• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.06.2016

17:08

VUČIĆ S KINESKIM PREDSEDNIKOM: Zajedno smo u projektu "Jedan pojas, jedan put"!

Politika

VUČIĆ S KINESKIM PREDSEDNIKOM: Zajedno smo u projektu "Jedan pojas, jedan put"!

Podeli vest

Drugog dana posete Srbiji, kineski predsednik Si Ðinping isreo se sa najvišim srpskim zvaničnicma, potpisao sporazum o strateškom partnerstvu, a od predsednika Nikolića dobio jedno od najviših odlikovanja Srbije

19.30 - Predsednik Srbije priredio je svečanu večeru u čast kineskog predsednika. 

14.20 - Nakon ručka koji je za kineskog gosta priredio premijer Aleksandar Vučić, Si Đinping se sastao i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Tanjug

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice parlamenta, Gojković je naglasila je da će Skupština Srbije dati doprinos da se kroz ratifikaciju postignuti sporazumi pretoče "u život", a radi daljeg razvoja ekonomske saradnje, saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture.

- Skupština Srbije ulaže veliki napor i pridaje velik značaj odnosima sa Kinom i ja to visoko cenim. Uveren sam da će Skupština Srbije podržati i razvijati odnose dve zemlje - poručio je predsednik Si.

12.40

Predsednik vlade Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa predsednikom Kine Si Ðinpingom.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je poseta predsednika Kine Si Ðinpinga izvanredna prilika da se odnosi dve zemlje unaprede u svim sferama, navodeći da će Srbija i Kina imati još mnogo zajedničkih infrastrukturnih projekata.

- Nadam se da se niste i da se nećete pokajati posle mojih pomalo i nepristojnih molbi da dođete u posetu Beogradu i Srbiji i da ćete osetiti iskreno prijateljstvo srpskog naroda na svakom koraku - rekao je Vučić na sastanku sa Si Ðinpingom.

 

Tanjug

Izrazio je nadu da je njegova poseta izvanredna prilika da se dobri politički odnosi dve zemlje unapređuju i u ekonimiji i u svim drugim društvenim sferama.

Vučić je rekao i da su Srbiji u saradnji sa Kinom tri oblasti od posebnog interesa, a da je jedna od njih saradnja u oblasti infrastrukture.

- Povodom puta ''Jedan pojas, jedan put" mi smo razvili izvanrednu saradnju u oblasti infrastrukture, gde su kineske kompanije završile veliki dunavski most i trenutno rade na izgradnji najvećeg broja deonica na Koridoru 11 - rekao je Vučić.

 

Tanjug

Podsetio je da je danas potpisan i važan ugovor za izgradnju deonice Surčin-Obrenovac, koja će biti spona između Beograda i centralne Srbije. 

Dodao je i da očekuje komercijalni ugovor za izgradnju pruge Beograd-Budimpešta.

- Mnogo toga u infrastrukturnim projektima nas još čeka - naglasio je Vučić. 

Sledi sastanak delegacija Kine i Vlade Srbije.

Predsednik Kine potom će se sastati i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković. 

11.50

Poseta Srbiji i potpisani sporazumi odnose dve zemlje postavljaju na jedan viši nivo, ocenio je danas predsednik Kine Si Ðinping, navodeći da je Srbija za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner.

O značaju saradnje i prijateljstva sa Srbijom govori i, kako je dodao, podatak da je Srbija prva zemlja u ovom regionu sa kojom Kina zaključuje sporazum o strateškom partnerstvu.

Kako je istakao, ideja je da se bar jednom godišnje predsednici dve zemlje sastanu, kako bi zajednički produbili odnose koji se tiču različitih sveukupnih aspekata i na taj način prošili saradnju na vojnom i na svim drugim planovima.
 

Tanjug

Si je u obraćanju medijima u Palati Srbija u Beogradu rekao da su odnosi dve zemlje u usponu, da neprekidno rastu i da se produbljuju. 

- Postoji istorijska potvrda ovih odnosa. Kina želi da nastavi da produbljuje prijateljske odnose sa Srbijom i da dve zemlje nastave da budu pouzdani partneri - rekao je Si.

On je naveo da je veoma srećan što je poseta Srbiji protekla u lepoj organizaciji i prijemu sa srpske strane.

- Ovo je jedan korak u produbljivanju odnosa između dve zemlje i želim da izrazim najdublje poštovanje - rekao je Si, navodeći i da je srpska istorija i kultura duga i da sve to na narod Kine ostavlja veoma dubok utisak.

Dodao je da je sa Nikolićem imao puno konstruktivnih razgovora, da su razmenjene veoma korisne ideje koje produbljuju odnose, a da su oni potpisivanjem Izjave o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva dobili jednu novu širinu. 

Danas je, prema njegovim rečima, potpisana serija memoranduma i sporazuma koji se tiču razvoja i saradnje u najrazličitijim oblastima i doprinose uzajamnoj koristi. 

- To je sve ono što spada u kontekst već uspostavljenih odnosa strateškog partnerstva. Smatramo da će to doprineti daljem razvoju odnosa u buducnosti. Razvoj dve strane se zasniva na velikim projektima, uključujući infrastruturne projekte, oblast poljoprivrede. Na taj način se odnosi Srbije i Kine podižu na jedan viši nivo - rekao je Si, dodajući da se dve strane slažu i da treba produbiti odnose i komunikaciju dva naroda.
 

Tanjug

Si je rekao i da se polaganjem kamena temeljca za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu takođe otvara perspektiva za podizanje kulturne razmene na viši nivo, čemu, naveo je, doprinose i instituti za učenje kineskog jezika u Beogradu i Nišu.

Si je uveren da se razvoj odnosa dve zemlje zasniva na uzajamnom uvažavanju principa jednakosti i suvereniteta, a istakao je da će Kina podržati napore Srbije za ulazak u EU.

- Kina se zalaže za to da obe strane pođednako budu faktori stabilnosti na međunarodnom planu -
 rekao je Si i naglasio da Srbija ima značajnu ulogu na putu "jedan pojas-jedan put", na kojme se očekuje povećanje obima tgovine i investicija i veće ostvarivanje potecijala za saradnju".

On je rekao da će se na taj način pojačati i produbiti odnos koji su dva naroda već uspostavila i u okviru projekta "16+1 Kina i zemlje jugoistočne Evrope".
 

Tanjug


 

11.40

Uveren sam da će od danas budućnost Srbije izgledati potpuno drugačije, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon razgovora sa predsednikom Kine Si Ðinpingom.

Nikolić je u obraćanju medijima naveo da je Kina snažan stub oslonca za Srbiju, da je naša zemlja spremna da ekonomska saradnja dobije novu dimenziju i da veruje da dve zemlje u veoma kratkom roku, mogu da ostvare srpsko-kineski san.

Predsednik je naveo da se prijateljstvo Srbije i Kine ne meri merom vremena, bliskog geografskog položaja, istovetnosti kulture i tradicije, ili obimom trgovinske razmene, već da je bliskost utemeljena na bliskosti u duhu, poštovanju univerzalnih moralnih principa, borba za slobodu i pravdu.

- Mi pođednako želimo da ista pravila važe i za sve narode i da se svakoj zemlji dozvoli da razvija svoje potencijale i prednosti, bez uslovljavanja, ucena i pretnji - naveo je Nikolić. 
 

screenshot

Navodeći da Kina predstavlja snažan stub oslonca kad se Srbija suočava sa političkim teškoćama, Nikolić je rekao da nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metoije, kao i podrška našim naporima da takozvano Kosovo ne postane član Unesko, predstavljaju kontinuitet dragocene podrške da Srbija očuva teritorijalnu celovitost, uz doslednu primenu međunarodnog prava.

Nikolić je istakao da je nedvosmisleno stavio do znanja predsedniku Kine da će Srbija nastaviti dosledno da podržava politiku jedne Kine i principijelnu politiku koja vodi saradnji i mirnom rešavanju svih pitanja kroz dijalog.

- Veličina naših zemalja i vreme nisu merilo našeg prijateljstva, jer kada se Kina suočavala sa teškoćama, Srbija je bila uz nju. Ja neću govoriti ovde o tome šta je predsednik Si uradio za Kinu. To oseća i vidi svaki građanin Kine, svaki građanin sveta - naveo je Nikolić.

On je naveo da su svi segmenti bilateralne saradnje duboko prožeti ličnim doprinosom predsednika Kine i da politička stabilnost i ekonomski napredak Srbije ne bi bili mogući bez inicijative predsednika Sija.

 

Tanjug

- Njegove reči ''Kineski san ne samo da donosi sreću kineskom narodu, već narodima celog sveta'' pokazuju na primeru Srbije, da je kineski san moguće ostvariti - naveo je Nikolić.

Nikolić je naveo da će inicijativa predsednika Sija da osnaži ulogu svoje zemlje kroz projekat "Jedan pojas, jedan put" omogućiti da se čvršće povežu zemlje, koje se nalaze na tom putu, razmene tehnologije, znanja, zaposli operativa i ljudstvo. 

- Srbija je spremna da u tom smislu postane najvažniji partner Kine, i ne samo u regionu - naglasio je Nikolić.

Dodao je da je zbog toga Srbija ponudila Kini da Centar za saradnju Kina-CIEZ bude osnovan u Beogradu. 

Prema njegovim rečima, za Srbiju poseban značaj ima modernizacija pruge Beograd-Budimešta, kao i drugi projekti transportnog umrežavanja na kopnenoj, pomorskoj i rečnoj liniji između Kine i Evrope jer je to šansa za razvoj celog regiona i značajan iskorak kada je reč o ekonomskoj saradnji. 
 

Tanjug

Nikolić je istakao da je Srbija spremna da ekonomska saradnja dobije novu dimenziju i da dostigne potpuno nove razmere, navodeći da će ulaganjem u Železaru Smederevo Srbija postati još atraktivnija tačka na investicionoj mapi Evrope.

Naveo je da bi nove direktne investicije u poljoprivredu i prehrambenu industriju i Srbiji i Kini donele izvanredne koristi, dodajući da Srbija ima izvanredno geografsko poreklo, obrazovane ljude, kao i ugovore o slobodonoj trogivni sa velikim brojem zemalja.

Nikolić je dodao da je veoma važno da se ubrza realizacija Sporazuma o izgradnji pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu, kao pilot projekat koji će u velikoj meri smanjiti nezaposlenost u tom delu Srbije i pokrenuti obnavljanje stočnog fonda. 

- Zajedno sa našim prijateljima, u veoma kratkom roku, možemo da ostvarimo srpsko - kineski san. U tom smislu vas podsećam na mudre reči predsednika Sija: ''Sreća ne pada s neba, san se neće sam od sebe ostvariti - rekao je Nikolić.

Da je san ostvariv, naveo je, pokazuje i primer odlične saradnje u realizaciji Prve faze revitalizacije Termoelektrane Kostolac, te da Srbija očekuje uspešan početak saradnje i u Drugoj fazi.

Nikolić je rekao da je sa predsednikom Kine razgovarao o drugim brojnim mogućnostima za kinesko ulaganje u obalasti rudarstva i energetike, te da je preneo izraze zadovoljstva povodom potpisivanja sporazuma o saradnji na izgradnji termoelektrane na otpad u novembru prošle godine. 

Pomenuo je i uspešnu saradnja srpskih i kineskih kompanija na izgradnji mosta na Dunavu, što je prvi takav projkat u Evropi i istakao da su veoma zadovoljni brzom i efikasnom realizacijom dve deonice autoputa E-763 na koridoru 11. 

- Istovremeno, ja sam izrazio spremnost naše države da kineska strana podigne posebnu kinesku industrijsku zonu na Dunavu, sa lukom i multimodalnim transportnim centrom - rekao je Nikolić.
 

Tanjug

On je naveo da je zamolio predsednika Sija da još jednom pozove privrednike iz Kine da ulažu u proizvodnju u Srbiji i ukazao mu na izvanredne mogućnosti koje pruža deo sporazuma o saradnji koja se tiče rečnih plovnih puteva u Srbiji.

Dodao je da je kineskom predsedniku predočio ideju o projektu "Morava", o kojoj sam razgovarao sa delegacijama kineskog fonda i instituta, te naglasio da je Si uvideo da je taj projekat mnogo više od infrastrukturnog projekta, pošto će obezbediti zapošljavanje i bolji život za mnoge generacije i sprečiti katastrofalne poplave, koje bi se mogle ponoviti u budućnosti.

Nikolić je dodao da je izrazio zahvalnost predsedniku Kine na donacijama i ekonomskoj pomoći, podsetivši da je od 1999. godine Kina dala humanitarnu pomoć u iznosu od preko 32 miliona dolara.

Nikolić je istakao da je saradnja Srbije i Kine u oblasti prosvete i nauke sve bolja i da dve zemlje mogu da nauče mnogo toga jedna od druge.

On je rekao da je čestitao predsedniku Siju na uspešnom sprovođenju reformi i primeni optimalnih modela za ekonomski preobražaj Kine.

- Predsednikova poruka da ''Samo socijalizam može spasiti Kinu, a samo politika reforme i otvaranja prema svetu može razvijati Kinu'' trasira put za nove pristupe u shvatanju političkih i teorijskih principa i praksi širom sveta. Nemam ni dovoljno vremena da nabrojim sve što je predsednik Si, prijatelj Srbije i, usuđujem se da kažem, moj prijatelj, predsednik Si učinio i čini za Srbiju, upravo na način kako je to opisao veliki kineski mislilac - rekao je Nikolić.
 

11.30

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas predsedniku Kine Si Ðinpingu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.
 

Tanjug

Nikolić je Ukaz o odlikovanju doneo 12. maja.

Nikolić je Si Ðinpinga odlikovao, kako je tada navedeno u obrazloženju, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

11.20

Počelo potpisivanje međudržavnih sporazuma Srbije i Kine. Prvo je potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, a potom i 22 međudržavna sporazuma.

Tanjug

10.37

Predsednik Kine Si Ðinping poručio je danas, uoči početka bilateralnog sastanka delegacija Srbije i Kine, da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

- Danas počinje zanični deo posete. Kada sam bio u avionu osetio sam prijateljstvo i osećaj vašeg naroda, vas i vlade prema Kini. Čim smo stigli primetili smo da ste poslali tri Miga 29 da nas dočekaju i čim sam stigao na aerodrom organizovali ste veličanstven docek. Juče smo imali divnu večeru sa vašom porodicom. Osećam se kao kod svoje kuće
- rekao je Si Ðinping, dodajući da je poseta Srbiji bila njegovo obećanje i obećanje kineskog naroda i vlade.

Dodao je da se u potpunosti slaže sa ocenama predsednika Srbije Tomislava Nikolića o bilateralnim odnosima i njegovim idejama i mišljenjima.

Kineski predsednik je podsetio da se sa Nikolićem sastao tri puta od 2003. godine, a poslednji put prošle godine, kada je Nikolić posetio Kinu i prisustvovao obeležavanju 70 godina od pobede kineskog naroda nad japanskim agresorom i pobede nad fašizmom, kada su i prestavnici Vojske Srbije učestvovali u vojnoj paradi u Pekingu.

- Tada smo iscrpno razmenili mišljenja o svim pitanjima. Od tada smatramo da su naši strateški partnerski odnosi na višem nivou, a time je udaren čvrsti temelj za uspostavljanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje - naglasio je Si.

 

Tanjug

Dodao je i da je Nikolić političar sa visokim prestižom, da je dosta uložio za interes svog naroda i domovine, te da je stari prijatelj Kine i kineskog naroda.

U Palati Srbija počeo je sastanak državnih delegacija Srbije i Kine koje predvode predsednici Si Ðinping i Tomislav Nikolić, a Nikolić je tom prilikom poručio da Srbija Kinu prima otvorenog srca i poželeo da se svi poslovi obave na obostrano zadovoljstvo.

- Još jednom vam zelim dobrodošlicu i da sve poslove obavite na obostrano zadovoljstvo. Srbija vas prima otvorenog srca i vi ste to prijateljstvo mogli da vidite od kako ste stupili na tle Srbije -  rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da Srbiji treba pružena ruka, ali da u njoj ne treba da bude novac, već šansa za naše ljude da rade. 

- Novac se troši, a rad ga stvara - rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da, uz dosadašnju ekonomsku saradnju i investiranje u infrastrukturu, ulazak Kineza u Železaru u Smederevu poslovni potez koji će za večnost učvrstiti ekonomske odnose dve zemlje.

 

Tanjug

On je rekao da Kinu raduje ekonomski rast Kine i to što njihovi građani žive iz dana u dan sve bolje. 

Nikolić je rekao da je Srbiji drago što Kina polako zauzima mesto koje joj pripada u svetskoj politici, zato što je, naveo je, svetu nedostajala velika sila koja se neće mešati u tuđu politiku i neće vojno rešavati svoje sukobe. 

- Mi se ponosimo prijateljstvom koje osećamo da vi gajite prema nama -
 rekao je Nikolić, navodeći da će se to prijateljstvo danas proširti na sveobuhvatno strateško partnerstvo, te da će biti potpisano više od 20 međudržavnih sporazua. 

To, rekao je, nije poslediča nedovoljno razvojenih odnosa, nego novog razvoja u odnosima.

Nikolić je rekao da veruje da je Si mudar čovek i da zna da Srbija ne glumi prijateljstvo i da ga ne formira za dan ili za godinu.

- Mi samo nastavljamo ono što su mudri ljudi pre nas odavno ustanovili između Kine i Srbije - rekao je Nikolić, podsetivši da će Si razgovarati i sa predsednikom i članovima vlade. 

On je dodao da "svi mi pomalo živimo po tragovima svojih predaka", a da su naši preci stvarali prijateljstvo sa Kinom.

U obe delegacije nalazi se po 12 predstavnika.

 

Tanjug

9.45

Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Kine Si Ðinpinga počeo je danas oko 9.45 sati u Palati Srbija.

 Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je pred sastanak da su Srbija i Kina pouzdani partneri i prijateljske države i istakao da će iz tog prijateljstva svakako iskrsnuti i novi ekonomski odnosi.

- Srbija je zemlja kojoj ne treba nikakva pomoć, već samo pomoć da počne da radi i očekujemo da nam u tome pomognete. A onda ćemo da osvajamo sva tržišta. I vi i mi imamo mnogo prijatelja u svetu - rekao je Nikolić kineskom -predsedniku Si Ðipingu pred početak tet-a-tet sastanka u Palati Srbija.
 

Tanjug

On je naveo da su Srbija i Kina pouzdani partneri, na prijateljstvu koje su preci zasnovali, a da će se ove generacije truditi da to prijateljstvo prodube za sva vremena i da ga ostave svojoj deci.

- Iz tog prijateljstva svakako će iskrsnuti novi ekonomski odnosi - rekao je Nikolić.

On je poručio da dolazak kineskog predsednika u Srbiju smatra ostvarenjem svog životnog sna da se povežu narodi Kine i Srbije, u želji da se svima omogući bolji život.

 

Tanjug

- Vaša uloga je tu nezamenljiva - poručio je Nikolić Siju. 

On je rekao da je Kina velika država koja nema sukob ni sa kim, koja je uvek bila predmet napada, ali, kao i Srbija, nikada nikoga nije napala. 

- Kina je država koja iz osnova menja svetski ekonomski poredak, a ne meša se u politku i u vojne sukobe. Ja mislim da vam je veliki deo čovečanstva zahvalan na tome - rekao je Nikolić.

Nikolić je još jednom zahvalio predsedniku Kine na poseti Srbiji.

Tanjug

Predsednik Kine Si Ðinping poručio je danas da su odnosi Kine i Srbije duboki i sadržajni i da ih ne obeležava samo prijateljstvo i saradnja, već i zajedničke vrednosti, te da je Kina spremna da podigne nivo tih odnosa.

- Spremni smo da uložimo napore da učvrstimo tradicionalno prijateljstvo dve zemlje koje su uspostavile naše starije generacije. Spremni smo da zajedno sa vama i dalje podignemo nivo prijateljskih odnosa - istakao je Si Ðiping uoči tet-a-tet sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dodao je da uživa u gostoprimstvu i toploj atmosferi koja je priređena u Srbiji.

- Zajedno ćemo potpisati zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Pre nekoliko godina potpisao sam sa vama zajedničku izjavu o produbljivanju naših strateških odnosa. Naši odnosi su duboki i sadržajni i ne obeležva ih samo prijateljstvo i saradnja, već i zajednička vrednost - rekao je kineski predsednik.

Naša dva naroda su miroljubiva, dodao je, iz generacije u generaciju se bore za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti i da su zato, ocenio je, dva naroda vrlo jaka.

- Spremni smo da sa vama dajemo doprinose za očuvanje svetskog mira - naglasio je Si Ðiping, dodajući da je cilj da se naparvi ne samo zajednica interesa, već i zajednica sudbina. 

To zajednica sudbina ne samo dve zemlje, već celog sveta, zaključio je kineski predsednik, poručivši da Kina insistira da se realizuju mir, razvoj i zajednički prosperitet.

 

Tanjug

Posle tet-a-tet sastanka dvojice predsednika, uslediće bilateralni sastanak delegacija dve zemlje, potpisivanje sporazuma, nakon čega će Nikolić uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

9.30

Tanjug

Kineski predsednik Si Ðinping svečano je danas dočekan ispred Palate Srbija, gde će u toku dana razgovarati sa državnim vrhom Srbije, a delegacije dve zemlje potpisati više od 20 međudržavnih sporazuma.

Kineskog predsednika je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz najviše vojne i državne počasti i ispaljivanje plotuna.

 

Tanjug

Uz Gardu VS i crveni tepih, intonirane su himne dve zemlje, a potom su predsednika Kine pozdravili i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministri u vladi.

screenshot

Prema protokolu, sledi obraćajnje medijima dva predsednika, a potom i odvojeni sastanci sa Vučićem i Gojković.

Kineski novinar: Poseta će ojačati odnose dve zemlje

Izveštač kineskog dnevnog lista "Čajna dejli" An Baidžie kaže za Tanjug da će poseta Srbiji kineskog predsednika Sija ?inpinga "definitivno ojačati veze dve zemlje". Član medijske delegacije predsednika Sija navodi da mu je ovo prvi put da boravi u Srbiji i da duboko impresioniran onim što vidi, iako je šefa kineske države pratio u posetama širom sveta.
- Impresioniran sam visokim nivoom organizacije i time što su srpski predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić lično došli na aerodrom da sačekaju kineskog predsednika - rekao je An, koji je istakao i to što će predsednik Nikolić kineskom kolegi dodeliti najviši državni orden.
On smatra da će ova poseta definitivno ojačati veze Srbije i Kine.
- U ekonomskom i sektoru investicija je puno kineskih kompanija koje grade puteve, mostove, autoputeve... Mislim da Srbija može da bude model kineske saradnje sa držama centralne i istočne Evrope, kineska vlada pokušava da uspostavi taj model - rekao je An.
On je naveo da će po povratku u Kinu svojim prijateljima pričati o prijateljstvu dve zemlje, o kineskim investicijama u Srbiji, ali i o "lepim damama koje su posvuda"
.

Za razliku od prvog dana posete, kada su u Palati bili prisutni uglavnom domaći novinari, u pres centru je danas kao u "košnici", pa osim beogradskih medija, izjave zvaničnika očekuju i kineski, ali i novinari iz drugih zemalja koji su akreditovani za ovaj događaj.

Prema informacijama iz Predsedništva Srbije, akreditovano je više od 800 medijskih radnika.

Da je interesovanje medija za posetu predsednika Kine Srbiji veliko govore i jučerašnji izveštaji svetskih agencija, koje su između ostalog ocenile da Kina unapređuje odnose sa prijateljskom Srbijom.
 

Tanjug

Kineskom predsedniku danas će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbije, nakon čega će imati "tet a tet" sastanak sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Potom će biti održan sastanak dveju delegacija nakon čega će biti potpisano više od 20 međudržavnih sporazuma.

Nikolić će uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, a dvojica predsednika će se potom obratiti medijima.

Nakon ceremonije uručenja ordena, Si će se sastati sa predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i članovima delegacije, kao i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojkovićem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Citateljka samo Informera

pre 7 godina

Gospodine predsednice Kine dobro nam dosli u Srbiju ovo je zaista velika cast da nam dodje takav predsednik kao sto ste vi. To sto je gospodin Vicic postigo za ovo kratko vreme to nije ni jedna vlada do sada od 1990 godine svaka mu cast on bi trebao becito premijer srbije da ostane.

mara

pre 7 godina

Lepo za videti a jos lepse za Srbiju, sve pohvale.Sada treba da radimo kao kinezi pa ce nambiti bolje, a moci vratiti otete penzije i plate.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija