• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.06.2016

23:24

SRBIJA NE ODUSTAJE OD BRISELA: U ponedeljak novi pokusaj konsenzusa za poglavlje 23

Politika

SRBIJA NE ODUSTAJE OD BRISELA: U ponedeljak novi pokusaj konsenzusa za poglavlje 23

Podeli vest

Zemlje članice EU pokušaće u ponedeljak da još jednom dođu do konsenzusa kada je reč o zajedničkoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora pred novi sastanak Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA), Srbiji nedostaje saglasnost još šest zemalja članica. 

Među njima je i Holandija, koja bi kao predsedavajuća trebalo da svojim glasom zaokruži konsezus. 

Izvori iz holandskog predsedavanja EU navode da su neke od pet preostalih zemalja ( Bugarska, Rumunija, Grčka, Hrvatska i Velika Britanija) najavile davanje svoje saglasnosti za nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 23, ali da su ostale dve, od kojih jedna, kako je rečeno Tanjugu u Briselu, ima ”supstancijalni” problem, a druga problem ”tehničke prirode”.

HRVATSKA I ZVANIČNO ODBLOKIRALA SRBIJU: Zahtevi uvaženi, ali ne u obliku koji je tražio Zagreb!

Iako se u diplomatskim krugovima u Briselu očekivalo se da bi Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja potpisana od strane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i srpskog premijera Aleksandara Vučića trebalo da doprinese bržoj saglasnosti predstavnika zvaničnog Zagreba oko otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo.

Istovremeno, Radna grupa Saveta EU za proširenje iz tehničkih razloga povezanih sa održavajem referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU nije dobila saglasnost zvaničnog Londona kada je reč o daljim koracima u pravcu pristupnih pregovora Srbije.

GRABAR-KITAROVIĆ I NIKOLIĆ O POGLAVLJU 23: Dijalogom rešiti sporna pitanja

U krugovima bliskim Savetu EU kažu da trenutno nije jasno kako će se Velika Britanija nadalje ponašati kada je reč o tehničkim odlukama u procesima vezanim za proširenje EU.

Prema najavama iz Saveta još jedan sastanak Radne grupe za proširenje (COELA) trebalo bi da se održi 30. juna za kada je zakazan i sastanak ambasadora zemalja članica (COREPER). 

RUKE SU PRUŽENE! Vučić i Kolinda potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa SRBIJE I HRVATSKE!

Tanjug iz evropskih diplomatskih izvora saznaje da je tehnički i dalje moguće da se i tog dana postigne konsenzus oko nacrta zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 i da se na sastanku amabasdora zemalja članica da ”zeleno svetlo” za otvaranje poglavlja 23, 24 i 5. 

U tom slučaju, tehnički bi bilo izvodljivo da se istoga dana organizuje i Međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija otvorila ova poglavlja i napravila novi korak ka članstvu u EU. 

U suprotnom, Slovačka, koja od 1. jula od Holandije preuzima predsedavanje Savetom EU, najvaila je da će otvaranje novih poglavlja sa Srbijom biti jedan od njenih prioriteta u politici proširenja EU.. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
duška

pre 7 godina

Hahahaaaa,mi jesmo na evropskom putu...Ali,samo na putu...A na kraju puta..? EU? Ne,neeeee,nećemo dati da nas to june mune! Samo "da se Turci ne dosete" pa da im više ništa nije bitno sem da nas što pre usisaju...Kao Hrvate,Slovence...Kad su njihovi interesi u pitanju,onda nema poglavlja...Makar i bez glave ostali oni koje ukrcaju u ekspresni voz...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija