislu bi bili potpuno pod njihovom kontrolom, a to ovoj zemlji ne ide u korist.

Marko

pre 7 godina

Zašto bi smo ušli, šta su nam doneli a da nije bombardovanje???

Novak

pre 7 godina

Mi ne treba nikada da pristanemo na ulazak u NATO, nama su Rusi jedini prijatelji od kojih možemo da očekujemo pravu pomoć u trenutku kad nam bude potrebna...

Jovica

pre 7 godina

Nikada u NATO! Treba da odustanemo i od clanstva EU jer ce jedan od uslova biti i ulazak u NATO kao i priznavanje Kosova.

Veljko Rakic

pre 7 godina

Bravo, Popovicu Srbine! Samo na prave prijatelje mozemo da se oslonimo, a to je Rusija, a sa EU mozemo samo da saradjujemo jer ako postanemo clanica moracemo i u NATO.

Rasa

pre 7 godina

Ako udjemo u NATO ja se selim. Sva sreca pa je vecina protiv.

Vlada

pre 7 godina

Nece nasa deca ni za koga da ginu, dosta smo mi neduzno stradali !

Nenad

pre 7 godina

Mi nikada necemo da udjemo u Nato pakt, nismo mi krpe za brisanje, sad nas bombardujes, sad cemo da ti pomognemo da druge bombardujemo , strasno !

Goran Simić

pre 7 godina

Da vidimo da li će Popović imati dovoljno snage da odvrati Vučića od NATO.

anđeo

pre 7 godina

Pozdravlja vas mala Milica Rakić i gleda s neba šta radite.

Vučica

pre 7 godina

Gospodo, raspišite referendum o NATO, da vidite šta Srbi misle o tome!

Ljubinka Raković

pre 7 godina

Ta Kancelarija za saradnju s Rusima bi mogla biti zanimljivo rešenje, ali ne znam zašto se s tim oteže.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija