• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2016

10:02

ANALITIČAR ANĐELKOVIĆ: Amerika je shvatila, NE TREBA IM SUKOB SA SRBIJOM!

Politika

ANALITIČAR ANĐELKOVIĆ: Amerika je shvatila, NE TREBA IM SUKOB SA SRBIJOM!

Podeli vest

Poseta pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland je veoma značajna jer je pokazala novi pristup SAD prema Srbiji, istakao je danas politički analitičar Dragomir Anđelković i dodao da smo prvi put imali priliku da čujemo pozitivne reči podrške, što ukazuje na to da je Amerika shvatila da joj nije potreban sukob sa zvaničnim Beogradom




- Koliko je to istinito je drugo pitanje, ali forma je bitno izmenjena i to znači da naš geopolitički pristup u kombinaciji sa novim okolnostima počinje da daje rezultat - rekao je Anđelković za TV Pink.

Anđelković ocenjuje da se radi o redovnoj poseti, da te posete obično imaju za cilj pritisak, te da se zna koje su teme na dnevnom redu.

Uvek je, kaže on, prvo zahtev da se nastavi dijalog sa Prištinom na način kako SAD misli da treba, drugo je, dodao je, pitanje promene Dejtonskog sporazuma, dok je treće odnos Beograda sa Moskvom.

- Međutim, ove godine sve je prošlo u drugačijim tonovima, izgleda da nije bilo pritisaka, izgleda da su Amerikanci malo popustili. A čini mi se da je tajna toga u vrlo veštoj politici koju je vodio premijer Vučić na spoljnopoplitičkom planu - rekao je Anđelković podsetivši na premijerovu nedavnu posetu Moskvi.


OBAMA ZAHVALIO VUČIĆU! Pomoćnica državnog sekretara SAD prenela pozdrave iz Bele kuće!

O izjavi Nulandove da SAD ne traže od Srbije da "bira stranu" između Vašingtona i Moskve pokazuje, po njegovom mišljenju, da su Amerikanci shvatili da Beograd pod mnogo težim okolnostima nije podlegao pritiscima i distancirao se od Moskve.

Na tu poruku, kazao je, treba gledati pozitivno.

Podsetivši da SAD već dve godine od Srbije posredno traže da biramo stranu, makar tako što bismo se postepeno distancirali od Rusije, kao i da je Beograd to odbio uz poruku da će Srbija preispitati svoju spoljnu politiku ako ti pritisci ne prestanu, Anđelković ističe da je Bregzit doneo promene u geopolitičkoj konstelaciji država regiona, te da su SAD shvatile da im ne treba sukob sa Srbijom. 


DAČIĆ POLE RAZGOVORA SA VIKTORIJOM NULAND: Očekujemo nastavak američke podrške Srbiji!

- Srbija prvi put profitira u odnosu sa SAD zbog nekih širih odnosa - naveo je Anđelković, primetivši i novi pristup SAD po pitanju Zajednice sprskih opština, u smislu da je ovaj put Priština bila pod pritiskom.

Do sada smo, kako je istakao, imali jednostrane pritiske samo na Srbiju, te je u tom smislu to značajan preokret.

Ukazao je i da se Nuland prilikom ove posete mnogo više bavila ekonomskom saradnjom dve zemlje, navodeći da Srbija može da ima ozbiljnu ekonomsku saradnju sa tom državom.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gaga

pre 7 godina

hahhahahahha,ovaj je mnogo smešan i uvlakač...

ĆupričaninSWE

pre 7 godina

Kraj teksta kao da je pisao sam Vučić. n

milija suzović

pre 7 godina

Ma koji će nam kufer amerika,čoveče!

magda

pre 7 godina

Ne mojte se previse radovati jer kad su ovako dobri,uvek imaju neki podmukao plan.Goruci problem za njih je kome dalje da uvaljuju izbeglice koje i dalje nadiru a Nemacka,Austrija..... ih je puna,ostale balkanske zemlje ih ne primaju.Mozda ce Srbija,kad na vrbi rodi grozdje.\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija