• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2016

18:48

OŠTAR PROTEST SRBIJE BRISELU: Šef srpske misije ukazao na provokaciju hrvatske izložbe o Stepincu!

Politika

OŠTAR PROTEST SRBIJE BRISELU: Šef srpske misije ukazao na provokaciju hrvatske izložbe o Stepincu!

Podeli vest

Šefu srpske Misije pri EU u Briselu Dušku Lopandiću, data je instrukcija da uputi oštar protest zbog izložbe "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u EP. Saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova

 

Ambasador Lopandić uputio je protestna pisma predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsedavajućem Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku, predsedniku grupacije Evropske narodne partije (EPP) Manfredu Veberu, a o navedenom će obavesti izvestioca za Republiku Srbiju Dejvida Mekalistera i izvestioce iz senke i druge poslanike EP, dodaje se u saopštenju. 

Izložbu i skup o Stepincu organizuje poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji sa Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za međukulturni i religijski dijalog. 

SKANDAL U EVROPSKOM PARLAMENTU: Hrvati poturili izložbu Alojzija Stepinca!

U pismima, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ukazuje na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veliča lik i delo kardinala Stepinca, koji se tu predstavlja kao "istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda", a koga srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svetskog rata na području takozvane Nezavisne države Hrvatske. 

Podseća se da je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu (Vrhovni sud NR Hrvatske) na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog delovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine hiljada Srba. 

VULIN: Izložba o Stepincu uvreda za žrtve ustaškog režima!

Ukazuje se, takođe, da je papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Republike Srbije s njim vodili, kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC-a koja treba da ispita čitav slučaj. 

Ukazuje se i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažovan na prikupljanju dokumentacionog materijala koji treba da bude stavljen na uvid pomenutoj Komisiji, kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir. 

DAČIĆ KRITIKOVAO BRISEL: Izložba o Stepincu produbljuje podele!
 

U pismima se, na kraju, ističe da je ovo pitanje veoma važno ne samo za odnose sa Vatikanom, već pre svega sa Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje istorijskih činjenica i uloge Stepinca tokom NDH u Drugom svetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja između dve zemlje, kao i u regionu, dodaje se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Karmelo

pre 7 godina

Ali on je već blaženik svete Rimokatoličke Crkve. Sveti Ivan Pavao II, dobri sveti papa, ne bi ga proglasio blaženim i podigao na čast oltara da nije blagopokojni kardinal svet bio i sveto živio i to u teškim vremenima dvaju totalitarnih režima. Kao što već postoji dvadesetak crkava u Hrvatskoj i svijetu koje su posvećene tom blaženiku Rimokatoličke Crkve, tako isto sutra može biti napravljena i posvećena istom blaženiku crkva u Briselu, Parizu, Berlinu, Madridu, Beču,a možda jednom i u Beogradu i za to nije potrebna njegova kanonizacija koja je u tijeku i sigurno će biti pozitivno završena. Kada je netko sveto živio i mučeničkom smrću umro, nije ni bitno da li se vodi kod živućih ljudi kao blaženik ili svetac.On je već svet kod Boga jer ga je blaženim proglasio nasljednik svetog Petra na zemlji, rimski papa koji stoluje na Svetoj stolici svetog Petra.To je ipak malo jače od onoga što u Brisel pišu, uz svo dužno poštovanje, srbijanski ministar Vulin ili srbijanski predsjednik Nikolić.Tko je Srbija da protestira i šalje protesna pisma u EP, pa ona nije članica EU. Jedna poznata američka povjesničarka ustvrdila je danas u Briselu da je Stepinac preteča Europske unije i na neki način idejni i duhovni tvorac EU. Možemo biti ponosni na našega kozmopolitskog blaženika, uskoro sveca.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Одавно је римска курија - сатанистичка секта...Одавно су своју душу ђаволу ставили на располагање,тако да се не треба ЧУДИТИ...то и није Христов Пут и Христова љубав према човеку...! Кољач и Христ - то су 2 дијаметралне супротности...Па зар би БОГ ДОЗВОЛИО ДА ЕПИЦЕНТАР ЊЕГОВЕ ЦРКВЕ БУДЕ БАШ У ГРАДУ ГДЕ СУ ХРИШЋАНИМА ХРАНИЛИ ЛАВОВЕ И МАСОВНО РАЗАПИЊАЛИ..? Размислите мало - ако мозга имате...?!

MILE

pre 7 godina

Koliko je naša vlast naivna i spora, ustvari neznalice. Pa nije izložba došla ka' kiša, pripremalo se to dugo vremena a srpski politički i diplomatski poslenici se sad prave naivni da bi se opravdali.A ni SPC se pravi da nije to znala!? Sad je kasno puvati na ladno!

Maxmen

pre 7 godina

Izvini *Karmelo*zbog stepenastog ustase ako Boga znas,mi smo srbi gresan narod.

Peca

pre 7 godina

Draza je bio general i prvi koki je podigao ustanak protiv Hitlera . Zato je i pogubljen od strane skolskog druga koga mi znamo pod imenom Josop Broz Tito Nedić je bio predsednik vlade u okupiranoj Srbiji i pokusavao da sto je moguće bolje pomogne Srbiji , nesto kao i general Peten u Francuskoj . Greska

nino belov

pre 7 godina

još samo i hitlera da proglase za sveca, zar nije malo čudno da se sve to radi sad kada rusi žele uticaj na balkanu i baze i kada dolazi kineski predsednik

Remington

pre 7 godina

Šta se bre bunite, niko vam ne valja,hrvati, bošnjaci, albanci, crnogorci, amerikanci, australijanci... turci..., pola sveta vam nije dobar i svi vas kao "mrze", samo su vam rusi dobri i neke gumberije kao Kina, Iran, Severna Koreja i slične diktature. Dali se ikada zapitate šta nije u redu sa vama ?!?. Trujete cele generacije lažnom historijom i demagogijom i onda očekujete da vas razvijeni svet poštuje. I drugi znaju istoriske činjenice o vama a ne samo vi o njima. Spusti se na zemlji "nebeski narode" i p(r)ogledaj oko sebe da nije sve baš tako kako izgleda iz vaše nebeske perspektive. Ne mrze vas svi ali vašim ponašanjem upravo terate da to čine i oni koji vas možda i vole. Pogledajte svoje greške i dokažite da ste deo razvijenog i civilizovanog sveta i ne stvarajte sebi neprijatelje tamo gde ih nema.

Mirjana

pre 7 godina

Prvo svoje dvoriste ocisti, pa gledaj tudje! Ko je nasao da nam prica sve to...ccccc

robin

pre 7 godina

Lazni istoricari,politicari.Godinama su nas trovali neistinama.Prava istina,dalije znamo,ne.To i jeste cilj.Stvaranje haosa gde ga nema.Nebeski narod kakve to ima veze.

RINGISPIL

pre 7 godina

Ocekujem uskoro da evropski parlament na zahtev neonacista iz nemacke stavi na dnevni red rehabilitaciju Adolfa H. a posle jednoglasne podrske svih parlamentaraca Vatikan po kratkom postupku kanonizuje Adolfa i da ga proglese SVETCEM I PRVIM KANDIDATOM ZA MESTO BOGA celog kosmosa. Ko jos nemcima i englezima veruje?

magda

pre 7 godina

Karmelo,Karmelo,ako imas imalo mozga u glavi ,kazi iskreno, sta bi rekao da nemci danas proglase Hitlera svecem,a sta bi na to rekao i ostatak sveta.Sad vidi i sam koliko si objektivan i kako ti pamet funkcionise.Tvoj racio je u velikom problemu ako i druge situacije u zivotu tako racionalizujes.To nema veze sa stvarnoscu ali ima veze sa tvojom subjektivnoscu i iracionalnom nacinu razmisljanja.\n

Snežana

pre 7 godina

E pa G-din"Remington" da je ta bagra od ustaša streljala ne daj bože nekoga od vaših najbližih ,da ste rasli bez oca,majke , brata i to samo zato što su bili uvaženi i učeni građani pitala bih vas dali bi ste tako komentarisali. Vidim da ste "vrlo edukovani"od strane nerkih ne vladinih organizacija jer očigledno niste ni čuli za Jasenovac,Jadovno,Gospić i mnoga stratišta gde su u najtežim mukama ubijani Srbi samo zato što su Srbi.U ime svih koji su pogubili svoje najbliže 1941 g Molim vas da pitate vaše "edukatore"zašto su to preskočili ?"

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija