• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.07.2016

08:41

DAČIĆ OBJASNIO: Evropska unija ne zna šta će sa sobom, zato i ne zna šta će s nama!

Politika

DAČIĆ OBJASNIO: Evropska unija ne zna šta će sa sobom, zato i ne zna šta će s nama!

Podeli vest

Evropa ne zna tačno šta će sa sobom i to nas je dovelo u situaciju da ne zna, izgleda, ni šta će s nama, bez obzira na to što mi drugo, do Evrope, nemamo i što smo njen geografski, istorijski i kulturni deo, i što smo se veoma jasno opredelili da želimo u Evropu, poručio je u autorskom tekstu za "Politiku" šef srpske diplomatije Ivica Dačić

- Pre tačno sedamdeset godina, u svom čuvenom govoru u Cirihu, Vinston Čerčil je rekao da je za ostvarivanje sna o ujedinjenoj Evropi potrebno samo „da stotine miliona muškaraca i žena odluče da učine pravo, a ne pogrešno, i da, kao nagradu, dobiju blagostanje, a ne prokletstvo.

Kako vam to danas zvuči? Kada su milioni u Engleskoj Evropi rekli ne, pozivajući se, između ostalih i na njega, i kada se milioni, širom Evrope, nadaju da će i sami imati priliku da se s njom pozdrave. Kada bi milioni s Bliskog istoka ipak da stignu do te i takve i Evrope. Kada se NATO i Rusija sve češće gledaju kroz nišan, a ne kroz naočare „na daljinu". I kada, mnogima, sve ponovo miriše na „krv, suze i znoj". Živimo li najlepše Čerčilove snove, ili njegove noćne more?

Plašim se da ja na to pitanje nemam odgovor i da, nažalost, nisam jedini.

Evropa, pre svih, ne zna tačno šta će sa sobom. To nas je dovelo u situaciju da ne zna, izgleda, ni šta će s nama, bez obzira na to što mi drugo, do Evrope, nemamo i što smo njen geografski, istorijski i kulturni deo, i što smo se veoma jasno opredelili. Da, mi želimo u Evropu.

Gde je ona tačno, kakva je, kakva će da bude, nije nešto što nas je opredelilo u našim snovima. Mi smo hteli da budemo Evropa po onome što nas je i čemu ona učila - navodi, između ostalog, Dačić u autorskom tekstu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
u magnovenju

pre 7 godina

Ni vlast ocigledno ne zna sta ce sa sobom, kao ni sta ce sa nama.

miki delija

pre 7 godina

evropsko americko mafijaska unija je ubistvo za nas i zato sto dalje i dalje od njih spas nas je aziska unija i putin

Rade

pre 7 godina

A šta ćemo sa tri slobodna radikala? Onog časa kad ih Hrvatska podseti: "Gospodo, svi ste rekli da je to i vaš zahtev, ugradili u merila za otvaranje poglavlja i potpisali da tri slobodna radikala moraju u Hag", ostale zemlje članice, makar ne inzistiraju previše na tome, tog časa slegnu ramenima.

mesi

pre 7 godina

Jugoslavija je bila Evropa , a ovo danas je ukradeni plagijat , briselski lopovi danas ne znaju sta sada da rade sa tom ukradenom idejom Evrope u kojoj pomocu svog opseznog plemickog neznanja stvaraju haos, konflikte , ratove ,krize itd. Dzaba im pokupovane diplome i nobelove nagrade , pare ne mogu kupiti pamet.

Srb

pre 7 godina

"Ми желимо у ЕУ" - А који то ми Дачићу? Ако народ гласа за СПС и СНС не значи и да гласа за чланство у ЕУ, већ за јачу државу, стабилнију и способнију да се брани, да све странке имају по 10% па на шта би та влада личила. Држите се ви Путина, он се показао као највећи Србин од свих српских политичара заједно.

Laptop Servis

pre 7 godina

Znaju oni sta ce sa nama hoce da nas porobe i uzmu ono sta vredi a nama da prodaju njihov otpad.

Rasa

pre 7 godina

Oni koji komanduju Evropskom unijom znaju veeoma dobro sta cine samo vi politicari u Srbiji neznate samo bezglavo srljatei prihvatate sve uslove na stetu Srbije i naroda bez imalo dostojansva

mojsije

pre 7 godina

E pa Ivice da se Srbija opredelila za EU, nisam baš siguran. Pre će biti da ste se vi političari opredelili za EU kako bi se održali na vlasti i došli do vlasti, jer cilj ne bira ni sredstva ni puteve. EU je za mnoge političare dobitna kombinacija. A da li ste vi političari iskreno za EU. Vrlo verovatno da niste. Pre će biti da više niste nego jeste, posebno SPS i Ivica Dačić. Biće da ste pre za Rusiju. Mnogo imam razloga da to tvrdim. Kupujete vreme, dajete perfidne izjave, za mene providne, a sve činite da se zapravo ulazak Srbije u EU ne dogodi.

miloš

pre 7 godina

Gospodine Dačiću, sve diplomatske bitke ste izgubili, vreme je da odete i oslobodite Srbiju.

Marcco

pre 7 godina

Geografski jesmo Evropa ali istorijski i kulturoloski definitivno nismo. Istorijski ne znamo ni sami sta smo jer malo zapad pa malo istok a kulturolosi... tu smo definitivno Mala azija i Bliski istok. Dovoljno je prosetati prestolnicom Beograd u petak ili subotu uvece.... sa svakog coska zavijaju arapski i persijski ritmovi i muslimanska arlaukanja koji neki zovu "narodnom muzikom". Jeste narodna ali muslimanskih naroda.

Marcco

pre 7 godina

Sta ce biti, jasno je prateci inesticije najbogatijih ljudi sveta jer oni odlucuju sta ce biti. Kada jednom njihove investicije odu u zlato, celik, ratnu industriju i kada Zapad pocne da gomila zalihe nafte i psenice, tada je odluceno da se ide u III sv. rat. A zadnjih dve godine se uoravo ide tim inesticionim putem. Da stvar bude gora, bez rata ce da izgube pare a da se to nebi desilo, postarace se da rata bude.

Jhony

pre 7 godina

Taj isti Cercil je rekao i da Engleska nema vecitih prijatelja ili neprijatelja vec samo vecite interese.

deda Raša

pre 7 godina

Dacicu, sada se pravite nevesti a svemu ste bas vi kumovali, bili ste na takvom polozaju. Pa to sto vi sada pricate 90% Srba zna od pocetka one "EU nema alternativu", sada vam se i vrapci smeju. Ako je SFRJ bila vestacka, onda je i EU vestacka tvorevina.

Peca

pre 7 godina

Daco ako ni oni sami neznaju sta će sa sobom i sa nama pa koji moj mi onda srljamo u taj kosmar od ujedinjenja koji neće ni sam sebe .

Veselin

pre 7 godina

Nevjerovatna izjava, nemogu da vjerujem da Dacic i ostali koji toliko hrle u EU neznaju sta se desava u samoj uniji.

englezii

pre 7 godina

Bravo G Ministre ! Lepo ste to rekli ali ovim pojedincima nije lako objasniti jer oni ne razumiju taj jezik i tu igru reci ! Znaju dobro i oni tamo a i siguran sam Vi al ne mozes bas sve svaki puta to nacrtati jer nije lako u danasnje vreme biti Srbin i Srpski mudri diplomata uz ovakve ljude koji bi odmah prolajali ono " Car je Go"

Maganik

pre 7 godina

Znamo mi a zna i Dačić gdje mi idemo. To sugurno nije EU u nestajanju.

drago markovic

pre 7 godina

oni dobro znaju sta bi sa nama.Bolje nego ti sa svojim opstinskim kadrovima.Koji aktivne clanove sa izbornim nadprosecnim rezultatima ne zsposljavaju iako po dva-tri drzavna faxa imaju.A zaposljavaju svoje prijatelje rodjake i ? , a oni koji omogucili da SPS bude na vlasti u opstinama iako skolovani bez posla su vec 10g.a svo to i prethodno vreme imali izborne rezultate iznad 75% .Koji su kriterijumi? Da li znas. Kod Tebe se nezna , bolje receno,dobro zna ko ce dobiti posao iako se niodkuda pojave u partiji mesec pred izbore i dobiju posao,odbornicko mesto i tuce prilivegija.A ja,ja moljakam gradjane i poznanike po BGD da glasaju za SPS i dobijem duplo golo. Daj reci mi na koji način se te pribilegije dobijaju.Radom i angazovanjem u partiji po opstinama i rezultstima ns iborima se ne dobija.Sta onda očekujes od EU kad u partiji imas pulene koji rade sta hoce,a nas članstvo ko j...n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija