• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

09.06.2016

23:51

IZ SAVETA EVROPE PORUČILI SRBIJI: Pojačajte borbu protiv pranja novca!

Politika

IZ SAVETA EVROPE PORUČILI SRBIJI: Pojačajte borbu protiv pranja novca!

Podeli vest

Savet Evrope pozvao je Srbiju da ustanovi jasnu krivičnu politiku za istrage i procese o pranju novca, kao i da uradi više u borbi protiv finansiranja terorizma

U danas objavljenom izveštaju tela Saveta Evrope protiv pranja novca Manivol vlasti u Srbiju su pohvaljene zbog poboljšanja pravnog i institucijalnog okvira, ali je utvrđeno da Srbija ne radi dovoljno u sistematskoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Srbija je suočena s mnoštvom pretnji u vezi s pranjem novca, navodi se u izveštaju uz ocenu da najveća pretnja dolazi od organizovanih kriminalnih grupa umešanik u trgovinu drogama i ljudima. 

Smatra se da utaja poreza i korupcija donose značajnu dobit kriminalu, navodi se u izveštaju o Srbiji i dodaje da su kupovina nekretnina, vredne pokretne imovine i investicije u hartije od vrednosti najčešće metode pranja novca, zbog čega su bankarstvo, doznake i sektor nekretnina posebno podložni rizicima od pranja novca. ; 

- Mada je ustanovljeno je da banke i kompanije za doznake potpuno primenjuju efektivne mere protiv tih rizika, to nije uvek slučaj s agentima za nekretnine- navodi Savet Evrope. 

Vlasti u Srbiji su pohvaljene za napore u ispitivanju važnog slučaja za pranja novca povezano s organizovanim kriminalom, ali su pozvane da hitno urade nešto kako bi se osiguralo da se napori u borbi protiv pranja novca bili adekvatni rizicima s kojima se Srbija suočava u toj oblasti. 

Treba ustanoviti jasnu krivičnu politiku za istrage i procese zbog pranja novca, uključujući pravljenje centralne baze podataka za sve slučajeve. 

Sa separatističkim i ekstremističkim grupama u regionu, Srbija je suočena s povišenim rizicima finansiranja terorizma, posebno u vezi s neprofitnim sektorom i neformalnim novčanim doznakama. 

Vlasti su prepoznale to i preduzele mere za suzbijanje tih rizika, navodi se izveštaju, ali i dodaje da nema osuda za finansiranje terorizma, dok je pokrenut samo jedan sudski postupak, navedeno je u izveštaju stručnjaka Saveta Evrope.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
englezii

pre 7 godina

Strucnjaci iz Evrope i Evropske komisije ! To je najobicnija banda koja samo ide za tim da se sto vise prosiri trziste da prodaju svoje proizvode koji su skoro svi bas "krvavi" jer pre toga uniste tu drzavu !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija