• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.06.2016

17:35

SIMBOL USPEŠNE SARADNJE: Nikolić i Si Đinping položili kamen temeljac za Kineski kulturni centar!

Politika

SIMBOL USPEŠNE SARADNJE: Nikolić i Si Đinping položili kamen temeljac za Kineski kulturni centar!

Podeli vest

Predsednici Kine i Srbije Si Ðinping i Tomislav Nikolić položili su na mestu srušene kineske ambasade u NATO bombardovanju kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkrili spomenik Konfuciju i tablu novoimenovane Konfucijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine

Kineski ministar kulture Luo Šugang poručio je tom prilikom da Kinu i Srbiju krasi duga istorija i bogata kultura, kao i tradicionalno prijateljstvo.

Mali: Naše zemlje dele meridijani, a povezuje bliskost!

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da srpska prestonica danas slavi prijateljstvo i pokazuje da blizina nije isto što je bliskost.

- Naše dve zemlje dele meridijani i kontinenti, ali naša bliskost je iskrena i trajna - rekao je Mali, dodajući da je poruka budućeg Kineskog kulturnog centra da Srbija i Kina treba da budu bliže, da građani bolje upoznaju jedni druge i da svaki dan uzdižemo naše prijateljstvo.

- To je zajednički imenitelj naših naroda, da tamo gde su drugi bacali bombe i ostavljali nevine žrtve, mi gradimo. Naš odgovor je ovaj budući dom koji ne čine tek cigle i crep, već ga gradi naše prijateljstvo i učenje koje nam dolazi od Konfucija, a koje je svoje vrednosti potvrdilo i u zaveštanjima srpskih mislilaca, to je učenje ljubavi - rekao je Mali.

ĐINPING I NIKOLIĆ: Venci na spomenik stradalima u bombardovanju!

Polaganje kamena temaljca, prema njegovim rečima, je simbol uspešne saradnje dve zemlje i dokaz je pune pažnje koje dve zemlje pridaju saradnji na polju kulture.

- Saradnja zauzima veoma važno mesto na novom Putu svile, koji je poznat i pod nazivom ''Jedan pojas, jedan put'', a prevazilazi prostor, vremenska ograničenja, spaja sadašnjost sa prošlošću i u skladu je sa principima mira, razvoja, blagostanja, te Kinu povezuje sa svim ostalim zemljama sveta - rekao je Šugang.

Kulturni centar, kako je istakao, biće otvoren stanovništvu Srbije i doprineće produbljivanju prijateljstva dva naroda.

(UŽIVO/VIDEO/FOTO) ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRBIJU! Toma i Vučić dočekali Si Đinpinga na aerodromu Nikola Tesla!

Ministar kulture Srbije Ivan Tasovac rekao je da polaganjem kamena temeljca dve države grade dalji most prijateljstva i izrazio uverenje da će Kineski kulturni centar biti tačka susretanja i razgovora o novim partnerstvima i doprineti da oplemenimo veze dva naroda.

- Kultura je jedinstvena konstanta koja pojedince i čitave zajednice osnažuje, menja i čini sposobnima ne samo da razumeju jedne druge već da uživaju u raznolikosti ljudskog izraza. Istovremeno kultura nije samo ogledalo duhovnih vrednosti istorijskog nasleđa, već postaje i značajan čicnilac održivog razvoja - naglasio je Tasovac.

Novi kulturni centar, prema prvim nacrtima, koji se još finalizuju, trebalo bi da ima mnogo različitih sadržaja i dvoranu za prikazivanje filmova i pozorišnih predstava, čitaonicu, kinesku biblioteku, elektronsku biblioteku, prostor za druženje i izučavanje kineskog jezika.

SI ĐINPING PORUČIO: Lepa Srbijo, prenosim ti srdačne pozdrave bratskog kineskog naroda!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija