• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2016

09:59

DITMAN: Nema novih uslova za Srbiju na putu ka EU!

Politika

DITMAN: Nema novih uslova za Srbiju na putu ka EU!

Podeli vest

Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman izjavio je danas da Nemačka podržava članstvo Srbije u EU i da nema novih uslova na tom putu, ali je napomenuo da se od naše zemlje očekuje da na putu evropskih integracija usaglasi svoju spoljnu politiku sa pozicijom EU




Povodom izjave državnog sekretara u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihaela Rota da Srbija, kao zemlja koja želi članstvo u EU, ne može da ima neutalne spoljnopolitičke stavove, već mora da ih uskladi sa stavovima Unije, Ditman je gostujući na TV Pink rekao da to nije nova pozicija.

- Nemačka se zalaže za članstvo Srbije u EU i snažno podržava stratešku odluku Srbije da bude članica EU. To je najvažnija strateška odluka - rekao je Ditman.

U tom procesu, kako je objasnio, sada se radi na otvaranju poglavlja koja se odnose na vladavinu prava jer je to srž procesa modernizacije, pored ekonomskih reformi koje je pokrenula vlada. 

- Zato svi želimo da što pre budu otvorena ta poglavlja - naglasio je Ditman.

EU je, kako je rekao, zajednica zajedničkih vrednosti koja formira zajedničke spoljnopolitičke stavove. 

- Zato je važno da Srbija kako napreduje na putu evropskih integracija sve jače prilagođava spoljno političku pozciiju sa stavovima EU - rekao je Ditman.

On je rekao i da nema novih uslova na evropskom putu Srbije podsetivši da su sve članice zajedno donele odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

- Trenutno usaglašavamo stavove u EU i na dobrom smo putu. Stav celokupne EU je utvrđen u zajedničkom pregovaračkom okviru i Srbija je pristala na taj okvir. Novih uslova nema - rekao je Ditman.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija