• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. GINIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

01.06.2016

17:03

POREZNICI NATERALI MIŠKOVIĆA DA PLATI 120 MILIONA: Evo kako je tajkun uhvaćen u novom pokušaju da prevari državu!

Politika

POREZNICI NATERALI MIŠKOVIĆA DA PLATI 120 MILIONA: Evo kako je tajkun uhvaćen u novom pokušaju da prevari državu!

Podeli vest

Poreska uprava utvrdila da je firma 'Delta ril estejt' Miroslava Miškovića 2010. godine sakrila vlasništvo u TP 'Banovo brdo' i tako izbegla porez od 57.691.870,70 dinara... Mišković, za kaznu, iskeširao čak 62.812.677,09 dinara kamate

Poreska uprava je naterala Miroslava Miškovića, gazdu 'Delte' kome se sudi za pljačku putarskih firmi i milionsku utaju poreza, da plati čak 120.504.547 dinara za porez koji je sakrio još davne 2010. godine, ekskluzivno otkriva Informer!

Miškovi ljudi hapšeni zbog TP "Banovo brdo"

Podsetimo, u policijskoj akciji "Rezač" 26. decembra 2015. godine, u kojoj je uhapšeno ukupno 80 ljudi, privedena je i predsednica UO "Delta investmenta" Radmila Spasić i bivši direktor "Delta brokera" Predrag Filipović, zbog sumnje da su sa šestoro saučesnika umešani u otimanje milionski vredne imovine Trgovinskog preduzeća "Banovo brdo".
Na preprodaji ove imovine, prema navodima iz krivične prijave, Miškovićeve firme su nezakonito zgrnule čak 22,5 miliona evra!

Poreznici su, naime, utvrdili da je Miškovićeva firma "Delta ril estejt" pre šest godina prikrila vlasništvo u Trgovinskom preduzeću "Banovo brdo" i tako izbegla da plati porez od 57.691.870,70 dinara. Na ovu sumu je dodata i kamata od 62.812.677,09 dinara.

Stručnjaci Poreske uprave su otkrili i da je Mišković ovu malverzaciju pre šest godina izveo lažnim ugovorima i falsifikovanjem finansijskih izveštaja! Dokazi o tome su predati nadležnom tužilaštvu, koje sada gazdu "Delte" može i krivično da goni.

Simulovani posao

Dokumentacija do koje smo došli pokazuje da su Mišković i njegovi bliski saradnici 2007. godine sa izvesnim Jovicom Đurićem dogovorili privatizaciju TP "Banovo brdo" (Đurić je inače zbog te privatizacije bio hapšen u akciji "Rezač" u decembru 2015. godine, prim. aut.).

Prema dogovoru, Đurić je privatizovao preduzeće, a onda odmah celokupnu imovinu prebacio na kiparsku firmu "Gigavin" i prepustio je Miškoviću. Zauzvrat, tajkun je trebalo da mu ustupi dve zgrade "Delta Maksija" i "C marketa" u Beogradu. Mišković, međutim, u knjigama nije evidentirao ovaj dil, već je tvrdio da mu Đurić duguje novac za zgrade.

Tako je biznismen zapravo sakrio sticanje vlasništva u TP "Banovo brdo" i nije platio porez, što su poreznici utvrdili 14. aprila 2016. godine (pogledajte faksimil).

Utvrđen je simulovani pravni posao kojim se želi stvoriti uverenje da se radi o prodaji nepokretnosti, a prikriva se plaćanje udela, odnosno istupanje Jovice Đurića iz projekta privatizacije TP "Banovo brdo" u cilju izbegavanja plaćanja poreza po odbitku, piše u dokumentaciji koju posedujemo.

Darko Cvetanović

U "Delti" juče nisu želeli da komentarišu naša saznanja. S druge strane, Jovica Đurić kaže za Informer da je s Miškovićem ušao u posao, posle čega ga je tajkun "prevario".

- Ne znam kako ste došli do ovih informacija, ali one su tačne. Kad sam video da s Miškovićem "ljubav ne cveta", želeo sam da izađem iz posla. Zato sam 3. decembra 2010. godine sve akcije u firmi na Kipru ustupio Miškoviću. Tad smo napravili ugovor da ću zauzvrat dobiti dve poslovne zgrade. Međutim, oni to nisu uknjižili, već su upisali da im dugujem novac za zgrade! Godinama su u knjigama prikazivali da nemaju firmu "Gigavin" na Kipru kako bi sakrili vlasništvo u TP "Banovo brdo". Kad su mi poreznici pokucali na vrata, shvatio sam pozadinu priče i laži u koje su se upleli. Otišao sam u policiju i predao im svu dokumentaciju - ističe Đurić.

Nema nedodirljivih

Danilo Šuković, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, ocenjuje da institucije moraju da utvrde da li je sve u ovom poslu bilo legalno.

Darko Cvetanović

- Svaki ugovoreni posao, ne samo kod nas već i u svetu, mora da bude transparentan. Pravila moraju da važe za sve, i za Svetog Petra i za Miškovića. Nije dobro kad neko kupuje TP "Banovo brdo", zauzvrat dobija dve zgrade, a niko nema uvid u ugovore. Najveći problem je to što država slabo kontroliše... - zaključuje Šuković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
VladimirFR

pre 7 godina

Ako je utaja poreza krivicno delo, kao sto je u celome svetu, onda Tuzilac zna sta treba da uradi.Medjutim, ako Tuzilac dobije telefonski poziv od negde, Miskovic nece biti okrivljen niti gonjen.Pravo i pravda sa vise brzina, kako za koga.To nije normalno, osim ako smo mi u rangu africkih drzava....

Andja

pre 7 godina

U dinarima... velika cifra u eurima sica..bar za njega..

Moskow

pre 7 godina

U SAD zbog utaje poreza robija. I placanje duga.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija