• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.06.2016

20:27

VUČIĆ I KITAROVIĆ: Želimo da napravimo istorijski korak napred u odnosima Srbije i Hrvatske!

Politika

VUČIĆ I KITAROVIĆ: Želimo da napravimo istorijski korak napred u odnosima Srbije i Hrvatske!

Podeli vest

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar - Kitarović potpisaće sutra u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, što je, kako se ocenjuje, prvi veoma važan korak napred u odnosu na dugi period hladnih odnosa dveju država

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je za Radio televiziju Srbije da postoji iskrena volja obe strane da se krene u rešavanje otvorenih pitanja, kao i da srpski premijer Vučić i ona žele da njihov sutrašnji susret zaista bude istorijski. 

- Ovo nije još jedan protokolaran susret. Nama nije cilj da se to samo zabeleži na papiru ili da se pošalje poruka međunarodnoj zajednici da smo se sastali. Na kraju, sastanak sa Vučićem u ponedeljak nije podstakla međunarodna zajednica, već je motivisan obostranom željom da se načine konkretni koraci u približavanju dve države - rekla je predsednica Hrvatske.

Ona je dodala da ne želi da se prilikom ovog susreta broji koliko je ko koga puta poljubio već da se učini nešto zaista dobro po građane Hrvatske, ali i Srbije.

printscreen

- U toku ovog susreta razgovaraćemo o par pitanja koja nas godinama unazad muče. Pitanje nestalih osoba je nešto što je meni izuzetno bitno, jer je ono pre svega važno za naš narod. Takođe, pitanje položaja manjina, kako ovde u Hrvatskoj, tako i onih koje su u Srbiji mora da se poboljša. Sigurno ćemo razgovarati i o granici. Ja smatram da naše međudržavne komisije treba da sednu i da izlože svoje stavove, kako bismo pronašli dogovor koji će odgovarati svima - izjavila je Kitarević.

Na pitanje kako komentariše fašističke poruke koji pojedini hrvatski zvaničnici s vremena na vreme daju medijima, Kolinda je odgovorila.

- Apsolutno osuđujem sve totalističke režime. Istina je da se u Hrvatskoj s vremena na vreme čuju te skandalozne izjave, da se tu i tamo pojavi kukasti krst, ali verujte da ih ja nikako ne podržavam. Uvek insistiram na tome da se počinioci pronađu i da budu sankcionisani - naglasila je Kitarević.

- Kanonizacija Stepinca nije rehabilitacija ustaštva i nije uperena protiv srskog naroda! Ona nama znači jer smo decenijama bili žrtve komunističke propagande koja je zatirala hrvatsku samostalnost, ali koja je zatirala i bilo koje versko obeležje i bilo koje verovanje koje je izlazilo iz komunističkih okvira.- izjavila je predsednica Hrvatske povodom ovog veoma teškog pitanja za obe zemlje.

VUČIĆ UOČI SUSRETA S KOLINDOM: Hrvati treba da uđu u srpske, a Srbi u hrvatske cipele - bolje bismo se razumeli!

printscreen

Srpski premijer je uoči sutrašnje posete za Hrvatsku radio televiziju izjavio da potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja s hrvatskom predsednicom predstavlja “prvi korak u otopljavanju odnosa Hrvatske i Srbije”.

- Mislim da smo postigli odličan rezultat. Sporazum se bavi suštinskim, ozbiljnim, strateškim pitanjima za Srbiju i Hrvatsku. Treba da pokušamo više da razgovaramo jedni sa drugima, pokažemo veće poštovanje jedni prema drugima - rekao je Vučić. 

Na pitanje o problemu manjina predsednik Srbije je odgovorio.

- Kada su u pitanju manjine u Srbiji, Hrvati nisu jedna od najbrojnijih koju mi imamo, ali smo spremni da otvorimo to pitanje i da učinimo sve da njima u našoj državi bude bolje - izjavio je Vučić.

Kad smo kod prava manjina, jesu li Bunjevci u Vojvodini Srbi ili Hrvati? Postavljam to pitanje jer je početkom devedesetih Vojislav Šešlj često dolazio u Sombor i Suboticu i govorio kako su to Srbi katoličke vere.

- Svako se u našoj zemlji i po Ustavu izjašnjava onako kako želi. Mi imamo značajnu hrvatsku manjinu baš u okolini Subotice i bićemo sutra u Tavankotu i Subotici. Ali imate i bunjevačku manjinu i neke druge. Svako se izjasni onako kako želi. Kod nas možete da se izjašnjavate i kao Srbin i kao Vlah i kao Rumun, kako god hoćete - rekao je predsednik Srbije.

VUČIĆ I KOLINDA IDU U VUKOVAR: U ponedeljak u će prvo obići kuću Milutina Milankovića!

Na pitanje "Kako ste zadovoljni procesom povratka Srba u Hrvatsku?" Aleksandar Vučić je izjavio da uvek može biti bolje.

- Mi nismo zadovoljni i nikad ne možete da budete zadovoljni kada toliki broj ljudi napusti svoja ognjišta, ali mi o tome razgovaramo otovoreno kao što razgovaramo i o nekim drugim pitanjima koja su bolna za Hrvate. I nemam nikakav problem da ta pitanja otvorimo, jer ja znam da kada dođemo do tog emocionalnog nivoa, da se tu nikada nećemo saglasiti. I da mi sad pričamo o 'Oluji'... 99 odsto Hrvata tretiraće to kao herojski poduhvat i slaviće, a 99 odsto Srba su najtužniji tog dana zbog progona i napuštanja ognjišta - istakao je Vučić.

informer.rs

Premijer Vučić i predsednica Grabar Kitarović će se najpre sresti u Hrvatskoj i obići rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju. Nakon toga oni će preći u Srbiju, gde će obići Dom kulture "Matija Gubec" u mestu Donji Tavankut.

Popodne u Gradskoj kući u Subotici predviđeno je da dvoje zvaničnika potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Biće to prva poseta hrvatske predsednice Srbiji i ona nije zvanična, već je radnog karaktera i treći susret premijera Srbije sa predsednicom Grabar Kitarović, od njenog stupanja na tu dužnost, februara 2015.

MIHAJLOVIĆ: Srbija uvek za stabilnost u regionu!

Prvi put, oni su se susrereli na inauguraciji Grabar Kitarović u Zagrebu, a zatim proletos u Mostaru u okviru Međunarodnog sajma privrede, kada su imali i kratak neformalni razgovor u “četiri oka”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Врхунац хипокризије...

Dex9

pre 7 godina

Kome je u interesu da odrzavamo lose odnose sa celim svetom??? Nikad ne smemo da zaboravimo sta je bilo, ali svadja nikome nije donela dobro, pa nece ni nama, a ni Hrvatima.

jelena82

pre 7 godina

Zajednickim resavanjem svim spornih pitanja sa Hrvatskom koje imamo omoguci ce sigurniju i bolju buducnost za obe drzave!

Čale

pre 7 godina

Moramo raditi na uspostavljanju pomirenja između ove dve zemlje.

Primirje

pre 7 godina

Jedino razgovorima i diplomatskim sredstvima mogu se ostvariti veliki pomaci u odnosima između Hrvatske i Srbije.

Pjer

pre 7 godina

Ne sumnjamo u iskrenu želju hrvatse predsednice,da se problemi reše dijalogom,ali sumnjamo u iskrenost hrvatske javnosti !

Ivona

pre 7 godina

Upravo tako. Dok god nas prošlost prati nećemo moći da napredujemo u budućnosti.

Mirko

pre 7 godina

Proslost nikako ne smemo zaboraviti, ali nam to ne sme biti problem da unapredimo odnos izmedju dve drzave

asi

pre 7 godina

Srbi uvek imaju dobru volju a za Hrvate,nemam pojma.

joca

pre 7 godina

Sa Hrvatima treba biti oprezan pa cak i kad pregovorima posreduje Zapad.

jeca

pre 7 godina

Istorijski korak je vec napravljen samim susretom Vucica i nje.

Buba

pre 7 godina

Nadam se da ce u tome i uspeti. Dosta je bilo mrznje i rata.

suzana72

pre 7 godina

Sve se moze resiti ako ima volje za to u interesuje i Srba i Hrvata.

brkic momir

pre 7 godina

Ako se ne dogovorimo konacno i zadnji put bez laganja oko podele Bosne podrzavam.Znamo koje zadnji put uprko stvar ali opet imhvala za srpski entitet.

Simonida

pre 7 godina

Svakim danom premijer naše zemlje me iznenađuje u pozitivnom smislu, ono što ni jedna predhodna vlada nije ni pokušala naš premijer sada počinje to da ostvaruje u kratkom roku.

Savo

pre 7 godina

Krajnje je vreme da se krene u budusnost i u bolje odnose dveju zemalja.

nickerinho55

pre 7 godina

Daj Boze,ali ja njima nista ne verujem.

Goran

pre 7 godina

Drago mi je da se radi na poboljsanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Jovana

pre 7 godina

Važna je obostrana iskrenost u rešavanju spornih pitanja, kako bi se normalizovali odnosi Srbije i Hrvatske!

Mico

pre 7 godina

Konačno i Hrvati i mi imamo ljude u vlasti koji su spremni za velika dela i za pomirenje naša dva naroda, jer komšije treba u slozi da žive.

Steva

pre 7 godina

Nadam se da hrvatska strana misli ozbiljno jer samo od toga zavisi ova saradnja.

Aleksandar

pre 7 godina

Mislim da će biti izuzetno teško naći zajednički jezik sa Hrvatskom koja zastupa tezu da je kardinal Stepinac nevin i žrtva komunističkog režima. Još na ovo dodati pitanje granice na Dunavu, gde oni ne shvataju da je svuda u svetu reka prirodna granica!

Danijel

pre 7 godina

Želja našeg premijera Vučića za unapređenje odnosa sa komšijama je neosporna,ali povučen iskustvom iz prošlosti Hrvatska je pod velikim znakom pitanja.

brane

pre 7 godina

Za početak nakon 20 godina dobra je i želja sa njihove strane.

ZNastasic1

pre 7 godina

Posle packi iz unije hrvatska je povukla ručnu i krenula u razgovore sa liderom regiona srbijom.Razgovorima će prisustvovati i predstavnici srba u hrvatskoj.

Sanja

pre 7 godina

Konačno da se obe strane slažu da se treba pomiriti.

Miki

pre 7 godina

Razgovori ce biti odlicni za resavanje svih problema.

Ana

pre 7 godina

Lepo bi bilo da se odnosi izmedju Srbije i Hrvatske srede ali to ne zavisi samo od Srbije.

daka

pre 7 godina

Razgovorom se mogu znatno unaprediti odnosi nasih zemalja.

Nada

pre 7 godina

Korak po korak, idemo ka boljoj buducnosti sa nasim susedima iz Hrvacke!

Mita

pre 7 godina

Puno uspeha u buducem razgovoru i daljoj saradnji.

Goran

pre 7 godina

Vreme je da se srede odnosi između Srbije i Hrvatske.

sonjica

pre 7 godina

Mora da je dobila packe u EU draga naša kolindica pa je odjedanput zainteresovana za saradnju sa Srbijom.

Milos

pre 7 godina

Jako bitan razgovor,kako po pitanju odnosa dva naroda,tako i po pitanju ocuvanja mira u regionu.

Radomir

pre 7 godina

Poboljšanje odnosa izmedju Srbije i Hrvatske je svakako od obostrane koristi.

zodijakkkkk

pre 7 godina

Siguran sam da 99 odsto gradjana Srbije i Hrvatske žele isto što je izjavio i premijer Srbije Vučić, mir nema alternativu a nama su potrebni i ekonomska i svaka druga saradnja naših država i naroda.

Gaja

pre 7 godina

Vazan je i ovaj pokusaj da se uspostave dobri medjususedski odnosi.

Graje

pre 7 godina

Nama nije cilj da se to samo zabeleži na papiru ili da se pošalje poruka međunarodnoj zajednici da smo se sastali. Na kraju, sastanak sa Vučićem u ponedeljak nije podstakla međunarodna zajednica, već je motivisan obostranom željom da se načine konkretni koraci u približavanju dve države. Sporazum i treba da obeleži krajnji cilj razvoja obe države.

pera

pre 7 godina

Treba saradjivati i podici odnose na visi nivo.

tasa

pre 7 godina

Sutrašnje potpisivanje deklaracije o pomirenju je ogroman korak unapred kada je pomirenje Srbije i Hrvatske u pitanju.

BeliOrao

pre 7 godina

Iskrenim razgovorom mozemo do kvalitetnih odnosa.

Olja

pre 7 godina

Treba raditi na poboljsanju odnosa nasih zemalja.

kole

pre 7 godina

Kad shvatimo da jedni bez drugih ne možemo da napredujemo u budućnosti sve će lakše biti.

Pioneer

pre 7 godina

Ovaj sastanak izmedju Vucica i hrvatske predsednice ce zaista biti istorijski. Mislim da nijedan premijer u nasoj istoriji nije uradio nesto tako. Svaka cast i samo napred. Mir i saradnja su najbolje resenje.

Joca

pre 7 godina

Treba da idemo napred, Vučić nas tako i vodi i da zaboravimo sve sto je bilo, nekako.

Lela

pre 7 godina

Mislim da je konačno došlo vreme da se ratne sekire zakopaju.

lili

pre 7 godina

Srbi su miroljubiv narod prastanje je nama u genama dok je hrvatima mrznja prema srbima vekovna politika balansira tako da ce odnosi sa hrvatima politicki biti u usponu ,ali dali je to iskreno

Lota

pre 7 godina

Sutrasnji sastanak je dobra osnova za probijanje leda i otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske.

Zoran

pre 7 godina

Prvenstveno mora se resiti problem izbeglica,Hrvatska mora da ucini sve da se izbegla lica tretiraju kao svi gradjani hrvatske.

Ana

pre 7 godina

Dobro je da i sa Hrvatkse strane postoji spremnost i volja za saradnjom i pomirenjem.

maja

pre 7 godina

Svako poštovanje premijeru kakve napore čini za stabilnost u regionu

Sanja

pre 7 godina

Nadam se da ce ovaj susret Aleksandra Vucica i Kolinde Grabar Kitarovic resiti probleme iz proslosti i okrenuti novi list u odnosima Srbije i Hrvatske sto je u obostranom interesu

vesna

pre 7 godina

Naravno da jeste. Istorijski. Mnogo vremena treba da se promene mišljenja, ali sve počinje prvim korakom, pa hajdemo onda, da krenemo.

Lala

pre 7 godina

Zahladneli odnosi sigurno će potpisivanjem ovog sporazuma biti znatno bolji,i sve pohvale za ovaj susret našeg premijera i hrvatske predsednice.

Vila

pre 7 godina

Naravno da Srbi teze dolaze do posla. Zastita manjina je sprovodi tako sto im se omoguci lakse ukljucivanje u drustvo i za to se drzava mora obavezati.

Dine

pre 7 godina

Odnosi Srbije i Hrvatske se konacno moraju popraviti. Moramo svi da gledamo napred ka buducnosti.

maja

pre 7 godina

Srbija je uvek spremna za napredak i dobre odnose

Bojan

pre 7 godina

Odnosi se moraju popraviti zbog mira i stabilnosti u regionu.

Lepa

pre 7 godina

Davno smo trebali sesti i ozbiljno porazgovarati o svemu. Mozda bi se i ranije sredilo stanje sa Hrvatskom da su se trudili kao sto se trudi Vucic

Tika

pre 7 godina

Verujem da Vicic to zaista i hoce, a da li je to obostrano i da li ce biti...to ce vreme pokazati.

Tiki

pre 7 godina

Verujem da će i uspeti u nameri, jer je očigledno da su oba premijera za dogovor...

Miodrag

pre 7 godina

Gde postoji volja i obostrano zalaganje tu je i slaganje i saradnja.

simon

pre 7 godina

Bilo je pitanje vremena kada cemo jednom sesti i razgovarati o problemima.

nadin

pre 7 godina

I da nastavite posle tog koraka....u miru. Bez optužbi Srbije za sve što nije dobro. Samo gledajte realno.

NenaD

pre 7 godina

Tako i treba. Samo razgovorom i možemo rešiti sve probleme iz prošlosti.

Aca

pre 7 godina

Ovo je ozbiljan i velik korak u odnosima dve zemlje

Zoran

pre 7 godina

Premijer Vučić pokazuje da je negovnanje dobrosusedskih odnosa koji su u interesu građana Srbije jedna od bitnijih stavki njegove politike.

dejo

pre 7 godina

Premijeru Srbije ne dozvoli da te ona ucjenjuje budi ostar ako treba cuvaj dobro Srpske interese prije svega a i evo ti nesto premijeru Srbije Vucicu da vidis http://www.informer.rs/vesti/kolumne/77170/DOSTA-ZLOCINA-Nova-kolumna-Dragana-Vucicevica-BORBA-SRBIJU procitaj ovo jer covjek je sve rekao kako treba i njega treba poslusat sto se tice Zapada i Amerike koja krije neke cudne planove treba da se obratis Rusima i Kinezima za vojnu pomoc Srbiji mogao bi rec njihovim dvijama zemljama da naprimjer Rusija napravi vojne dvije baze u Srbiji razmisli o ovome buduci premijeru Srbije Vucicu

aleksandar

pre 7 godina

Kranje je vreme da se pomire, novi sukobi nisu potrebni, treba da zaboravimo proslost koja je odnela mnogo zrtava.

magda

pre 7 godina

Da je Kolinda na Vucicevom mestu i obrnuto,ona ne bi ni u snu pomisljala na bilo kakav razgovor i mirenje a kamo li unapredjivanje odnosa sa Srbijom.Pevale bi se Tupsonove pesme,ustaske parole bi preplavile Zagreb,slavili bi uspesnu saradnju sa Kinom i ponovo prosirili zahteve za zabranu ulaska Srbije u EU.99,999999 posto sam ubedjena da bi se to desilo da je obrnuta situacija,a vi mislite sta hocete.Sigurna sam da je Vucic prepametan i da se necu razocarati njegovim susretom sa hrvaticom.n

maki

pre 7 godina

Srbija se oduvek zalagala za mir, raduje me sto polako ali sigurno tezimo ka pomirenju.

Vladimir

pre 7 godina

Ocigledna je zelja Hrvatske da izgladi narusene odnose sa Srbijom koju je proizvela nepromisljena vlada Tihomira Orascica.

kontesanera

pre 7 godina

Ovaj susret predstavlja istorijski iskorak u pravcu poboljšanja odnosa dveju zemalja.

Jovan

pre 7 godina

Doslo vreme kada se mora saradjivati i sa Hrvatima..

školovaTi

pre 7 godina

Možemo pričati,zašto da ne,ali nikako se "miriti" sa ideologijom;"trećinu pokrstiti,trećinu pobiti,trećinu proterati". Videli Hrvati,stigla Kina u Srbiju,pa da da se ogrebu,čuvajte se latina i kad vam darove donose .(čuvajte se danajaca...) Hajde da se nadamo da to Vučić već sve zna,ali neće biti viška podsetiti ga .

školovaTi

pre 7 godina

Aklo su se nešto svađali građanin Vučić i građanka Kitarovićka,neka lepo sednu,naruče nešto ljuto i neka se izmire..podržavam !

školovati

pre 7 godina

Ako su se nešto svađali građanin Vučić i građanka Kitarovićka,neka lepo sednu i neka naruče dve ljute i neka se izmire. Podržavam !

gogo

pre 7 godina

Da su u ono vreme devedesetih Sloba i Tudjman bili ovako razumni, rata ne bi ni bilo.

psiholoskinja26

pre 7 godina

Taj korak će nam svima mnogo značiti.

anatema

pre 7 godina

Odnosi Srbije i Hrvatske su vekovima prozeti nesporazumom i patnjom. Ovaj susret je korak napred i predstavlja svetlu tacku za buducnost.

Sladjana86

pre 7 godina

I Srbija i Hrvatska treba da naprave prve iostorijske korake ka otopljavanju odnosa.

Isidora

pre 7 godina

Trebaće dosta vremena da se odnosi poboljšaju,bitno da se radi na tome.

Bole

pre 7 godina

Ne trebaju nam istorijski koraci, nego zajednička saradnja, zajedničko tržište, treba nam pre svega izgradnje prijateljstva, dosta je bilo netrpeljivosti!!!

duška

pre 7 godina

Što se mene tiče,"Danajcima ne verujem ni kad darove nose"...Prvom prilikom eto nama nešto u leđima...Živi bili pa videli...

vanja

pre 7 godina

Verujem da će Vučić i Kolinda biti prvi političari koji su uradili nešto na poboljšanju odnosa dve države.

Zlatko

pre 7 godina

I jedni i drugi imamo jako bolnu proslost,ali ne mozemo vecito ziveti u proslosti, moramo resavati otvorena pitanja!

boris

pre 7 godina

Konacno je doslo vreme da se odnosi izmedju nas i Hrvati dovedu na bolji nivo i da se situacija konacno stabilizuje

Milan

pre 7 godina

Nadam se da ce u tome i uspeti. Dosta je bilo mrznje i rata.

mrki

pre 7 godina

Vreme je da se ide napred i da se ne gleda vise u proslost, to su pravi koraci za bolju buducnost

cakin

pre 7 godina

Iznalazenje konstruktivnih resenja za kljucne probleme bice u fokusu same posete.

Danica

pre 7 godina

Uz uzajamno postovanje i kroz dijalog svaki problem moze uspesno da se resi! Nadam se da ce odnosi izmedju Srbije i Hrvatske konacno poboljsati.

sofija

pre 7 godina

Srbija pruža ruku pomirenje svima u regionu.

jeca

pre 7 godina

Čestitke što su se sastali i što razgovaraju.Krajnje je vreme da se prošlost ostavi iza nas i da se krene dalje.

bojana

pre 7 godina

Oni su ti koji treba dadaju primer obicnim gradjanima.Svaka cast!

Andrea

pre 7 godina

Unapredjenje odnosa ove dve drzave znacajno bi uticalo na stabilizaciju celokupnog regiona., Treba pruziti sansu dijalogu.

Boris

pre 7 godina

Krajnje je vreme.Hrvati su konačno shvatili da od inaćenja koristi nema.

Andreja

pre 7 godina

Mislim da postoji obostrana želja da se reše ove nesuglesice, očekujem pozitivn ishod od ove Deklaracije!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija