• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.06.2016

14:22

SAD I ZVANIČNO: SNS zatražio formiranje Anketnog odbora zbog dešavanja oko izbora!

Politika

SAD I ZVANIČNO: SNS zatražio formiranje Anketnog odbora zbog dešavanja oko izbora!

Podeli vest

Srpska napredna stranka podnela je i zvanično predlog da se formira Anketni odbor koji bi utvrdio činjenice i okolnosti vezane za dešavanja tokom izbornog i postizbornog procesa, te da li je bilo pritisaka na državne organe i pokušaja lažiranja narodne volje, uz predlog da se odluka o formiranju odbora donese po hitnom postupku

Anketni odbor bi bio dužan da posao obavi u roku od 120 dana od konstituisanja, a da zatim Skupštini Srbije podnese izveštaj sa predlogom mera.

U istoriji parlamentarizma se prvi put desilo da predstavnici političkih partija upadaju u sedište RIK tokom noći, dok se još prebrojavaju glasovi i na taj način vrše pritisak na članove RIK

 

NEVIĐENA BRUKA U SKUPŠTINI! Mićunović dozvolio Pajtiću da poslanike SNS naziva životinjama!

Predloženo je da Anketni odbor čine po jedan poslanik iz svake poslaničke grupe u Skupštini Srbije, koga odredi predsednik poslaničke grupe, te da prvu sednicu sazove predsednik parlamenta.

Anketni odbor, kako piše u predlogu, ima pravo da traži od državnih organa i organizacija podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzme izjave od pojedinaca koje su mu potrebne za obavljanje poverenog posla. 

Šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović je obrazlažući predloga hronološki naveo sva dešavanja, a ukazao je, pored ostalog, da je nakon proglašenja prvih preliminarnih rezultata, u noći između 24. i 25. aprila, u prostorijama DS održan sastanak sa LDP, Dveri-DSS, SDS, pokreta Dosta je bilo i DS, na kojem su optužili RIK za izborne manipulacije, da bi se zatim uputili ka sedištu te komisije, gde su zatražili zapisnik i proveru rezultata.

CIRKUS U SKUPŠTINI! Ko je nesposoban, kome se žuri, a ko sledi Titovu ideologiju...

- U istoriji parlamentarizma se prvi put desilo da predstavnici političkih partija upadaju u sedište RIK tokom noći, dok se još prebrojavaju glasovi i na taj način vrše pritisak na članove RIK. Ovo je posebno zabrinjavajuće što su sve proglašene liste imale svoje predstavnike u RIK, koji nisu imali primedbe na tok glasanja - navodi se u obrazloženju.

Podseća se i da su predstavnici opozicije potom ukazivali na fantomske birače, na to da su navodno na glasanje pozivani umrli, da su otkriveni kružni listići, da je glasao čovek od 144 godine na Kosovu i Metohiji, a da je i SNS zatražila ponovno prebrojavanje glasova i uvid u sav birački materijal.

Takođe, dodaje se da su lideri različitih stranaka došli u sedište RIK dok je rad te komisije bio u toku, da su se obraćali novinarima, a da je održan i protest koalicije okupljene oko DS na opštini Vračar pred zgradom "stare” Skupštine, dok je u toku bilo zasedanje RIK".

Navedeno je i da je 29. aprila došlo do incidenta kada su predstavnici pokreta Dveri verbalno napali predsednika RIK Dejana Ðurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, a da su potom usledili još snažniji pritisci.

MIĆUNOVIĆ O NOVOJ SEDNICI PARLAMENTA: Neću dozvoliti zasedanje do ponoći!

- Zbog svega što je hronološki navedeno, a što se u većini slučajeva kasnije ispostavilo kao obična besmilica i laž, kao i zbog mnogih u najmanju ruku neuobičajenih radnji u noći prebrojavanja glasova 24. aprila, SNS predlaže formiranje Anketnog odbora - kaže se u obrazloženju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija