• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.06.2016

16:59

RUKE SU PRUŽENE! Vučić i Kolinda potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa SRBIJE I HRVATSKE!

Politika

RUKE SU PRUŽENE! Vučić i Kolinda potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa SRBIJE I HRVATSKE!

Podeli vest

Deklaracija je potpisana u Subotici, a njome treba da se reše otvorena pitanja i unaprede odnosi dve zemlje
Tanjug

Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, koju su danas u Subotici potpisali srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, sadrži šest tačaka.

Tanjug

Najpre se konstatuje da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države aktivno pokrenu ili ubrzaju procesi unapređenja bilateralne zaštite manjina – srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

To bi, kako se navodi, trebalo učiniti na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Savjeta Europe 10. novembra 1994.

Kako prenose srpski i hrvatski mediji, druga tačka konvencije navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.

Kao treća tačka je navedena saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne ubrzati primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču. a kao četvrta je saglasnost da je potraga za nestalim osobama prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

Tanjug

Dalje se kaže da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne aktivno i koordinirano da deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

- Obe države su spremne aktivno da deluju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU - navodi se na kraju Deklaracije.

Tanjug

Garab Kitarović je rekla da susret nije proizašao zato što je to neko od njih tražio, već "zato što smo mi tako odlučili". 

- Kroz deklaraciju se obavezujemo i da lično učinimo sve što je u našoj moći kako bismo krenuli ka konkretnom rešavanju otvorenih pitanja i kako bismo se okrenuli ka budućnosti odnosa - rekla je Grabar Kitarović.

Razgovori nisu bili slatki, poručio je Vučić. 

- Ali nama nije bilo važno kako ćemo da izgledamo pred svojim biračima, naprotiv bavili smo se suštinskim stvarima - rekao je Vučić i obećao da će se za mesec dana primetiti rezultati i biće vidljivi pomaci u kvalitetu života hrvatske zajednice u Srbiji. 

(VIDEO/FOTO) SUSRET NA MOSTU NA DUNAVU: Vučić Kolindi poklonio buket crvenih ruža!

Na pitanje da li će Hrvatska biti na putu Srbiji prilikom ulaska u EU, Kolinda Grabar-Kitarović je odgovorila:

- Pitanja koja su navedena u deklaraciji, neće se rešiti preko noći. Međutim, budite sigurni da Hrvatska nema nameru da blokira Srbiju ka putu ka EU, čak želimo da ona postane članica što pre - izjavila je Kitarović. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
HRVAT

pre 7 godina

koliko ce se jos dugo narodima da ispira mozak??? zar gospoda misli da je sa ovim susretom stvorena velika ljubav Srba i Hrvata??? Prvom prilikom kad se ukaze sansa na utakmici ima da se izbatinamo..bilo gdje..zivi bili pa vidjeli..pa mi smo brate sa Balkana...\n

slsvica

pre 7 godina

Komsija ja se ne slazem sa tvojim komentarom, tuku se navijaci Zvezde i Partizana, tuku se navijaci Dinama i Hajduka i utakmice nemaju veze. Zbog ratova je tesko doci do pomirenja

vera

pre 7 godina

GOSPODO, iz vaših usta u Božije uši.. druge vam nema....

mihailo

pre 7 godina

Bog je gluv za ovakva glupiranja. Šta i koga gospođa predstavlja.?Državu bez vlade u kojoj su njene predsedničke moči ustavom drastično ograničene i još ona je kadar HDZ koji je sad u velikom problemu i pitanje je kako če predsednica preživeti izbore u Hrvatskoj. Vučić je zvanično predsednik vlade u odlasku i mandatar nove vlade i pitanje je kako če i kada sklepati svoju novu vladu... Tako da je ovaj susret bio iznuđen u momentu kad ona a ni on nemaju relnu moč, čak nisu ni isti nivo vlasti jer posle Brekzita, koji je sledeče nedelje ništa u EU više neče biti isto... i zato je ovo samo farsa miševa koji moraju da igraju dok su mačke u panici...

Cicka

pre 7 godina

И шта ћемо Вучићу када се опет тамо нађе неко ко ће на софистициран начин да тера Србе са својих огњишта . Декларација је успела ако се врати макар десет посто људи али неће ни пет баш због овога што сам написала , нису људи мазохисти

zoran

pre 7 godina

Hrvat je hrvat. Nikada mu ne veruj. Oni su izvršili genocid nad nama.

DJovan

pre 7 godina

Tako je zorane. Jedino aki A. VUCIC znade ili shvata jedinu istinu kad su Hrvati u pitanju, a to je da ce oni svagde, uvek i na svakom mestu radije uciniti zlo Srbima, nego sebi dobro, ako to shvata Vucic, onda moze sa njima razgovarati o cemu god hoce, a ako ne shvata onda je sve uzalud I samo zavaravanje na stetu Srba, kao I do sada sto je bilo.

nada

pre 7 godina

Ma da sve i da se poveruje Kolindi koja uporno propagira ono cega bi Hrvatska trebalo da se stidi a to je da ona i njena vlada seju mrznju i gnev na svakom koraku dok Srbija cuti i pruza ruku. Vratite srbe nazad na svoja ognjista, kaznite pocinioce svih zlocina na teritoriji Hrvatske, vratite srbima imovinu i pravo glasa. Dosta je bilo ono vase " Za domovinu spremni " - i mi smo spremni ali ne zveckamo kao vi.Vaspitavajte decu i omladinu da vole i primaju ruke prijateljstva a ne da mrze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sasa

pre 7 godina

Vucicu jarane dobra bre Kolinda,malo je stisni i onda ce ona sve potpisati i sto treba i netreba.

asid

pre 7 godina

Bojim se da smo ratne sukobe sa hrvatimali dosad uvek imali posle uspostavljenih naizgled najboljih mogućih medjusobnih odnosa jer to vrlo iritira one gospodare sveta koji odlučuju o našim sudbinama!

stuns

pre 7 godina

A tužba za jadne, nedužne, izmučene Srbe koji su završili u kraškim jamama?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija