• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

30.06.2016

23:58

HRVATI U SVAĐI SA SLOVENCIMA: Zagreb i Ljubljana opet na sudu zbog granice!

Politika

HRVATI U SVAĐI SA SLOVENCIMA: Zagreb i Ljubljana opet na sudu zbog granice!

Podeli vest

Stalni arbitražni sud u Hagu saopštio je da će nastaviti postupak o spornim delovima kopnene i morske granice između Slovenije i Hrvatske.To će biti učinjeno, iako je navedeno da je Ljubljana prekršila pravila.

Arbitražni sud je naveo da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009. godini, ali ne u meri koji bi opravdao zahtev Hrvatske da za prekidom postupka.

Slovenija je pozdravila odluku Stalnog arbitražnog suda, dok je Hrvatska saopštila da je ne obavezuju odluke arbitražnog suda za granicu sa Slovenijom koji je odlukom o nastavku arbitraže propustio da vratiti poverenje u svoj rad. 

Slovenački premijer Miro Cerar je rekao da veruje da će arbitražni sud "usvojiti pravednu, konačnu i obavezujuću odluku o graničnom sporu" i dodao da će "Slovenija tu odluku poštovati, a isto očekuje od Hrvatske". 

"Granični spor Slovenije i Hrvatske treba hitno rešiti, jer od osamostaljenja opterećuje odnose dve države i utiče na život ljudi uz granicu", rekao je Cerar. 

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da "Hrvatska više nije strana u tom arbitražnom postupku" i da ministarstvo ne komentariše namere ili odluke arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obavezanom, prenela je Hina. 

"Smatramo da je Arbitražni sud svojom odlukom (o nastavku arbitraže) propustio da vrati poverenje, kako u nezavisnost i nepristranost vlastitog rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe uopšte", saopštilo je hrvatsko Ministarstvo. 

Hrvatsko ministarstvo je podsetilo da je Slovenija "bitno povredila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više nisu mogli ostvariti" i da je na osnovu odluke Sabora Hrvatske sporazum prestao da se primenjuje. 

Arbitražni sud je saopštio da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, ali da ta kršenja nisu dovoljna da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utiču na sposobnost suda da nezavisno i nepristrasno donese odluku. 

Hrvatska se prošle godine povukla iz postupka, zbog afere u kojoj je otkriveno da su slovenački arbitar i zastupnica pred arbitražnim sudom dogovarali iznošenje argumenata i osmišljavali kako da utiču na ostale sudije u postupku. 

Zagreb je predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora pred međunarodnim sudskim telom, što je 

Ljubljana odbila i tražila nastavak prekinutog postupka do konačne presude o delu granice na kopnu i moru. 

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. Novembra 2009. u Stokholmu. Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija