• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Marinković - M. Dobromirović

15.06.2016

22:54

SI ĐINPING DOLAZI U ISTORIJSKU POSETU: Kineski predsednik stiže u Beograd i donosi MILIJARDE INVESTICIJA!

Politika

SI ĐINPING DOLAZI U ISTORIJSKU POSETU: Kineski predsednik stiže u Beograd i donosi MILIJARDE INVESTICIJA!

Podeli vest

Trodnevna poseta šefa kineske države pokrenuće novi talas velikih investicija u našoj zemlji, procenjuju stručnjaci... Hoće li Zapad posetu Đinpinga shvatiti kao pretnju

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga, koji u petak dolazi u trodnevnu posetu Srbiji, pokrenuće novi veliki talas investicija u našoj zemlji!

Istorijski dolazak šefa kineske države u Beograd, prvi put posle više od 30 godina, osim simboličke i jake političke poruke, doneće Srbiji i vrlo unosne poslove vredne više milijardi evra, procenjuju stručnjaci!

Zakupio tri sprata u "Hajatu"

Kineski predsednik Si Đinping i brojni članovi delegacije, kako saznajemo, iznajmili su tri poslednja sprata beogradskog hotela "Hajat"!

Public

Šef kineske države, tvrde naši izvori, boraviće u predsedničkom apartmanu, a hotelsko obezbeđenje već je preduzelo sve mere kako bi Si Đinping imao komotan boravak.

Public

 

TOMISLAV NIKOLIĆ PRED SUSRET SA SI ĐINPINGOM: Naše prijateljstvo je snažno kao Kineski zid!

Kineska delegacija broji više od 200 bliskih saradnika Si Đinpinga, ali i najuspešnijih biznismena.

Zvanično je potvrđeno da će tokom posete biti potpisano 20 međudržavnih sporazuma i ugovora.

Osim investicije u smederevsku Železaru, kineski milioni kroz donacije i kredite s izuzetno malim kamatama biće "upumpani" i u poljoprivredu, industrijske zone, infrastrukturu, ali u neke od firmi u restrukturiranju.

Centar investicija

Prema rečima naših sagovornika, kineski šef države planira da od Srbije napravi jedan od najvećih evropskih centara u koje će Peking ulagati ogroman novac iz deviznih rezervi, koja se procenjuju na neverovatnih 3.700 milijardi dolara!

Mlađen Kovačević, član Ekonomske akademije nauka, kaže da je ovo velika prilika za Srbiju koja ni slučajno ne sme biti propuštena.

- Kina ima 3.700 milijardi dolara državnih rezervi koje ne želi da čuva u sefovima, već da ih ulaže i zarađuje profit. Za nas bi bilo jako važno da deo tog novca ode u povećanje poljoprivrednih površina koje se navodnjavaju, kao i u oživljavanje srpskih sela. Kinezi bi mogli da nam obezbede veću prodaju voća, grožđa, vina... Osim poljoprivrede, u industriji bi trebalo ulagati u kapacitete za koje oni sami mogu da nam obezbede tržište, koje je ogromno - ističe Kovačević.

DETALJI POSETE KINESKOG PREDSEDNIKA SRBIJI: Si Đinping i Vučić zajedno u 'Železari'!

Urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović ocenjuje da je ova poseta verovatno najveća ekonomska šansa za državu u poslednje tri decenije.

- Očekuju se dogovori vredni možda čak i deset milijardi dolara, čime će Srbija postati jedan od evropskih centara kineskih investicija. Osim infrastrukturnih projekata, na dnevnom redu biće ulaganje u poljoprivredu, industrijske zone, informatiku, kulturu... Novac će biti korišćen i za privatizaciju firmi u restrukturiranju, što Kinezi dosad nisu radili. Ovo je način da imamo najveći rast u regionu i promenimo višegodišnji negativan ekonomski trend. Ovo, naravno, ima i politički značaj, zbog čega neki zapadni centri ovu posetu, zajedno s najavljenim ruskim investicijama, vide kao problem - podvlači Cvijanović.

 Veliki projekti Kine i Srbije

* Most Zemun-Borča
* Termoelektrana u Kostolcu
* Izgradnja deonica Koridora 11
* Prodaja smederevske Železare firmi "Hestil"

Pouzdani partneri

Vladislav Jovanović, bivši ambasador pri UN, smatra da poseta kineskog predsednika ipak nije udarac na dobre odnose sa Zapadom, već "odbrana suvereniteta zemlje".

KINESKI PREMIJER: Pruga Srbija - Mađarska počinje da se gradi ove godine!

- Treba imati što više pouzdanih oslonaca, a Rusija, Kina i Indija nam nikad nisu nanele nikakvo zlo. Mi ne želimo s njima da se suprotstavljamo bilo kome, kako se to često predstavlja u javnosti, već uz njihovu pomoć izbegavamo da zavisimo samo od jedne strane. Ukoliko Zapad dugoročno želi dobre odnose sa Srbijom, onda treba blagonaklono da gleda na ovu istorijsku posetu kineskog predsednika - zaključio je Jovanović.

print

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vlada

pre 7 godina

Ova poseta predsednika Kine, prevazilazi samo poštovanje Srbije, nego i priznanje na doslednoj ekonomskoj politici, na spremnosti subvencija privrede, na jačanju pravnog sistema, garanciji ulaganja spoljnog kapitala, na principijelnoj političkoj retorici i stavu, na strateškoj podršci u ovom delu Evrope .... sve ukupno, dobro došao Si Djiping u Srbiju!

mosa

pre 7 godina

Deda mraz stavrno postoji i dolazi da poseti Srbiju sa poklonima tj. milijardama naravno.

Rade

pre 7 godina

Videli ljudi, da zemljom vlada ozbiljan čovek, a ne tamo neki levi, kao do skora. I da taj ozbiljan čovek, pravi i ozbiljnu vladu sa kojom kao što se i vidi, Srbija sigurno ide krupnim koracima napred !!!!!!!!!!!!!!!

Pirus

pre 7 godina

Bravo za Srbiju i njenog politickog vrha.Prepoznali Kinezi postenje,profesionalizam,iskrenost i stabilnost i zato sada dolaze u Srbiju da ulaze svoj veliki kapital.Srekna je drzava koja ima premijera kao Vucica.Svaka cast i sve najbolje Srbiji.

jeeeee

pre 7 godina

Konacno stize onih obecanih sto hiljada milijardi dolara!

Mina

pre 7 godina

"Пиће Жути воду са Мораве", како оно рече Тарабић ономад...

Zivko

pre 7 godina

Kina ce uloziti 10 milijardi u Srbiji I to je predobra vest za buduce mladje generacije a to su joj obezbedili Aleksandar Vucic I Toma Nikolic a ja obecavam da cu posle pobede Republikanaca a u saradnji sa George W.Bushom,John McCain legendom US u Vijetnamskom ratu,sa James Comey,Executive Directorom FBI US I ostalim (R) Kongresmenima I Senatorima I njihovim mocnim biznismenima da dovedem US kompanije u Srbiju u znak zahvalnosti za sve sto je uradio Vucic-Genije 21-og veka.Hvala Vucicu za otvaranje malih I srednjih firme jer je to kicma uspesnosti jedne zemlje I perspektiva za mladje generacije.

SuverenaAnonimka

pre 7 godina

Neka je svima sa blagoslovom. Ovo je predobra vest. Zaokret na Istok je prava stvar i nema tu uslovljavanja i ponizenja. Ekonomska snaga je u prijateljstvu sa Kinom a vojna sa Rusijom

Cicka

pre 7 godina

Срби су народ који је одувек ценио и којима су се одувек свиђали пре свега паметни,поштени, честити и коректни политичари затим смирени, благородни , одговорни за свој народ али и не само за свој , политичар који има и шире погледе те је одговоран и за цели свет те када виде да има опасности не само за њих већ за цели свет да имају памети и храбрости да реагују на овај или онај начин , храбри политичари који ће радити на блаженству сваком грађанину на свету , зато добродошли господине и госпођо Ђипинг. Али мора се одати признање за велики труд који су уложили и екселенција господин Ли Манчангу као и наш амбасадор у Кини господин Бачевић

Drago

pre 7 godina

Dobro došao i nadma se da ć tako i biti kao što se govori. Svaka čast Vučiću samo tako napred i dokaži, da Srbija sa tobom može još puno bolje.

Igor

pre 6 godina

Premijer je jako postovan medju partnerima u Kini. Smatram da je ovo decinija saradnje Srbije i Kine.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija